Diyarbakır Valisi gidici

02 Ağustos 2012 11:09  

 

Diyarbakır Valisi gidici

Yasakçı tutumu nedeniyle tepki çeken Vali Mustafa Toprak’ın görev yeri değişiyor. Toprak’ın İzmir’e atanması bekleniyor

Göreve geldiği 1 Haziran 2010 tarihinden beri yasakçı ve sivil toplum kuruluşlarına kapılarını kapatan tutumuyla sert tepki gören Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’ın görev yerinin değişeceği öğrenildi. Köşk’e sunulan Valiler Kararnamesi’ne göre Toprak, İzmir’e atanacak.

BDP’lilerle girdiği polemikle sık sık medyanın gündemine gelen Vali Mustafa Toprak’tan STK’ların yanısıra bazı AKP’li vekiller de rahatsızdı. İki yıllık sürede ilginç tartışmalara konu olan Toprak’ın tepki çeken bazı açıklamaları şöyle:

Baydemir’le seçilmiş polemiği

Son beş yılda ilk kez bu yıl Newroz kutlamalarına yasak getiren Toprak, “Diyarbakır Valisini halk seçmiş olsaydı, tek insanın tırnağı taşa değmezdi” diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e ‘’Bu ilde seçimle iş başına gelen ve aynı zamanda hukukçu olan kişi ya da kişilerin, ilkokul mezunu dahi olmayan kişiler karşısında, el pençe durmak suretiyle sorgulandığını ibretle izledik’’ demişti.

Bırakılan AKP’liyi eleştirdi

Toprak, PKK’lılar tarafından 13 mayısta kaçırıldıktan bir süre sonra serbest bırakılan AKP Kulp İlçe Başkanı Veysel Çelik’in, “PKK’lılar bana iyi baktı” açıklamasını “Döndükten sonra şahadete eren polis memurumuza bir başsağlığı dilemek o şahadet mertebesine eren polis memurumuzun 1 aylık yetim kalan çocuğuna başsağlığı dilemek varken, bunu unutarak ‘çok iyi bir şekilde davrandılar’ açıklamalar yapması hakikatten hepimizi üzmüştür” diyerek eleştirmişti.

Vekilin mitingde işi ne

Vali Toprak, yasakladığı olaylı 14 temmuz mitingiyle ilgili BDP’lileri şöyle suçlamıştı: “Vali olarak yetkimi kullandım ve izin vermedim. Yasak kararına rağmen milletvekilinin orda ne işi var? Milletvekillerini ibretle izliyorum. BDP’li vekiller, eylemci mi, milletvekili mi anlayamadım... Mobese kameralarını da televizyon görüntülerini de izliyorum. Görüyorum ki gösterici kendini yere atıyor. Su sıkılınca gelip altına giriyor. İzin verilmeyen mitingden sonra ‘taş yedim, ayağımdan vuruldum, polis şiddeti var’ diyorlar. Senin ne işin var ağzı, yüzü sarılı insanların olduğu mitingde? Buradan emniyetimize teşekkür ederim.”

Lice İlçesi’nde iki hafta önce esrar tarlalarına yapılan operasyona İstanbul’dan gazeteci götüren Vali Toprak, kentte görev yapan gazetecilerden tepki görünce özür dilemek zorunda kalmıştı.


Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2012 13:06

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0