Çözüm Masada Ölüm Sokakta

21 Nisan 2011 11:55  

 

Çözüm Masada Ölüm Sokakta

YSK’nın neden olduğu veto krizi, Köşk ve Başbakanlığın devreye girmesinin ardından çözüm yoluna girdi. Ancak 72 saat içinde hiç yere kan aktı, bir kişi canından oldu

YSK’nın aralarında yedi BDP’li bağımsız milletvekili adayının da bulunduğu 12 ismin başvurusunu reddetmesiyle başlayan kriz, Türkiye’yi bir anda gerdi. Bölgenin yanı sıra Batı’da da sokakları hareketlendiren ve BDP yöneticilerinin seçimleri boykot etme alternatifini masaya yatırmalarına kadar varan kriz, salı akşamı YSK’dan gelen “eksik belgeler tamamlanırsa yeniden değerlendireceğiz” açıklanmasıyla büyük oranda aşıldı.

Erdoğan devrede
Başkent kulislerinde YSK’nın “geri adımı” olarak okunan bu açıklamayı yapmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakın çevresinden görevlendirdiği bazı bürokratların yoğun kulis faaliyetlerinin etkili olduğu belirtiliyor. Salı sabahı erken saatlerden itibaren Çankaya Köşkü’nde oluşturulan “çalışma masası”nda yoğun bir faaliyet yürüten Cumhurbaşkanlığı da YSK’nın havayı yumuşatan açıklamayı yapmasında etkili oldu.

Kriz önce devlete zarar verir
YSK üyeleriyle yürüttüğü kulis faaliyetlerinde, iptal kararının kurumlara olan algıyı olumsuz etkileyeceği ve kargaşadan nemalanan kesimlere yarayacağı vurgusunu yapan Başbakanlık bürokratları sağduyu çağrısı yaptı. Başbakanlığın girişimleri, YSK toplantısında masaya yatırıldı. YSK Başkanı Ali Em’in toplantının ardından yaptığı kararın revize edilebileceği yönündeki ılımlı açıklaması da bu toplantıda şekillendirildi.

Cumhurbaşkanlığı krizin ilk saatlerinden itibaren gelişmeleri yakından takip etti. Taraf’a konuşan Köşk’e yakın bir kaynak şunları söyledi: “Tepkiler Köşk tarafından hassasiyetle takip edildi. Özellikle salı günü konuyla ilgili oluşturulan çalışma masasında çok yoğun bir görüşme trafiği yürütüldü. Bürokratların yanı sıra siyasilerle de irtibata geçildi. Durumun vahametine dikkat çekildi.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Köşk’te TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’i kabul etti. Şahin görüşmesinde, Gül’ün 12 Haziran’da yapılacak seçimlerin, her türlü tartışmadan uzak bir ortamda yapılmasını arzu ettiğini söylediğini, bu konudaki düşüncelerini kendisi ile paylaştığını ifade etti.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0