Cinayet tanığı: Ogün Samast yalnız değildi

06 Temmuz 2009 15:38  

 

Cinayet tanığı: Ogün Samast yalnız değildi

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın 10. duruşması bugün yapılıyor. Duruşmada söz alan tanık, cinayet sırasında tetikçi Ogün Samast'ın yalnız olmadığını söyledi. 

İSTANBUL - Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın 10’uncu duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılıyor.

Duruşmaya, tetikçi Ogün Samast ile azmettirici oldukları belirtilen Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in yanı sıra, tutuklu sanıklardan Ahmet İskender ve Ersin Yolcu de katıldı.

Duruşmada, Ümraniye E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve yetkili kurumlara sürekli isimsiz mektup yazan kişinin ''Ercan Özen'' olduğunun tespit edildiği ve bu kişinin 4 gün için cezaevinden çıkarılarak ifadesinin alındığı belirtildi.

Tutuklu sanıklardan Yasin Hayal'in eski avukatı Fuat Turgut'un da mahkemeye sunduğu bir dilekçeyle tanık olarak ifadesine başvurulmasını istediği kaydedildi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak, tanık Mesut Öz'ün talimatla alınan ve mahkemeye gönderilen ifadesini okudu.

Mesut Öz'ün ifadesinde, Hrant Dink'in vurulmasından 3 ya da 4 gün önce Bakırköy Atatürk Caddesi'nde Hrant Dink ile karşılaştıklarını ve çarpıştıklarını, kendisi yere düşerken Dink'in ayakta kaldığını, Dink'in yardımcı olarak kendisini ayağa kaldırdığını ve orada bulunan bir pastahanede oturttuğunu aktardığı belirtildi.

Başkan Canak'ın okuduğu ifadede Mesut Öz'ün şöyle dediği görüldü: ''Pastahanede bana kola, kendisine de çay istedi. Karşıda bulunan bir direğin dibindeki Ogün Samast, oturduğumuz yarım saat boyunca bekliyor ve bana bakıyordu. Dink'in arkası dönük olduğu için, onu gördü mü bilmiyorum? Yarım saat bana baktığı için Ogün Samast olduğunu tespit edebildim. Sonra yanına minyon, tombul biri geldi.''

Mesut Öz'ün ifadesinde ayrıca, ''bu olaydan 3-4 gün sonra vuran şahsın Ogün Samast olduğunu görünce o şahsın Samast olduğunu tespit ettiğini, fakat diğer şahsı televizyonlarda görmediğini'' söylediği de okundu.

Başkan Canak'ın, ''Mesut Öz'ün ifadesi için ne diyorsun?'' diye sorduğu tutuklu sanıklardan Ogün Samast, sadece Bayrampaşa, olay yeri Şişli ve bir arkadaşıyla Eyüp'e gittiğini, İstanbul'da başka yerlere gitmediğini ve Bakırköy'ün ne tarafta olduğunu bilmediğini söyledi.

Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Bahri Belen ise talimatla ifadesi alınan Mesut Öz'ün mahkemeye çağrılarak, yüzleştirme yapılmasını talep ederek, Öz'ün Bakırköy'de Ogün Samast'ın yanına geldiği iddia edilen şahsı mahkemede tespit edebileceğini anlattı.

TANIK: YALNIZ DEĞİLDİ
Duruşmada tanık olarak dinlenen Mesme Havva ise, Şişli'de olay yerine yakın bir markette çalıştığını, olay günü akşam üstü bir arkadaşıyla beraber bankaya gittiklerini, silah sesi duyduğunu ve bunun üzerine biraz önden yürüyen arkadaşının vurulduğunu sandığını aktardı.

Silahla vurulanın müşterileri olduğu için şahsen tanıdığı Hrant Dink olduğunu gördüğünü ve Dink'in kurşun sesi geldikten sonra ''Eyvah, beni vurdular'' diye seslendiğini belirten Havva, ''İkinci defa beynine sıktılar, sağına doğru yattı, 'Niye vurdun oğlum' dedim vurana, onun 3. kurşunu boşa gitti beklerken. Öldüğünden emin olmak için mi bekledi bilmiyorum ama o aradan öyle kaçtı'' dedi.

