ForumVideoPolitik  Yeni Konu 

ÝNTERNETTE SANSÜR/ YOUTUBE YASAÐI 'AHÝM'DE

04 Aralýk 2009

Ýnternet Teknolojileri Derneði (INETD), YouTube küresel video paylaþým sitesine Türkiye'den 19 aydýr sürdürülen eriþim yasaðýný Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne (AÝHM) taþýdý.

ÝNETD Baþkaný Mustafa Akgül, 5 Mayýs 2008'den beri youtube.com sitesine getirilen yasaða karþý, "INETD, zarar görenler ve tüm ülke adýna" baþvuru yaptýklarýný, yasaðý ise "hukuka ve kamu yararýna aykýrý" olduðunu savunduklarýný açýkladý.

Türkiye'de iç hukuk yollarý tükendiði için AÝHM'e baþvurmak zorunda kaldýklarýný ifade eden Akgül, yasaðýn Anayasa'ya, evrensel ilkeleri ve Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi'ne (AÝHS) aykýrý olduðunu kaydetti.

"Eriþim yasaðýyla kaldý, yargýlama yapýlmadý"

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin on kadar video nedeniyle ve 5651 Sayýlý Ýnternet Yoluyla Ýþlenen Suçlara Ýliþkin Kanuna dayanarak uyarýnca 5 Mayýs 2008'de aldýðý eriþim yasaðýný AÝHM'in gündemine getiren baþvurucu avukat Nihad Karslý, dilekçesinde, "Söz konusu videolarýn bazýlarý youtube tarafýndan tamamen kaldýrýldý. Bazýlarý ise sadece Türkiye'den eriþime kapatýldý. Bu süre zarfýnda herhangi bir yargýlama yapýlmadý; dava açýlmadý, savunma alýnmadý. Tedbir kararý yenilenmesi gerektiði halde yenilenmedi" dedi.

Karslý, eriþim yasaðýný kaldýrmak için Ankara 1.Sulh Ceza Mahkemesi'ne yaptýklarý itirazýn 15 Nisan 2009'da reddedildiðini, bu karara yaptýklarý itirazýn da Ankara 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "Ýtiraz ilk hafta içerisinde yapýlmalýydý" tespitiyle 8 Mayýs 2009'da verdiði kararla sonuçsuz kaldýðýný, bu nedenle AÝHM'e baþvurmak zorunda býrakýldýklarýný açýkladý.

"Yasak örgütlenme özgürlüðüne de sýnýrlama"

"Ýnternete yeni baþlamýþ birinin, youtube sitesini yeni keþfetmiþ birinin, ya da sosyal að oluþturmak isteyen, yurttaþ firma, sivil toplum kuruluþuna, yani Türkiye'de yaþayan birey ve kurumlara, ve Türkiye'de yaþayan kurumlara ulaþmak isteyen dünya üzerindeki herhangi bir aktörün bu hakký yok sayýlýyor; onun seçim özgürlüðüne kýsýtlama getiriliyor.

"Ýnternet yaþamýn tüm boyutlarýný kapsadýðý için, Ýnternete getirilen bir kýsýtlama en baþta iletiþim özgürlüðüne getirilen bir kýsýtlamadýr. Bunun doðal sonucu, yukarýda belirtilen ifade, adil yargýlama ve öðrenme özgürlüðü dýþýnda, kendini geliþtirme, iþ yapma, eðlenme gibi özgürlüklere kýsýtlama getirilmektedir. Ýnternet bugün bir toplanma ve örgütlenme ortamýdýr. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluþlarý Ýnterneti kendi aralarýnda haberleþmenin ötesinde, politik faaliyet ortamý, kamuoyundan geri besleme ortamý, kendileri ifade etme tanýtma ortamý olarak kullanmaktalar.(..) Sitenin kapalý kalmasý sivil toplum ve siyasal aktörlerin örgütlenme özgürlüðüne sýnýrlama getiriyor. INETD olarak bu sýnýrlamadan payýmýza düþeni aldýk."

Baþvuruda, eriþim yasaðýnýn yalnýzca ifade özgürlüðü ve adil yargýlanma hakkýnýn deðil, Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi'nde tanýmlanan "örgütlenme hakký"na dair 11. maddenin de ihlali anlamýna geldiði vurgulandý. (EÖ)

BÝANET' TEN ALINTI
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0