Diyarbakır 'yetmez ama evet' dedi

07 Haziran 2012 12:38  

 

Diyarbakır 'yetmez ama evet' dedi

Diyarbakırlı zirveden memnun - Oral Çalışlar

Diyarbakırlı vatandaşlar kahvehanelerde ve sokakta görüşme ile ilgili detayları haber kanallarından izleyerek yorumladı. Esnaf Bünyamin Güneş, Biraz da her iki taraf taviz versin derken Hilmi Kaya kanın hemen durmasını istiyor.


Erdoğan-Kılıçdaroğlu zirvesi Diyarbakır'a olumlu yansıdı. "Barış rüzgârları artık batıdan essin" diyen Diyarbakırlılar, şimdilik temkinli olsalar da partilerin diyaloğunun sürmesini istiyor.

Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki 6 Haziran görüşmesi Diyarbakır’da heyecanla izlendi. Diyarbakır, son dönemde çok gerilmişti. PKK’nın adam kaçırma eylemleri, ardından hükümetin sivil toplum örgütlerini de hedef alan sert dili bölgede ciddi kaygılara neden olmuştu. TV’lerin başına geçen endişeli insanlar, buluşmadan çıkacak olumlu mesajları beklediler. Havanın değişmesi beklentisi bölgenin temel beklentisi olarak öne çıkmıştı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Görüşmeyi olumlu buluyoruz” diyerek söze başladı ve sonrasını şöyle sürdürdü: “Tabii sorun güvenlik eksenli ele alınmamalı, o noktaya sıkıştırılmamalı. ‘Biz terörü bitireceğiz’ yaklaşımıyla sınırlı bir bakış sorunu çözemez. Kürt meselesine çözüm arayacak bir yaklaşım gerekiyor. Son günlerde sertleşen hükümet dili ve uygulamaları, bölgede ciddi olarak tepkiye neden olmuş ve karamsarlık yaratmış durumda...Hükümet bölgedeki Sivil Toplum Kuruluşlarını hedef alan ağır ifadeler kullanıyor. Bizleri kastederek, ‘talimat alıyorlar’ dediler. ‘Kimden talimat alacağız’ Bu tutumların değiştiği bir ortamın kurulmasını bekliyoruz.”

Ortadoğu Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hüsnü Pervane, Diyarbakır’da olumlu bir beklentinin ortaya çıktığını ifade etti: “Bu can alıcı soruna TBMM çatısı altında çözüm aranması bizim temel dileğimiz. İyidir ama yeterli değildir. İki liderin Uludere’ye birlikte gitme projesini de hakikati aramak çabasına destek olacağı için ve oradaki insanların yaralarını sarmaya yardımcı olması açısından yerinde görüyoruz. CHP gibi bu konuda geçmişte çok eleştirdiğimiz bir partinin görüşme heyetinde Diyarbakırlı Sezgin Tanrıkulu’nun bulunmasından mutlu olduk. O sorunu en yakından bilen ve anlatabilecek isimlerden birisi... Barış rüzgârının artık batıdan esmesi gerekiyor. Biz Kürtlerin barış aramamız yetmiyor, bizim sesimize Batının sesininin de katkıda bulunması gerekiyor...” Gazeteci Aziz Fidancı, “Artık kan dursun, silahlar sussun” diyerek sokaktaki havayı yansıttı.

Zana: İyi karşılıyorum

Diyarbakır milletvekili Leyla Zana da, gelişmeleri olumlu karşılayanlar arasındaydı. “Keşke bir yıl önce olsaydı bu buluşma, o zaman bu kadar gencimizin hayatını yitirmemiş olurduk” diye söze başladı: “Siyasetçiler çatışmadan ürkmüyor, diyalogdan korkuyor. En yararlı şey diyalog. Son dönemde bütün taraflar gerginliği arttırmak için ellerinden geleni yaptılar. Konuşulmalı, çözüm aranmalı...İyi karşılıyorum.”

Kentte ve tüm bölgede temkinli bir iyimserlikten söz edebiliriz. Özellikle iki liderin birlikte Uludere’ye gitme fikri burada heyecan yarattı. Bir başka nokta ise Başbakan’ın, “4’lü komisyon gerçekleşmezse bile CHP ile görüşmeleri ve buluşmaları sürdürmeliyiz” önerisi uzun süredir gerginlik içindeki şehirde bir umut ışığı olarak kabul gördü. Diyarbakır, diyaloğun sürmesine destek veriyor.

Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2012 15:16

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0