ForumSpiritüel-İzmir  Yeni Konu 

Çeşitli Kültürlerde Astroloji

03 Temmuz 2011

hurkus

Çeşitli Kültürlerde Astroloji

Astrolog Oğuzhan Ceyhan

Amerikan yerlileri, insanın ruhunun doğum anında bir ruh rehberi ile biraraya geldiğine inanmışlardı. Bu rehber bir hayvandı ve insana, yaşam yolculuğunda görünmez bir yol arkadaşı olarak refakat ediyordu.

AMERİKAN YERLİLERİ

Amerikan yerlileri, insanın ruhunun doğum anında bir ruh rehberi ile biraraya geldiğine inanmışlardı. Bu rehber bir hayvandı ve insana, yaşam yolculuğunda görünmez bir yol arkadaşı olarak refakat ediyordu. Kişinin doğum tarihine göre Kaz, Su Samuru, Kurt, Şahin, Kunduz, Geyik, Ağaçkakan, Somon Balığı, Ayı, Karga, Yılan veya Baykuş olmak üzere 12 tane spiritüel rehberden biri, kişinin ruhuna yol gösteriyordu. Kişinin rehberinin hangi hayvan olduğunun tespit edilmesine yarayan doğum tarihi aralıkları, kabaca, kişinin bizim bugün kullandığımız zodyaktaki burçlardan hangisine mensup olduğunu gösteren tarih aralıklarına denk düşmektedir (Kaz – Oğlak, Su Samuru – Kova (...) Yılan – Akrep, Baykuş – Yay gibi).

Batı dünyasındaki koruyucu melek kavramı gibi, bu spiritüel rehberler de insana cesaret ve umut veren ruhani birer danışmandı. Her kişinin ve her kabilenin bu rehberleri temsil eden totemleri bulunmaktaydı.

Amerikan yerlilerinin bu spiritüel rehberlerin insana vereceği düşündükleri ilham da, zodyak burçlarının kişinin karakterini ve hareket şekillerini belirleyen etkilerle benzerlik taşımaktadır.

Bu rehberler, aynı zamanda elementleri temsil eden Kaplumbağa Klanı (Toprak), Kelebek Klanı (Hava), Atmaca Klanı (Ateş) ve Kurbağa Klanı (Su) olarak gruplanıyorlardı ve belli bitkiler, taşlar ve renklerle de ilişkilendirilmişti.

ÇİN

Batı Astrolojisi gibi Çin Astrolojisi de insanın yaradılışını temsil eden 12 kategori içermektedir. Bu kategorilere Çin Hayvan Burçları adı verilir. Bu burçların oluşturduğu Çin Zodyağı, bir Çin takvim yılına bağlı bir sistem içerisinde yer alır. Yani, Çin burçlarının her biri, Batı Astrolojisi’ndeki gibi bir aya değil, bir Çin yılına denk gelir.

12 Çin Hayvanı, sırasıyla Fare, Öküz, Kaplan, Tavşan, Ejder, Yılan, At, Koyun, Maymun, Horoz, Köpek ve Domuz’dur.

Çin Astrolojisi’nin uygulama temelleri Çin takviminde, özellikle de bu takvimin 12 yıllık hayvan döngüsündedir. Öngörüm teknikleri ise, göksel cisimlerin Çin takımyıldızları üzerindeki hareketlerini esas alır.

28 Çin takımyıldızı, 88 Batı takımyıldızından oldukça farklıdır.

Çin felsefesindeki elementler ve gezegenlerler ilişkilendirilme şekli de Batı’dakinden farklılıklar gösterirler. Venüs Maden, Jüpiter Ağaç, Merkür Su, Mars Ateş, Satürn ise Toprak elementini simgeler.

Batı Astrolojisi’nin bugün popüler olabilmek için geldiği nokta olan, insanlara maddi dünyanın nimetlerinden faydalanmak, yani tamamen aşk, para, seks gibi konularda rehberlik etme amacından bağımsız olarak özünü koruyan Çin Astrolojisi, yaşamı metafizik yönünden ele alır ve insan ruhunun ölümden sonra da taşımaya devam edeceği olumlu özellikler konusunda yol gösterir. Ruhun ebedi olanla birleşme isteği açıkça ifade edilir.

HİNT

Hindu Astrolojisi, Vedas metinlerinin yazıldığı zamanlara kadar uzanır ve bu nedenle Vedik Astroloji olarak da adlandırılmıştır. 4,000 yıllık bir geçmişi olan Vedik Astroloji; Güneş, Ay, Mars, Jüpiter, Venüs, Satürn, Rahu (ejderin başı – Kuzey Ay Düğümü) ve Kethu’yu (ejderin kuyruğu – Güney Ay Düğümü) temel alır. Mikrokozmos ile makrokozmos arasındaki bağlantıyı öne çıkaran Vedik Astroloji, Batı Astrolojisi’nden, Ay Evleri gibi teknikler kullanmak ve Tropik Zodyak yerine Sidereal Zodyak’tan faydalanmak gibi çok çeşitli farklılıklar gösterir.

Bunun dışında, Vedik Astroloji’de de Zodyak 30 derecelik 12 eşit parçaya bölünmüştür ve burç isimleri de bugün Batı’da kullanılanlarla büyük benzerlik gösterir. Yine de Başak (orijinali olan Virgo Bakire demektir) yerine Kız, Oğlak (orijinali olan Capricorn Keçi Boynuzlu demektir) yerine Deniz Canavarı, Kova (orijinali olan Aquarius Su Dağıtan/Su Koyan/Saki demektir) yerine de Su Sürahisi denmiştir. Ayrıca dilimize Yay olarak geçen Sagittarius aslında Okçu demektir ama Hintliler de bunu bizim gibi Yay olarak tabir ederler. Buna karşın, Denge demek olan Libra’yı bizim gibi Terazi olarak tanımlamamışlar, yine aynı şekilde Denge diye nitelendirmişlerdir.

Bir diğer benzerlik de, Batı’daki dört elementin Vedik Astroloji’de de Ateş, Hava, Toprak ve Su olarak tanımlanması ve burçlarla da Batı’daki ile aynı şekilde ilişkilendirilmesidir.

Bazı Hint Üniversiteleri, Vedik Astroloji alanında yüksek lisans programları açmışlardır.

ntvmsnbc.com

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0