Çocuklar İçin Adalet Çağırıcılarından Hükümete ve Meclise son ikaz!

08 Haziran 2010 14:52  

 

Çocuklar İçin Adalet Çağırıcılarından Hükümete ve Meclise son ikaz!

Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları, 7 Haziran'da (dün) Beyoğlu 26A’da yaptıkları “Çocukların Artık Beklemeye Tahammülü Kalmadı ! - Hükümet TMK Mağduru Çocuklar için verdiği sözü tutmalıdır!” başlıklı basın toplantısında, bu toplantının hükümet ve Meclis’e TMK Mağduru Çocuklar hakkında son ikazları olduğunu, Meclis önümüzdeki hafta içinde tatilden önce kesin bir gün vermez ve bu konuda halkın iradesini çiğnemeye devam ederse çok daha sert yöntemlere başvuracaklarını açıkladı.

Toplantının moderatörlüğünü yapacağı açıklanan Lale Mansur, aynı akşam İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyerini yapacak olan “Piyano” adlı oyunun genel provasından izin alamayınca, moderatörlüğü Altun Portakallı oyuncu Tülin Özen üstlendi. Türkçe sunumları Tülin Özen ve Mehmet Atak’ın, Kürtçe sunumları Berfin Zenderlioğlu ve İsmail Yıldız’ın üstlendiği toplantıda “Ülkenin ve dünyanın gündemi her an değişebilir. Ama bu sayıları 4 bini aşan TMK Mağduru Çocuklar’ın telef edilmesine mazeret olamaz. Meclis tek bir konu harici çalışamayacak kadar küçük mü? O zaman adı neden Büyük Millet Meclisi?” dendi. Ayrıca Başbakan’ın ÇİAÇ görüşmesinde Adalet Komisyonundaki üç maddelik tasarının yetersizliğine ikna olup, Bekir Bozdağ’ı tam çözüm getirecek yeni bir tasarı hazırlamakla, Bülent Arınç’ı da bu yeni tasarının hazırlanıp yürürürlüğe girmesini takip etmekle görevlendirdiğini, Bekir Bozdağ’ın 22 Nisanda “tam çözüm getirecek yeni tasarının Mayıs sonu Meclis’ten “kesin” çıkacağını kamuoyuna açıkladığını ama bir sonuç gelmediğini, hükümetin haziran programında TMK Mağduru Çocuklar’ın olmadığını, ama iki gün sonra bu kez İçişleri bakanı Beşir Atalay Temmuz’a kadar geçeceği açıklamasını yaptığını söyledi.

ÇİAÇ önümüzdeki hafta içinde Meclis’ten kesin bir tarih gelmezse çok daha sert yöntemlere başvurmak zorunda kalacaklarını söyledi. Meclis ve bazı kurumlar hakkında uluslararası kuruluşlara doğrudan şikayette bulunacaklarını ve Avrupa ile Güney Amerika Ülkelerinden bazı İnsan Hakları Bakanları ve parlamento İnsan Hakları Komisyon Başkanları, tüm dünyadan bazı kurum temsilcileri, Noam Chomsky, Slovaj Zizek, Immanuel Wallerstein, Ingrid Newkirk, Guillermo Farinas, Shirin Ebadi, Glenda Jackson, Carlos Latuff ve henuz kesinlesmediği için ismini vermedikleri çocuk hakları aktivisti bir Hollywood starının da destekcisi olacağı, Taksim Meydanı’nda bir açlık grevine başlayabileceklerini açıkladılar.

Eş zamanlı olarak da Türkiyenin 32 ilinden TBMM’ye bir yürüyüş yapabileceklerini belirttiler.

İkazlarının sadece hükümete değil, bu konuyu görmemezlikten gelen, hatta Kasım’da ilk Meclis’e geldiğinde üç maddenin de alakası olmadığı halde medyayı ve kamuoyunu “Öcalan’a yeniden yargılanma yolunu açacak” diye yanlış yönlendiren CHP ve MHP’ye, TMK Mağduru Çocuklar’a yeterince sahip çıkmayıp gündemlerinin ön sıralarına almayan BDP’ye, grubu olmayan partiere üye ve bağımsız tüm milletvekillerine olduğunu söylediler. Keza kendi siyasi güç vesayeti talepleri doğrultusunda TMK Mağduru Çocuklar’ı harcıyan başta Yargı, Askeriye, Emniyet gibi kurumların da ikazlarının hedefi olduğunu açıkladılar.

