CHP ve EDP'den Diyanet'in kürtaj açıklamalarına tepki: 'Siyasete karışma!'

07 Haziran 2012 15:20  

 

CHP ve EDP'den Diyanet'in kürtaj açıklamalarına tepki: 'Siyasete karışma!'

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kürtaj tartışmalarına katılan Diyanet İşleri Başkanı'nı uyardı: ''Diyanet İşleri Başkanı günlük siyasi tartışmaların içine girecek isim değildir. Polemiklerin içine girerse dini siyasallaştırır. Diyanet sıcak siyasetten uzak dursun...” Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ferdan Ergut da, yaptığı yazılı açıklamada; "Diyanet’in, Başbakan’ın talebini karşılıksız bırakmayarak bu konu hakkında açıklama yapması ve AKP’nin politikalarına destek sunması dinin siyasallaşmasına ilişkin yeni bir örnektir. 'Roboski katliamı' hakkında sus pus olan, ufak bir kınama bile yapmayan Diyanet’in kürtajı cinayet olarak genellemesi dikkat çekicidir" dedi.

Öte yandan, 'Kürtaj haktır' teması ile internet üzerinde de sürdürülen ( http://imza.la/kurtaj-haktir ) bir imza kampanyası başlatıldı. Önceki gün düzenledikleri bir toplantıda bir araya gelen, farklı politik çevrelerden muhalif erkekler, 'Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler' olarak yapılacak bir eylemin çağrıcılığını üstlenme kararı aldı. 10 Haziran 2012 Pazar günü Saat: 14.00'te İstanbul'da yapılacak yürüyüş, Beyoğlu'nda, Tünel Meydanı'ndan başlayacak.

KILIÇDAROĞLU'NDAN DİYANET'E UYARI: "SİYASETTEN UZAK DUR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in kürtaj tartışmalarına katılmasına da tepki gösterdi.

Diyanet İşleri’nin CHP döneminde kurulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Diyanet İşleri Başkanı günlük siyasi tartışmaların içine girecek isim değildir. Polemiklerin içine girerse dini siyasallaştırır. Bizim siyaset kültürümüze ihanet etmiş olur. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kuran parti CHP’dir. Biz, siyaset tartışmalarının içinde yer alsın diye kurmadık. Diyanet İşleri Başkanı sıcak siyasetten uzak dursun.”

EDP GENEL BAŞKANI ERGUT: "DÜN GENELKURMAY, BUGÜNSE DİYANET VESAYETİ Mİ?"

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı da yaptığı açıklamada, "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ‘kürtaj’ ve ‘sezaryen’ konusunda başlattığı tartışmalardan vazife çıkartan kurumların başında Diyanet İşleri Başkanlığı geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı, konu hakkında yaptığı açıklamayla siyasi iktidarın sözcüsü gibi davrandığını bir kez daha ortaya koydu" dedi.

Ergut yazılı açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

"Diyanet’in, Başbakan’ın talebini karşılıksız bırakmayarak bu konu hakkında açıklama yapması ve AKP’nin politikalarına destek sunması dinin siyasallaşmasına ilişkin yeni bir örnektir. Roboski katliamı hakkında sus pus olan, ufak bir kınama bile yapmayan Diyanet’in kürtajı cinayet olarak genellemesi dikkat çekicidir.

Din ve vicdan özgürlüğü ile her inancın kendi gelenek ve göreneklerini yaşama hakkı elbetteki tartışılmazdır. Ama bu gerçek, yaşamsal sorunların Diyanet fetvaları ile ele alınacağı anlamına gelmez. Hele hele kürtaj gibi, birinci derecede kadınların konuşması gereken bir konuyu bu şekilde kullanmak, siyasi amaçlara alet etmek kabul edilebilir değildir.

Kürtaj tartışmalarında cinsiyetçi muhafazakâr cephe sadece AKP ile sınırlı, ulusal ve tek dine ait de değildir. Bu cephe uluslararasıdır. Farklı dinlerden oluşur. Sadece AKP ve dünyadaki muhafazakar partiler arasında değil, Vatikan ile Diyanet arasında da bu alanda bir fark yoktur.

Ama Vatikan’ın açıklamaları Hıristiyan dünyasındaki politik yaşamı belirlemez. Diyanet fetvaları ise Türkiye’nin politik geleceğini şekillendirmektedir. Bu kabul edilebilir değildir.

Bugüne kadar Genelkurmay vesayetine karşı mücadele edenler, Diyanet vesayetine karşı mücadeleden de geri durmayacaklardır.

Kürtaj tartışmalarında kadınların yaşam hakkı, sağlığı ve tercihlerine saygı herşeyden önce gelir."

KADINLARDAN İMZA KAMPANYASI

Öte yandan, 'Kürtaj haktır' teması ile internet üzerinde de sürdürülen ( http://imza.la/kurtaj-haktir ) bir imza kampanyası başlatıldı.
Kampanya metninde şöyle denildi:

"Kürtajın yasaklanması gerektiğini söyleyenlerin karşı olduğu şey kadın haklarıdır. Kadın özgürlüğü sadece sosyal, ekonomik konulardaki taleplerle sınırlı değildir.

Kadın özgürlüğü demek aynı zamanda kadınların kendi bedenleri hakkında tek söz sahibi olmasıdır.

Hem eşit işe eşit ücret, kreş, güvenceli çalışma hem de kürtaj kadınların hakkıdır!"

ERKEKLER DE YÜRÜYECEK

Önceki gün düzenledikleri bir toplantıda bir araya gelen, farklı politik çevrelerden muhalif erkekler, 'Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler' olarak yapılacak bir eylemin çağrıcılığını üstlenme kararı aldı. 10 Haziran 2012 Pazar günü Saat: 14.00'te İstanbul'da yapılacak yürüyüş, Beyoğlu'nda, Tünel Meydanı'ndan başlayacak.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0