Darbeci sanýk Evren ve Þahinkaya'nýn ifadeleri görüntülü olarak alýnacak

16 Eylül 2012 01:06  

 

Darbeci sanýk Evren ve Þahinkaya'nýn ifadeleri görüntülü olarak alýnacak

Diktatör Evren ve cunta üyesi Þahinkaya'ya 'tele sorgu' kararý... 12 Eylül faþist darbesine iliþkin davada, askeri cuntanýn baþý, darbeci sanýk Org. Kenan Evren ve dünyanýn en zengin generali sayýlan eski Hava Kuvvetleri Komutaný ve cunta üyesi, darbeci Org. Tahsin Þahinkaya'nýn ifadeleri sesli ve görüntülü iletiþim tekniði kullanýlarak alýnacak.

12 Eylül askeri darbesine iliþkin davada Cumhuriyet Savcýsý Hakan Yüksel, sanýklar Kenan Evren ve Tahsin Þahinkaya'nýn ifadelerinin sesli ve görüntülü iletiþim tekniði kullanýlarak alýnmasýný istedi. Mahkeme, Evren ve Þahinkaya'nýn savunmalarýnýn, sesli ve görüntülü iletiþim teknolojisiyle alýnmasý için ilgili kurumlara müzekkere yazýlmasýna karar verdi. Duruþma sürerken çok sayýda sivil toplum kuruluþu adliye önünde protesto gösterisi yaptý. Adliye önündeki gruplar arasýnda, Devrimci 78'liler Federasyonu, 12 Eylül'ü Yargýlama Platformu, Avusturya ve Almanya 'dan bazý sosyalist gruplarýn temsilcileriyle aralarýnda DSÝP, BDP ve EDP'nin de bulunduðu bazý siyasi partiler yer aldý. uruþmalara 20, 21 ve 22 Kasým 2012 tarihlerinde devam edilmesine karar verildi.

Ankara 12. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde devam edilen ve sanýklarýn hazýr bulunmadýðý duruþmada, sanýk avukatlarý ile müdahiller, müdahil olma talebinde bulunanlar ve avukatlarý katýldý.

Duruþmada, dosyaya giren belgeler tutanaða geçirildikten sonra müdahale talebinde bulunanlar ile bazý avukatlar söz aldý.

Daha sonra görüþü sorulan Cumhuriyet Savcýsý Yüksel, ''dosyaya gelen üniversite ve adli týp raporlarý dikkate alýndýðýnda, sanýklarýn CMK'nýn 196/4. maddesi gereðince sesli ve görüntülü iletiþim tekniði kullanýlarak savunmalarýnýn alýnmasýný'' istedi.

Evren ve Þahinkaya, ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasasý'nýn tamamýný veya bir kýsmýný deðiþtirmeye veya ortadan kaldýrmaya ve Anayasa ile teþekkül etmiþ olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldýrmaya veya görevini yapmasýna engel olmaya cebren teþebbüs etmek'' suçundan yargýlanýyor.

MÜDAHÝLLÝKLERÝ KABUL EDÝLDÝ

Mahkeme ayrýca, darbe döneminde iþkencede öldürülen yazar ve yayýncý Ýlhan Erdost’un yakýnlarý ile TBMM kararý olmadan idam edilen Ali Aktaþ ve Fikri Arýkan’ýn yakýnlarýnýn müdahillik taleplerinin kabulüne karar verdi. Mahkeme darbe döneminde çýkartýlan 1402 sayýlý yasa kapsamýnda memurluktan atýlan Baki Batmaz , Hayri Erdoðan ve Tahir Öðmen’in müdahillik talebini de kabul etti.

MAHKEME ÖNÜNDE PROTESTO

Duruþma sürerken çok sayýda sivil toplum kuruluþu adliye önünde protesto gösterisi yaptý.

Adliye önündeki gruplar arasýnda, Devrimci 78'liler Federasyonu, 12 Eylül'ü Yargýlama Platformu, Avusturya ve Almanya 'dan bazý sosyalist gruplarýn temsilcileriyle aralarýnda DSÝP, BDP ve EDP'nin de bulunduðu bazý siyasi partiler yer aldý.

'12 Eylül'ü Yargýlama Platformu' adýna basýn açýklamasý yapan Nimet Tanrýkulu, 12 Eylül mahkemelerinin kararlarýnýn bir bütün olarak “hukuk garabeti” olduðunu, iþkence altýnda alýnan ifadelerle bu karalarýn verildiðini belirtti.

Baðýmsýz Ýstanbul Milletvekili Levent Tüzel de '12 Eylül 'ü Yargýlama Platformu'nun 12 Eylül iþkencecilerinin listesini mahkemeye sunduðunu ifade ederek, bu iþkencecilerin yargýlanmasýný istediklerini söyledi.


Sesonline.net, 14.09.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0