BM kadın sünnetine dur dedi

28 Kasım 2012 12:08  

 

BM kadın sünnetine dur dedi

Dünyada her yıl üç milyon kadının maruz kaldığı kadın sünnetine karşı BM’de ilk kez ortak tavır alındı. 193 ülke, “geleneğe” yasak çağrısı yaptı

BM, tarihinde ilk kez, dünyada 140 milyonun üzerinde kadını etkileyen kadın sünnetini kınayan bir kararı oyladı. BM İnsan Hakları Komitesi’nin Genel Kurulu’ndaki 193 ülke, yapılan oylamada özellikle Afrika ülkelerinde yaygın olan bu geleneğin yasaklanması çağrısında bulundu. Kadın sünnetine karşı cezai tedbirler getirilmesi ve eğitim alanında kampanyalar yürütülmesini talep eden karar metnine Afrika ülkelerinin öncülük etmesi de “küçük çapta bir devrim” olarak nitelendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre çoğu Afrika’da olmak üzere her gün 6 bin her yıl ise 3 milyon kadın zorla sünnet ediliyor. Bu müdahale çoğunlukla ergenliğe erişen genç kızlara ritüel amaçlı olarak yapılıyor. Nitekim geleneksel olarak erkekler, bekaretlerinden emin olamadıkları için sünnet yapılmayan kızları tercih etmiyor. Ancak müdahale nedeniyle her yıl sayısız kadın ölüyor ya da geri dönüşü olmayan bedensel yaralarla yaşamak durumunda kalıyor.

Töre diye savunanlar var

Kadın ve insan hakları kuruluşları kadın sünnetinin yok olması için yoğun bir mücadele veriyor. Uluslarası Af Örgütü’ne göre kadın sünneti 28 Afrika ülkesi, Yemen, Malezya, Endonezya ve Irak’ta yoğun biçimde uygulanıyor. Bu geleneğin savunucuları ise yasaklanmasının gündeme gelmesini “kültürlerine bir tehdit” olarak niteliyor.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0