Vurulduktan sonra hastaneye götürülmesi için Dink'i yerinden kaldırmaya çalıştığını, fakat kendisine ''Kaldırma, savcı gelecek'' dendiğini aktaran Havva, patronunun kendisini arayıp, ''Beni mahvettin'' demesi üzerine, ona, ''Ben yapmadım'' dediğini ve şok geçirdiği için böyle söylediğini anlattı.

Havva'nın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Havva, zanlı Ogün Samast'ın yakalanması öncesi ve sonrası olmak üzere polis merkezinde iki kez ifadesine başvurulduğunu ve camdan gösterdikleri şahıslar içinde birini teşhis ederek polislere gösterdiğini anlattı.

Başkan Canak'ın, ''Vuran şahsın yanında kimse var mıydı?'' sorusunu da yanıtlayan Havva, birinin kenarda durduğunu gördüğünü, bu kişilerin peş peşe koştuklarını ve elinde para çantası taşıyan bir kıza çarptıkları için kızın onları kapkaççı sandığını dile getirdi.

Başkan Canak'ın, sanıklara dönerek, olay yerinde gördüğü şahısların sanıkların içinde olup olmadığını tespit etmesini istediği Havva, Ogün Samast'a yönelik, ''Suçlu bu herhalde. Tam hatırlayamıyorum, kış olduğu için çok sargılıydı yüzü'' dedi.

HAKİM KIZDI: GÜLÜP DURMAYIN
Ogün Samast'ın kendisine gülmesi üzerine kızarak, ''Ne gülüyorsunuz?'' diye seslenen Havva'nın ardından Başkan Canak da, sanıklara yönelik, ''Terbiyesizlik yapmayın. Gülüp durmayın'' sözleriyle sanıkları uyardı.

Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Bahri Belen'in, ''Bu kişilerin ateş edilmesinin ardından bağırdıkları duydun mu? '' sorusunu, ''Dink'in iş yerinin camlarından ses geliyordu sadece'' diye yanıtlayan Havva'nın, Başkan Canak tarafından eski ifadesi okundu.

Bunun üzerine Havva, ''Vuran şahıs 'Geber Ermeni, geber'' dedi. ''Adam vuruldu'' diye bağırdım. Arkadaşım uyarınca sustum. İkisi kaçarken vuran şahıs, sokakta elinde duran beyaz paketi bir ağacın altına attı. Sonra da telefonla konuştu'' dedi.

Havva, ''Bana gel desen de gelmem artık. Bu son gelişim. Patronum işten attı, kocam benle konuşmuyor'' dedi.

Hava, müdahil avukatlardan Arzu Becerik'in sorusu üzerine de ''Şahısların ateş ettikten sonra Dink'e bakmadan kaçtıklarını, kenarda duran şahsın vuran şahsa Dink'in vurulmasından sonra 'hadi gidelim' şeklinde işaret ettiğini, Dink'i vuran şahsın kendisinden yol istediğini ve bir şey demediğini'' ifade etti.

'YANINDAKİ KİŞİ YASİN HAYAL OLABİLİR'
Avukat Becerik'in, ''İşaret eden şahıs bu sanıkların içinde mi?'' diye sorduğu Havva, Yasin Hayal'i kast ederek, ''Valla tanımıyorum. Şu arkadaki olabilir. Kış olduğu için pek göremedim ama benziyor'' dedi. Başkan Canak'ın ''Kimi gösterdin?'' sorusuna da Havva, ''Yasin Hayal'i gösterdim'' dedi.

Tanık Havva'nın kendisini göstermesi üzerine söz alan sanıklardan Yasin Hayal, ''Duruşmalarda agresif hareketlerimden dolayı herkesten özür diliyorum'' diyerek, emniyet kayıtları ve resmi belgelere göre olay günü Trabzon'da olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Sanık Ogün Samast da olaydan sonra sokaktan dönerken lahmacuncudan çıkan bir kişinin elinde bir poşetle kendisiyle birlikte koştuğunu ve bunun da kayıtlarda olduğunu söyledi.

Samast, tanık olarak ifade veren Mesme Havva'yı hatırlamadığını da aktardı.

Duruşmayı, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve ailesinin yanı sıra Brüksel Barosu Başkanı Yves Oschinky, Paris Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Alexandra Aslanyan ve Alex Covyoumdija, yazar Adalet Ağaoğlu ile eski İstanbul Barosu başkanlarından Yücel Sayman da izliyor.

Duruşma nedeniyle adliye ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0