Toplantıda konuşan İstanbul Barosu’ndan, Güncel Hukuk Dergisi Yayın Yönetmeni avukat Filiz Keserstecioğlu; Uygulamanın uluslar arası hukuka da iç hukuka da aykırı olduğunu, Baroların da bu büyük meseleyi görmezden gelip, siyasi davrandıklarını söyledi.

Toplantı konuşmacılarından Türk Tabipler Birliği’nden adli tabip Elif Kirteke bu konuda bir rapor hazırladıklarını, bu çocuklara “farik ve mümeyyiz” raporu veren adli tabiplerin de, gözaltına alınırken ya da gözaltında uğradıkları işkence ve darpları rapora işlemeyen hükümet tabiplerinin de meslek etiğine aykırı, siyasi davrandıklarına dikkat çekti. Ve adli tabipler ve psikiyatrist tabipler olarak bu konuda yeni bir deklerasyon hazırlığında olduğunu açıkladı.

Toplantı konuşmacılarından psikolog Ayşegül Akyapraklı çocuklar üzerinde düzenli bir psikolojik işkence uygulandığını, cezaevi psikologlarının meslek etiğini çiğneyerek çocuklara “terörist” dediğini, çocukların hapishanede ayakta kalabilmek için militarist ve milliyetçi kimlikler geliştirmek zorunda kaldıklarını, cezaevine girmeden önce iyi okulların iyi öğrencileri olan çocukların, cezaevinden dağa gidecek teröristler olarak çıktıklarını, bunun da bölgedeki sıcak savaştan nemalananların stratejisi olduğunu söyledi.

Söz alan ÇİAÇ’tan ressam Sevinç Altan, ÇİAÇ’ın bir süre önce yayınladığı YARGIYA AÇIK MEKTUP’a dikkat çekerek, TMK Mağduru Çocuklar’ın yarısından fazlasının dosyalarında somut delil olmamasına rağmen, savcı ve yargıçların hukuk dışı siyasi bir tutumla bu çocukları yargıladıklarını ve YARGITAY’ın da onadığını, birkaç sene sonra AİHM’den Türkiye’ye binlerce ceza yağacağını, yargının yanlış siyasi tavırlarının ekonomik bedelini de vergileriyle halkın ödeyeceğini ama ödenecek tazminatların bu çocukların uğradığı hasarı telafi etmeye yetmeyeceğini söyledi.

Söz alan ÇİAÇ’tan yazar Yaprak Zihnioğlu da “Yetkililer, hukuk insanları, yasama ve yargı organları… TMK Mağduru Çocuklar'ın artık beklemeye tahammülü kalmadı. Onlar bu adaletsizliğin ağır sonuçlarını çocuk bedenlerinde her gün daha fazla hissediyor. Her gün daha fazla hastalanıyor, her gün daha fazla zayıf düşüyor, her gün daha çok toplumdan uzaklaşıyor, her gün daha fazla yabancılaşıyorlar. Çığlıkları topluma ulaşmıyor, sesleri her gün daha çok kısılıyor. Eğer TMK Mağduru Çocuklar konuşamıyorsa, seslenişleri, çığlıkları, acıları duyulmuyorsa, biz Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları onların sesi olacağız. ” dedi.

İki aydır hergün bir karikatür çizerek, adeta duvara bir çentik atıp "BİR ÇENTİK" sergi/performansını sürdüren ÇİAÇ'tan cam kemik hastası karikatürist Cüneyd Özen de toplantıya gönderdiği notta "Artık duvarlarda çentik atacak yer kalmadı, TMK Mağduru Çocuklar'ın bir gün bile beklemeye tahammülü kalmadı" dedi.

ÇİAÇ üyeleri ayrıca bu hafta içinde bir heyetin, Diyarbakır Cezaevi’nden sürgün edilen TMK Mağduru Çocuklar’ın, hapishane önünde oturma eylemi yapan ailelerine destek için Diyarbakır’a gideceklerini söylediler.









 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0