Bu kez vince zincirlediler

20 Eylül 2010 21:57  

 

Bu kez vince zincirlediler

Allianoi'nin kumla kapatılmasını protesto eden doğa eylemcileri kendilerini vince zincirledi. Antik kentte gergin bekleyiş sürerken jandarma eylemcileri zincirlerini keserek gözaltına aldı.

BERGAMA - Allianoi Antik Kenti'nin üzerinin kumla kapatılırken bugün yeni bir eylem eldi.

Daha önce Greenpeace üyeleri kendilerini dikenli tellere zincirlemişti. Bugün ise bir grup Doğa Derneği üyesi, kendilerini antik kentin içinde vince zincirledi.

Doğa Derneği Başkanı Güven eken ve beraberindeki 6 kişi, erken saatlerde çalışma alınına girdi ve ellerinde ''Allianoi'de hukuk dışı kültür katliamına hayır'' yazılı pankartlar taşıdı.

Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde, gruba eylemin yasal olmadığı ve sonlandırılması gerektiği belirtildi ancak Dernek Başkanı Eken, ''Burada tarih katliamı var. Eylemimiz sürecek'' karşılığını verdi.

Öte yandan bölgede çadır kurup bekleyen Allianoi Girişim Grubu Dönem sözcüsü İffet Diler ile 30 arkeolog ve mühendisin, çadırları toplayarak Paşa köyüne yerleştikleri öğrenildi.

Antik kentte bekleyiş sürerken jandarma 6 eylemciyi zincirlerini keserek gözaltına aldı.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, gözaltına alındıktan sonra telefonla yaptığı açıklamada Allianoi'de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararına uyulmadığını belirterek ''Antik kentin üzeri kurul kararının dışında çimentoyla kapatılıyor. İşlenen bu suçu belgelemek için bu eylemi yaptık'' dedi.

Eken, şunları söyledi:

''Antik kentin zemini kiremit tozu katılmış çimentoyla kaplanıyor. Fiili olarak bir ören yerine bunu yapamazsınız. Bu kurul kararına da aykırı. Karara göre çalışmalar sırasında 4 bilim adamının gözetmen olarak bulunması lazım ama böyle bir uygulama yok. Burası inşaat şantiyesi gibi. Kurul kararına riayet edilmesi lazım, riayet edilmiyorsa bu şantiyenin mühürlenmesi gerek. Burada kültür katliamı ve yasa ihlali yapılıyor. İşlenen fiili suçu belgelemek için eylem yaptık. Gönül isterdi ki devam edebilelim ama jandarma zincirlerimizi keserek bizi çıkardı. ''

Güven Eken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a da seslenerek, ''Bakan bir telgrafıyla bu sorunu çözer, bu katliamı durdurabilir. En doğrusu buraya gelerek konuyu yerinde incelemesi'' diye konuştu.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0