CHP VE AKP ortaklýðý ile Þirinyer Parký yok ediliyor!

30 Aðustos 2012 13:45  

 

CHP VE AKP ortaklýðý ile Þirinyer Parký yok ediliyor!

Ýzmir Büyükþehir Belediye Meclisi’nin AKP’li ve CHP’li üyelerinin oylarýyla Buca Þirinyer’de park, spor tesisleri ve pazaryerinin bulunduðu 90 dönümlük arazide imar deðiþikliði yapýlmasýna EDP ve Yeþiller Partisi tepki gösterdi. Ýki partiden ortak yapýlan açýklamada Þirinyer Parký’nýn yerine büyük bir alýþveriþ merkezi yapýlmasýnýn planlandýðýna dikkat çekildi ve bu örnek AKP ve CHP’nin kent politikalarýnýn birbirinden farký olmadýðýný da gösteriyor” denildi.

EDP ve Yeþiller Partisi tarafýndan yapýlan ve Ýzmirlilerin Þirinyer Parký konusuna duyarlý olmaya çaðrýldýðý ortak açýklamada þunlara yer verildi:

"Ýzmir Büyükþehir Belediye Meclisi’nin AKP’li ve CHP’li üyelerinin oylarýyla Buca Þirinyer’de park, spor tesisleri ve pazaryerinin bulunduðu 90 dönümlük arazide imar deðiþikliði yapýlmasýna EDP ve Yeþiller Partisi tepki gösterdi. Ýki partiden ortak yapýlan açýklamada Þirinyer Parký’nýn yerine büyük bir alýþveriþ merkezi yapýlmasýnýn planlandýðýna dikkat çekildi ve “AKP ve CHP'nin elele vererek yaptýðý deðiþikliðin anlamý nedir? Buca'nýn kamuya açýk en önemli yeþil alaný, üretici ile tüketiciyi buluþturan en büyük pazarý ortadan kaldýrýlacak, bunun yerine büyük bir rant tesisi yapýlacak. Kentin kamusal alanlarýnýn AKP ve CHP eliyle ranta teslim edilmesinin örneðini yaþýyoruz. Bu örnek AKP ve CHP’nin kent politikalarýnýn birbirinden farký olmadýðýný da gösteriyor” denildi.

Eþitlik ve Demokrasi Partisi Ýl Baþkaný Arif Ali Cangý ve Yeþiller Partisi Ýzmir Ýl Temsilcisi Efe Göktoðan’ýn yaptýklarý yazýlý açýklamada kentlerin rant alanlarý deðil, ‘haklar-özgürlükler-sorumluluklar’ ekseninde birlikte yaþama mekânlarý olduðuna vurgu yapýldý ve “Bu itibarla kentin kamusal alanlarý olan sokaklar, meydanlar, park-bahçeler ve kýyý alanlarý ayrým gözetmeksizin kentte yaþayan herkesin kullanýmýna yönelik düzenlenmeli” görüþü savunuldu.

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu’nun olmadýðý bir toplantýda CHP’li ve AKP’li meclis üyelerinin oylarýyla yapýlan imar deðiþikliðinin kamu yararýna olmadýðýna dikkat çeken Cangý ve Göktoðan açýklamada özetle þu görüþlere yer verdiler: “Plan deðiþikliðinden sonra Buca Belediye Baþkaný Ercan Tatý, “Buca'daki her siyasetçi ve baþkanýn hayalini gerçekleþtirmek bize nasip oldu. Çok gururluyum.” derken, AKP Grup Baþkaný Yusuf Kenan Çakar da "projenin kendilerinin de hayali olduðunu, atýl alanýn mutlaka deðerlendirilmesi gerektiðini, projenin yapýlmasý için gerekli plana imza atmaktan dolayý çok mutlu olduklarýný" söyledi. AKP'siyle, CHP'siyle kentin kamusal alanlarýnýn ranta teslim edilmesinin örneðini yaþýyoruz. Bu örnek her iki partinin kent politikalarýnýn birbirinden farký olmadýðýný gösteriyor. Bize göre, kentler rant alanlarý deðil, ‘haklar-özgürlükler-sorumluluklar’ ekseninde ‘birlikte yaþama mekâný’ dýr. Bu itibarla kentin kamusal alanlarý olan sokaklar, meydanlar, park-bahçeler ve kýyý alanlarý ayrým gözetmeksizin kentte yaþayan herkesin kullanýmýna yönelik düzenlenmeli; bu alanlardaki yapýlaþma baskýlarýna izin verilmemelidir. Saðlýklý bir kent yaþamýný oluþturabilmek için mevcut kentsel alanlarýnýn korunmasýnýn yaný sýra kentin yetersiz ve eksik olan açýk ve yeþil alan ihtiyacýný karþýlayacak düzenlemeler yapýlmalýdýr. Bu düþüncelerle Þirinyer Parký imar plan deðiþikliðinin kent ve halk yararýna olmayacaðýný düþünüyor, Ýzmirlileri konuya duyarlý olmaya çaðýrýyoruz.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0