Bir ilk: Þeyh Said Diyarbakýr'da törenlerle anýldý...

30 Haziran 2011 13:31  

 

Bir ilk: Þeyh Said Diyarbakýr'da törenlerle anýldý...

DÝYARBAKIR- Diyarbakýr'da bir ilk yaþandý ve tarihteki Kürt isyanlarýnýn en büyüklerinden olan isyanýn simgesi 'Þeyh Said' törenlerle anýldý. Diyarbakýr’da 1925 yýlýnda 46 arkadaþýyla birlikte idam edilen Þeyh Said ve arkadaþlarý için bir anma töreni düzenlendi. Törende konuþan Büyükþehir Belediye Baþkaný Osman Baydemir Þeyh Said ve arkadaþlarýnýn Kürt halkýnýn gönlünde var olan itibarlarýnýn resmi olarak iade edilmesi ve mezarlarýnýn ortaya çýkartýlmasýný istedi.

Diyarbakýr Büyükþehir Belediyesi’nin düzenlediði tören Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda yapýldý. Anma etkinliðine Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloðu baðýmsýz milletvekilleri, sivil toplum kuruluþu temsilcileri, belediye baþkanlarý, Þeyh Said ve arkadaþlarýnýn aileleri katýldý.

Diyarbakýr'da Mustazaf Der (Mustazaflarla Dayanýþma Derneði) de, Þeyh Said ve 47 arkadaþýnýn idam edilmesinin 86. Yýldönümünde, Ýstiklal Mahkemelerin keyfi ve hukuksuz uygulamalarý sonucu zulüm ve haksýzlýða uðramýþ insanlarý anma etkinliði düzenledi. Diyarbakýr Batýkent Meydaný'nda düzenlenen ve on binlerce kiþinin katýldýðý etkinlikle "Ýstiklal Mahkemelerin Müslümanlara reva gördüðü zulümlere" dikkat çekildi.

Þeyh Said’in torunlarýndan Felat Özsoy’un sunduðu törende Þeyh Said ve arkadaþlarý için bir dakikalýk saygý duruþunda bulunuldu. Törende konuþan Büyükþehir Belediye Baþkaný Osman Baydemir amaçlarýnýn her þeyden önce sahip çýkmak olduðunu belirterek “Kayýplarýmýza, mezarlarýmýza sahip çýkmazsak korkarým ki geleceðimize de sahip çýkamayýz” dedi.

"
TOPLANTI YÜZLEÞMEYE ZEMÝN OLSUN..."

Bu toplantýnýn Türkiye halkýnýn geçmiþiyle yüzleþmesi ve büyük barýþýn zemini olmasýný umud ettiðini söyleyen Baydemir “Kadim Mezopotamya topraklarýnda yaþayan halklar olarak diyoruz ki ölümüze ve deðerlerimize saygýnýz olmazsa canlýlarýmýza da saygýnýz olamaz” dedi. Baydemir þunlarý söyledi: “Bunun için Þeyh Said ve arkadaþlarýnýn mezarlarýnýn yerinin ortaya çýkartýlýp, Kürt Halkýnýn beyninde, yüreðinde her zaman diri olan bu insanlarýn itibarlarýnýn da resmi olarak iade edilmesini istiyoruz.”

"VASÝYETÝNÝ YERÝNE GETÝRECEÐÝZ"

Halklarýn, þahsiyetlerin mezarý neredeyse vatanýnýn da orada olduðunu belirten Baydemir; 80 yýl önce Þeyh Said, Bedüüzzaman ve Seyit Rýza gibi þahsiyetlerin mezarsýz býrakýldýðýna dikkat çekti. Þeyh Said ve arkadaþlarýnýn mezarlarýnýn yerinin açýklanmasý çaðrýsýnda bulunan Baydemir þöyle konuþtu: “Bizler de onun torunlarýyýz, onun bir isteði, bir vasiyeti, bir tavsiyesi vardý; Kendisi için ve arkadaþlarý için bir mezar taþý istedi, bir kabir istedi. Allahýn izniyle torunlarý sayýlan bizler, onun bu vasiyetini yerine getirecek ve onlarýn mezarýný bulacaðýz.”

Kürtlerin geçmiþinde ve geleceðinde Þeyh Said’in çok büyük bir önemi olduðunu söyleyen Baydemir, Þeyh Said’in en büyük tavsiyesinin Kürtlerin birliði olduðunu anýmsatarak “Þeyh Said’in, Seyit Rýza’nýn torunlarý bugün, çözüm için birlik yolunda önemli bir adým atmýþ durumdalar. Biliyoruz ki birlik; özgürlüðün, çözümün, onurlu bir barýþýn zeminidir. Bugün bu birlik büyümüþtür. Bu birlik giderek büyüyecek, güçlenecek ve tüm Ortadoðu’da mazlum halklarýn kardeþliðine vesile olacaktýr” dedi. “Þeyh Said, Seyit Rýza, Necmettin Büyükkaya, Vedat Aydýn Orhan Doðan ve bütün kayýplarýmýzýn ruhlarý þad olsun” diyen Baydemir “Umarým ki onlarýn emeði özgürlüðün, eþitliðin birliðin temeli olur” diye konuþtu.

"KÜRT ÞAHSÝYETLERÝNÝN KÝMLÝKLERÝ UNUTTURULMAYA ÇALIÞILDI"

Emek, Demokrasi, Özgürlük Bloðu Diyarbakýr Baðýmsýz Milletvekili Altan Tan, Kürtlerin de týpký diðer milletler gibi þairleri, edipleri, tarihi þahsiyetleri ve büyük siyaset adamlarýnýn olduðunu anýmsatarak özellikle Cumhuriyet tarihi döneminde bu þahsiyetlerinin Kürt kimliklerinin soyutlanmaya çalýþýldýðýný söyledi. Ehmedê Hanî, Þeyh Said ve Said ê Nursi’nin Kürtlerin meþru, haklý milli meseleleri ile ilgili çok net ifadeleri ve tavýrlarý olduðunu hatýrlatan Tan, özellikle son zamanlarda Bedüüzzaman Saidi Kürdi’yi Kürtlükten sýyýrmak, Kürt meseleleriyle ilgili geçmiþte ne yaptýðýný unutturmak için yoðun bir çaba gösterildiðinin altýný çizdi.

"ETNÝK VE DÝNÝ KÝMLÝKLERÝ BÝRLÝKTE TANINMALI"

“Bugün Kürt milleti artýk bu evlatlarýnýn gerçek kimliklerini, ne yapmak istediklerini en doðru biçimde anlar duruma geldiler ki, bu hepimiz açýsýndan önemli bir durum” diyen Tan, þunlarý söyledi: “Bugün bu ünlü Kürt þahsiyetlerini sadece dini kimlikleriyle deðil milli kimlikleriyle de tanýmak yeni nesil için büyük kazançtýr. Ancak bugün bu þahsiyetleri yalnýzca etnik kimlikleriyle anmak da en az birinci yanlýþ kadar büyük bir yanýlma olur. Þeyh Said ve arkadaþlarý Ýslami kimlikleri ve Ýslami terminolojiyle ilk baþkaldýranlardýr. Kürt halkýnýn bunu da en objektif biçimde görmesi gerekir.”

Sesonline.net

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0