Dink davası adaletin uzağında: Ogün Samast Çocuk Mahkemesi'ne sevk edildi

25 Ekim 2010 23:30  

 

Dink davası adaletin uzağında: Ogün Samast Çocuk Mahkemesi'ne sevk edildi

İSTANBUL- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e düzenlenen suikastin 15. duruşması görülüyor. Duruşmada tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile tutuksuz sanık Ahmet İskender katıldı. Duruşmada Dink ailesi de hazır bulundu. Gazeteci Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın dosyası çocuk mahkemesine gönderildi. Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, kararın Samast'a verilecek cezayı değiştirmeyeceğini söyledi. Her duruşmada olduğu gibi, Hrant'ın arkadaşları Beşiktaş İskele Meydanı'nda toplanarak adalet nöbeti tuttu. Adalet nöbeti tutanlar arasından Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, DTP'nin siyasi yasaklı eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP İstanbul milletvekili Akın Birdal, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, Ferhat Kentel, Oral Çalışlar, Zakarya Mildanoğlu, Cihan Şenoğuz, Yalçın Ergündoğan, Ümit Kıvanç, Ragıp Zarakolu, Cengiz Alğan (Dur De Girişimi) da adalet nöbeti tutanlar arasında yer aldı. Hrant'ın Arkadaşları'nca yapılan adına okunan açıklamada, bilgi edinme hakkından yararlanarak hükümet ve devlet yetkililerinin cinayet hakkındaki sorulara verdikleri yanıtlar aktarıldı. Hrant'ın Arkadaşları, yetkililerin sorular karşısında "bir tek doğru dürüst cevap vermediğini" söyledi ve şunları ifade etti:

"Hrant'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmalarda, mahkemede, 'niye MİT'ten gelen tek satır bilgi yok?' diye sormuştuk, hatırlarsınız. Başbakanlık bize, 'sözünü ettiğiniz kurum özerk biz bir şey yapamayız' cevabı vermiş, 'talebinizi ilgili firmaya şahsen iletin' demişti. Biz bu rezaleti kamuoyuna açıladıktan sonra ikinci bir mektup aldık. 'ilgili firmaya başvurun' cevabı için 'yanlışlıkla oldu, kusura bakmayın' dediler. Sorumuzu MİT müsteşarlığına iletmişler meğerse. Onlar da muhtemelen 'bizim de kusurumuz yok, hiçbir devlet görevlisinin bir kusuru yok' cinsinden bir cevap vereceklerdir. Heyecanla bekliyoruz!"

"İcraat yapacakları yerde durmadan 'üzüldük, üzüldük' diye açıklama yapan yetkililere hatırlatıyoruz: Cevap vermezseniz, hesap verirsiniz..."

Açıklamanın ardından Beşiktaş Adliyesi'ne yürüyen topluluk "Hepimiz Hrant'ız Hepimiz Ermeni'yiz", "Hrant'ın katili Ergenekon çetesi", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant" ve "Hrant için Adalet için" sloganlarını attı. Ermenice, Kürtçe ve Türkçe "Hrant için Adalet için" rozetlerini takan kalabalık bir topluluk duruşmayı izlemek için mahkeme salonuna girdi.

SAMAST ÇOCUK OLARAK YARGILANACAK

Duruşmada söz alan Ogün Samast'ın avukatı Levent Yıldırım, müvekkilinin dosyasının ayrılarak çocuk mahkemesine gönderilmesi talebini yineledi.

Talep üzerine Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu'nun görüşü soruldu. Savcı Çavuşoğlu, Ogün Samast'ın suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğunu belirterek, mahkemenin Samast hakkındaki dava dosyasında görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine göndermesini istedi.

Mahkeme heyeti, savcının görüşünü dinledikten sonra Samast'ın avukatı Levent Yıldırım'a bir diyeceği olup olmadığını sordu. Avukat, Samast'ın tutukluluk halinin kaldırılmasını istedi.

Müdahil avukatlardan Güray Dağ ise dosyada maddi delillerin ortaya çıkarılması açısından Ogün Samast'ın diğer sanıklarla bu mahkemede yargılanması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Mahkeme heyeti, görüşleri dinledikten sonra Samast'ın dosyasının ayrılarak çocuk ağır ceza mahkemesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Mahkeme, Samast hakkındaki kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğundan tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Kararın ardından Ogün Samast görevli jandarma ekibi tarafından duruşma salonundan çıkarıldı.

Samast salondan çıktığı sırada, öldürülen Hrant Dink'in kardeşi Hosrof Dink, Mahkeme Başkanı Canak'a yönelik olarak ''Adalet işleseydi bu böyle olmazdı. Size düşen sorumluluğu hatırlatıyorum. 4 yıl oldu'' dedi.


Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0