Forumİzmir'in Köpüleri  Yeni Konu 

Veteriner yemini ettik, dönemeyiz

01 Temmuz 2010

hurkus

Veteriner yemini ettik, dönemeyiz

Bülent OVACIK / İSTANBUL 30.06.2010

Veterinerler, agresif-uysal ayrımı yapılmaksızın Pitbull’lar gibi “tehlikeli” sınıfına sokulan köpekleri ihbar etme mecburiyeti getiren karara tepkili.

Kararı, veterinerlik yeminine aykırı bulan hekimler, “Muhbir olmak istemiyoruz, ırkı yasaklamak yerine bazı tedbirler alınsın” dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu’nun Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro cinsi köpekler ile melezlerinin toplanması, bu konuda veteriner kliniklerinin ihbarda bulunması yönündeki kararı veterinerler, akademisyenler ve hukukçulardan tepki aldı. Karar, meslek yeminine, meslek etiğine ve mesleki yönetmeliğe aykırı bulundu. Ortak görüş, veterinerlerin muhbir konumuna düşürülmek istendiği yönünde. Tepkiler şöyle:

Hekimlik yeminine aykırı
? İstanbul Üniversitesi-Prof. Dr. Tamer Dodurka:
Veteriner hekimler yasada belirtilen ihbarı, mecbur hastalıklarla karşılaştığında gerekli yerlere haber vermekle yükümlüdür. Ancak hiçbir veteriner hekimden, kimseye zararı dokunmayan, ihbar ettiği takdirde sahibinin ağlayarak kendisine koşacağı bir köpeği ihbar etmesi beklenmemelidir. Bizler okuldan mezun olduğumuzda, hekimlik sanatı uygulanırken hayvan sahibiyle ilgili bilgileri mesleki bir sır gibi görüp kimseyle paylaşmayacağımıza dair yemin ettik. Veteriner hekimler inanmadığı, bilim dışı bulduğu bir uygulama için muhbirlik yapıp mesleklerinin ayaklar altına alınmasına izin vermez.

İhbarcı olamayız
? İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı-Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: Veterinerler ihbarcı değildir. Bakanlık, bizim bildirmekle yükümlü olduğumuz kuduz, sığır vebası, şap, tavuk vebası gibi çok önemli hastalıklar konusunda bile yeterli önlemleri alamadı.

Etik açıdan sıkıntılı
? Ankara Üniversitesi-Doç. Dr. Tamay Başağaç Gül: Son derece yanlış, veteriner hekimler ile hasta ilişkilerini zora sokacak bir uygulama. Etik açıdan sıkıntı yaratır. 2006’da çıkan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Yönetmeliği’nde sır saklamadan bahsedilir.

Mahkeme kararı gerekli
? İstanbul Veteriner Hekimler Odası Hukuk Danışmanı Avukat Cem Topdemir: Veterinerler, meslek sırlarını paylaşmak zorunda değiller. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, hasta kayıt defterlerinin tutulup tutulmadığını denetleyebilirler. İçeriğiyle ilgili mahkeme kararı olmadan inceleme hakları yoktur.

Binlerce köpek nereye götürülecek

İSTANBUL Veteriner Hekimler Odası Bilim Komisyonu, “tehlikeli köpekler” genelgesine bir dizi eleştiri getirdi.

? Avrupa Veteriner Hekimleri Birliği köpek ırklarının yasaklanması yerine, tehlikeli olabilecek köpeklerin sahiplerine sertifika zorunluluğunun getirilmesini ve böyle köpeklere test yapıldıktan sonra belli önlemlerle bakılmasını önermektedir.

? Genelgeyle toplanması söz konusu olan bu köpekleri hiçbir barınak kabul edecek durumda değildir. Tüm barınaklar tıka basa köpek doluyken, hiç kimseye zararı olmamış masum köpekleri sırf adı Pitbull diye sahiplerinden kopartılıp barınaklara tıkmayı doğru bulmamaktayız.

? İnsanlar tarafından en fazla haksızlığa uğratılmış köpek ırkıdır Pitbull... Hele ki üretilmesi yasaklanınca düzgün insanlar ortadan çekildi, meydan kontrol dışı üreticilere kaldı. Nitekim yasa çıktığından bu yana Pitbull sayısı azalmak yerine katlanarak arttı.

? Aynı durumu bu yasağı taklit ettiğimiz İngiltere de yaşadı ve şimdi İngiltere ve birçok ülke bu yasağı terk etme hazırlığındalar.

İşte o kritik madde

TBMM Dilekçe Komisyonu’nun kararındaki, “Muhbirlik” olarak değerlendiren o madde şöyle: “Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden, hayvan kliniği işleten veteriner hekimlerin, bakım ve yaralanma nedeniyle kendilerine ulaşan tehlikeli hayvanları ilgili idarelere bildirmelerine ilişkin uyarılmalarının ve bu konuda, mesleki duyarlılığın geliştirilmesinin istenmesine...”

Kısıtlama getirilsin

BİLİM Komisyonu’nun önerileri de şöyle:

? Köpekler tarafından ısırılıp yaralanan vatandaşlarımızın da durumunu gayet iyi anlıyor ve ısırılmalara engel olmak için tehlikeli olabilecek tüm köpeklere kısıtlama ve tedbirler getirilmesinin doğru bir yaklaşım olacağı kanısındayız.
? Bu kısıtlamalar ithalat yasağı, petshop satış kontrolleri, tüm sahipli köpeklerin kayıt altına alınması, mikroçip uygulaması, köpek dövüşünün engellenmesi, köpek eğitimcilerinin sertifikalandırılması, cezaların artırılması, sahipli köpeklerin sokağa bırakılmasının önüne geçilmesi, ağızlık önlemleri alınması şeklinde olabilir.


Hürriyet/30.06.2010

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0