Cennette cehennem

25 Temmuz 2011 00:53  

 

Cennette cehennem

Norveç’te Başbakan’ın makamına, ardından da İşçi Partisi gençlik kollarının yaz kampına yönelik saldırılarda ölü sayısı 92’ye yükseldi. Zanlı, bir engelle karşılaşmadan adada 1.5 saat katliam yaptı

Norveç’in başkenti Oslo’nun 40 km uzağında bulunan Utoya adasındaki İşçi Partisi gençlik kollarının yaz kampına otomatik tüfekle düzenlenen saldırıda ölü sayısı 85’e yükseldi. Altı kişiden ise hâlâ haber alınamadığı için bu sayının her an artmasından endişe duyuluyor. Kayıplar arasında Türk asıllı bir Norveçli öğrenci genç kadın da var.

Olay yerine çok geç müdahale eden polis tarafından tutuklanan bu akıl almaz saldırının zanlısı, Anders Behring Breivik (32) adındaki aşırı sağcı Norveçli, Oslo’nun merkezinde de yedi kişinin ölmesine ve 90’ın üzerinde kişinin yaralanmasına yol açan patlamadan da sorumlu tutuluyor. Bombanın bir arabaya yerleştirildiğini ve çevrede başka patlayıcıların da bulunduğunu belirten polis, bir veya birçok suç ortağı ihtimalini ve Breivik’in uluslararası terör örgütleriyle olası bağlantılarını araştıyor.

Etrafında toplanmaya çağırdı
Breivik, Oslo’daki sorumlu tutulduğu patlamadan yaklaşık iki saat sonra şüphe çekmemek için giydiği polis kıyafetleriyle 50 senedir Norveç İşçi Partisi’ne ait olan Utoya adasına geçmek için feribota bindi. Utoya’da partinin gençlik kollarının 1970’lerden beri her sene düzenlediği kampta bu senede de katılım yoğundu: Olay sırasında adada çoğunluğu 14 ila 20 yaşları arasında yaklaşık 560 kişinin bulunduğu düşünülüyor. Görgü tanıkları, herkesin o an güvenlik gücü ekibinin bir üyesi sandığı Breivik’in kamptakileri, kentteki patlamalarla ilgili bilgilendirmek için “korkmayın” diyerek etrafında toplanmaya çağırdığını anlattı. Büyük bir soğukkanlılıkla insanların yavaş yavaş etrafında toplanmasını bekleyen Breivik, aniden otomatik tüfeğine sarılarak herhangi bir ayrım yapmadan herkese ateş açtı. O anda şaşkına dönen gençlerin çoğu çareyi denize doğru kaçmakta buldu.

Katliam bir buçuk saat sürdü
Breivik polisler adaya gelene kadar tam bir buçuk saat boyunca hiç kimse tarafından engellenmeden, kaçan herkese ateş açarak adayı karış karış kat etti. Organizatörlerden Adrian Pracon (21) adlı genç, iki arkadaşıyla ölü taklidi yaparak hayatta kaldığını anlatıyor: “Belki beş ya da yedi metre uzağındaydım. Namluyu bana doğrulttu ama tetiği çekmedi. ‘Hepiniz öleceksiniz’ diye bağırıyordu. Nefes alışını hissedebiliyordum.” Diğer görgü tanıkları ise Breivik’in kurbanlarının öldüğünden emin olmak için ikinci kere vurduğunu, kaçanların peşinden deniz kıyısına kadar giderek, karşı kıyıya yüzmeye çalışanlara ateş ettiğıni söylüyor. Silah sesleri duyulur duyulmaz teknelerine atlayarak adanın yolunu tutan Lisa Aronsen ve Ole Haugen çifti ise yaşadıklarını “Kayalıklarda ve küçük mağaralarda saklanan çocuklar gördük. ‘Saldırgan yakalanmadan kımıldamayacağız’ dediler. Suda birçok ceset yüzüyordu. Birinin kafasında kurşun izi vardı” diye aktardı.

Cennet cehenneme döndü
Oslo’nun 40 km uzağında bulunan kalp şeklindeki Utoya adası 1950’den beri Norveç İşçi Partisi’ne ait. Parti’nin gençlik kolları 1970’li yıllardan bu yana her sene bir yaz kampı etkinliği düzenliyor. Geleneksel bir hal alan kampa genellikle 18 yaşından küçük genç üyeler rağbet ediyor. Bu sene katılanların çoğu da 14 ila 20 yaşları arasında. Başbakan Jens Stoltenberg ise adanın böylesine bir katliamla hatırlanacak olmasının kendisini ne derece üzüntüye boğduğunu, “1979’dan beri her sene gittiğim çocukluğumun cenneti şimdi cehenneme dönüştü” sözleriyle ifade etti.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0