BP'ye 70 milyar dolarlık fatura çıkabilir

13 Haziran 2010 12:04  

 

BP'ye 70 milyar dolarlık fatura çıkabilir

Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinin faturası her geçen gün büyüyor. Goldman Sachs'a göre makul bir 'en kötü durum senaryosu'nda ortaya 60-70 milyar dolarlık fatura bile çıkabilir. Faturanın daha da büyüyebileceğini söyleyenler de var

WASHINGTON/NEW YORK- Meksika Körfezi’nde işlettiği bir petrol platformundaki yangının ardından denize akmakta olan ham petrol yüzünden büyük bir çevre felaketine neden olan dünyanın üçüncü büyük petrol şirketi BP’ye çıkacak fatura her geçen gün büyüyor. Wall Street çıkacak faturanın boyutunun, denize akmakta olan ham petrolün miktarının daha önceki tahminlerin iki misli olduğunun açığa çıkmasının ardından yükseldiğini belirtirken Cumberland Advisors adlı yatırım şirketinin kurucusu David Kotok, “Bu, yalnızca bir çevre kirlenmesi olayı değil. BP bu işten millyarca dolar ödeyerek çıkacak. Eğer olayda bir ihmal tesbit edilirse Meksika Körfezi’ne akan her bir varil için 4 bin 300 dolar ceza ödeyecekler. Eğer başkaca bir suç belirlenirse rakam üçe katlanacak. Körfeze yeni tahminlere göre günde 40 bin varil petrol akıyor. Kuyu ancak üç ay içinde tümden kapatılacak. Gerçek faturayı o zaman göreceğiz” dedi. Çevre felaketinin tazminatlar dahil BP’ye tüm faturasının bugün itibarıyla 4.3-8.6 milyar dolara ulaştığı hesaplanıyor.

Faturayı orta vadede 36 milyar dolar olarak tahmin eden ABD’nin en büyük bankalarından Goldman Sachs ise bu zararın hisse senedi fiyatlarında yer aldığını ve bu nedenle de daha fazla düşüş olmayacağını belirtiyor. Goldman Sachs, 36 milyar dolarlık rakamı ‘faturanın üst sınırı’ olarak görüyor. BP hisseleri patlamanın olduğu 20 Nisan’dan buyana yüzde 40 oranında değer yitirmiş ve iflas söylentileri çıkmıştı.

Goldman Sachs’a göre makul bir ‘en kötü durum senaryosunda fatura 60-70 milyar dolara kadar ulaşabilecek. Bu konuda daha karamsar görüşlere sahip olan Cumberland Advisors’dan David Kotok ise “Meksika Körfezi’ne akan ham petrolün, Gulfstream akıntısına karışması durumunda tam bir felaket senaryosu ve yüzlerce milyar dolarlık bir kabusla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

BP kâr dağıtmayacak
Çarşamba günü Başkan Barack Obama’nın çağrısı üzerine Beyaz Saray’a gidecek olan BP yöneticilerinin temizleme maliyetlerini karşılayabilmek ve açılacak taziminat davalarından çıkacak para cezalarını karşılayabilmek için ortaklara kar dağıtmaktan vazgeçtiklerini açıklamaları bekleniyor. Obama ve diğer yetkililer BP’yi zararı tazmin icin gerekli kaynağı bir kenara ayırmaya çağrıyordu.

BP denizden 25 milyon litre petrol topladı
BP denizden topladığı petrolü piyasalarda satarak elde edeceği gelirin, payına düşen bölümünü sürdürülen temizleme ve doğal yaşamı koruma çalışmalarında kullanacak. Ancak şirket denizden ne kadar petrol topladığı ve bunun satışından ne kadar gelir elde edileceğini açıklamadı. 20 Nisan’dan buyana denize 150 ile 412 milyon litre arasında petrol aktığı belirtiyor. ABD Sahil Muhafaza Komutanlığı’na göre ise bu petrolün 15 milyon litrelik bölümü çeşitli tüplerle kuyu ağzından çekildi. 68 milyon litre suyla karışmış petrol de Okyanus yüzeyinden özel araçlarla toplandı. Bu sıvının yüzde 10-15 petrol içerdiği gözönünde bulundurulursa toplanan petrolün miktarının en iyimser tahminle 25 milyon litre olduğu ortaya çıkıyor.

BP bu petrolü satmak için dünya piyasalarına çıktı. Ancak fiyatın düşük olması bekleniyor. Çünkü denizin derinliklerinden petrol çekilirken donmayı önlemek için methanol kullanılıyor ve bu maddenin arıtılması için ilave masraf gerekiyor. Bu da fiyatın düşmesine neden oluyor. Bu arada BP petrol toplama kapasitesini artıracak yeni önlemleri uygulamaya sokacağını açıkladı. (reuters, afp, ft)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0