DELİKANLI OL TOPHANE

23 Eylül 2010 20:40  

 

DELİKANLI OL TOPHANE

İstanbul’un kabadayılarıyla ünlü semti Tophane sanat galerilerinin basılmasıyla gündeme geldi

Önceki gün Tophane’deki sergi açılışlarına düzenlenen saldırı sonrasında Tophane halkının söyledikleri olaydan kimsenin pişman olmadığını gösteriyor. İçki içtikleri ve mahallede yaşayan çarşaflı kadınlara laf atıldığını iddia ederek, galeridekilere taşlı, sopalı saldırıda bulunan mahalleli, sanat galerisi istemediğini, kokteyllere gelenlerin örf ve adetlerine uygun hareketlerde bulunmadıklarını, bundan dolayı da kendilerine saldırdıklarını belirtti. Saldırı ile ilgili konuştuğumuz ve adını vermeyen bir mahalleli, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin Tophane’de yaşayan gençler olduğunu söyledi. Saldırganlar galerilerin camlarını kırdı, sergiye gelenlere biber gazı sıktı ve birçok kişiyi yaraladı. Olaylar özellikle, Tophane Spor Kulübü’nün hemen yanındaki Galeri Non’da odaklandı. Galeri Non’da Atatürk, milliyetçilik, din gibi tabuların güçlü olduğu alanları eleştiren işleriyle tanınan Extramücadele’nin sergisi vardı. Galeri Non’a gelen kalabalık, galerinin önünde bekleyenleri tartaklamaya başladı.

Geldiğiniz yere gidin
Mahallelilerden oluşan kalabalığın açılışa gelenlere ‘Geldiğiniz yere gidin’ diye bağırdıklar ve bağrışmaların ardından, olayların yaşandığı iddia edildi. Saldırganlar önce galerilerin önlerinde bekleyen konukları tartakladı ve galerinin içine kaçanlara biber gazı sıktı.

İran’a gidin diyorlar
Dün olayların yaşandığı mahallede yaşayanlarla görüştük. Adını vermek istemeyen bir mahalleli, kendilerinin bir yaşam tarzları olduğunu ve galeri açanların ve galeriye gelenlerin yaşam tarzlarına uymadığını ayrıca örf ve adetlerini de zedelediklerini iddia etti. Konuyla ilgili görüştüğümüz mahalleli şunları söyledi: “Bizim burada hep aileler yaşar. Çarşaflı kadınlarımız var. Burada kadınlara laf atıyorlar. ‘Burası sizin yeriniz değil, sizin yeriniz İran’ diyor galeriye gelenler. Burası bizim, biz doğma büyüme buralıyız. Burayı onlara yedirmeyiz.”

Bizim çocuklar yaptı
“Burada sanat galerisi istemiyoruz, burada sanat galerisi olmaz, galeriyi bırakın burada sanat bile olmaz” diyen aynı kişi konuşmasının devamında olayı gerçekleştirenlerin Tophane’de yaşayan gençler olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti. “Bak kardeşim, biz yıllardır burada yaşıyoruz. Biz hepimiz inançlı insanlarız. Bir yandan burada ezan okunuyor, diğer yandan kokteyl yapılıyor. Bizim zorumuza gidiyor. Gitsinler kokteyllerini başka yerde yapsınlar biz istemiyoruz. Kadınlarımıza laf atıldığı ve sokak ortasında içki içilip uygunsuz hareketler yapıldığı için bizim mahallenin gençleri gitti bastı orayı...” Mahallelerinde sanatçı istemediklerini belirten diğer mahalleli, kendilerinin buradan çıkarılıp, bu tip yerler açılacağını ve başka insanların gelip Tophane’ye yerleşeceklerini iddia ediyorlar.


Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0