Deniz kaplumbağası evlat edinin

13 Şubat 2007 06:08  

 

Deniz kaplumbağası evlat edinin

Doğa severlerin deniz kaplumbağası evlat edinerek, deniz kaplumbağalarının yaşama alanlarının iyileştirilmesine katkı verebileceklerini belirten Enriquez, "Kampanya çerçevesinde elde edilen gelir, bir deniz kaplumbağasının yumurtadan çıkmadan önceki dönemden, yumurtadan çıkışta denize vardıkları süreye kadar korunmasını sağlamak için yumurtlama alanlarının korunması amacıyla kullanılıyor" dedi.



Enriquez, deniz kaplumbağalarının 10 YTL karşılığında evlat edinilebildiğini ifade ederek, "Bağışlanacak her 10 YTL ile bir deniz kaplumbağasına hayat verilecektir. Deniz kaplumbağası evlat edinerek, milyonlarca yıldır bizimle aynı kıyıları paylaşan, ancak bugün insan faaliyetleri nedeniyle nesli tehlike altında olan bir türün yaşamını sürdürmesine katkıda bulunulabilir" dedi.



Yavru Deniz kaplumbağası evlat edinmek isteyenlerin WWF-Türkiye'nin "wwf.org.tr" adresinden ulaşabilecekleri web sayfasında bulunan "Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin" başlıklı formu doldurarak ya da 0212 528 20 30 numaralı telefonu arayarak, deniz kaplumbağası evlat edinebilecekleri belirtildi.



Merkez Akyatan kumulları




BREZİLYA kıyıları açıklarında yaşayan yeşil deniz kaplumbağaları 2000 kilometre yüzerek Atlantik Okyanusu ortalarındaki Ascension Adası'nda yumurtlarlar. Kumdaki çukurlara gömülü yumurtalardan çıkan yeni doğmuş kaplumbağa yavruları hemen denize yönelirler. Açık denizde yetişkin haline geldikten sonra da yumurtlamak için tekrar Atlantik Okyanusu'na doğru yönelirler.



Yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz'deki yuvalama bölgeleri ise Türkiye, Lübnan, İsrail, Mısır ve Kıbrıs'tır. Ülkemizdeyse Akyatan kumulları, dünya çapında nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz'deki en önemli yuvalama kumsallarından.



Kaplumbağadan mektup var




DOĞAL Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) tarafından evlat edinen bağışçılara belirli aralıklarla, evlat edindikleri deniz kaplumbağalarının ağzından mektuplar yollanıyor.



Yeni doğmuş bir bebek için evlat edinilen yeşil deniz kaplumbağasının ağzından bebeğe gönderilen mektupta şöyle denildi: "..., deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarına destekte bulunarak sana en güzel hediyeyi verdi. Böylece senin sayende yumurtadan çıkıp denizlere kavuştum. Artık uzak denizlerde bir kaplumbağa kardeşin var. Hayatın ikimize de şans ve sağlık getirmesi dileğiyle, güle güle büyü."



YENİ YUVA BULUNDU



Bu arada 2006 yılında yaklaşık 6oo'e yakın deniz kaplumbağası yuvası belirlendi. Bu da binlerce yavru deniz kaplumbağasının yumurtalarından çıkıp denize kavuşabildikleri anlamına geliyor.


http://www.birgun.net/index.php?sayfa=72&devami=35298#haber_basi

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0