Bildiğiniz moda kuralları geçerli mi?

15 Eylül 2013 00:37  

 

Bildiğiniz moda kuralları geçerli mi?

Dikine çizgiler ince gösterir, kot pantolon üzerine kot ceket kullanılmaz, farklı desenler üst üste giyilmez... Bu ezber moda kuralları günümüzde hâlâ geçerli mi?

1- Kotla kot giyilmez: En yerleşmiş kurallardan olsa da ‘kot+kot’ kombinasyonları podyumlarda tekrar görülmeye başladı. The Guardian’ın moda editörü Hadley Freeman “Podyumlarda da kalmalı... Ancak uzun, ince, genç bir modelde güzel görünebilir. Çünkü gerçekten yanlış” diyor. İlla yapılacaksa farklı tonlar seçmeli....

2- Beyaz çorap iğrenç!: Erkeklerin uyması gereken bir numaralı kural... Esquire editörü Alex Bilmes “ Spor yapmıyorsanız beyaz çorabın hiçbir açıklaması olamaz” diyor. Beyaz çoraplar ‘parlayarak’ dikkat çekmenin yanı sıra genelde egzersiz için yapıldıklarından kalın ve katlı olur. Bu yüzden normal kıyafetlerle basit görünürler. Modacı Andrew Groves “İronik olarak bile giymeyin!” diyor.

3- Ya bacak, ya göğüs dekoltesi: Çoğu modacıya göre kadınlar için altın kural bu: İki dekolte birden olmaz... Martine Alexander şöyle diyor: “Ya biri, ya diğeri. Öbür türlüsü ucuz görünüyor, bu kadar basit.” Groves’a göre mesele kıyafetin tek odak noktası olması: Vücudunuzun farklı yerlerinin ilgi çekmek için birbiriyle yarışmaması lazım.

4- Dikine çizgi ince gösterir: Herkesin doğru bildiği şeylerden biri olsa da konu üzerine durmadan yapılan araştırmalardan net bir sonuç çıkmış değil. Öte yandan modacılar vücut kıvrımlarına denk gelen dikine çizgilerin eğilip büküldükleri için kişiyi şişko gösterdiğinde hemfikir.

5- Kravat kemer tokasına...: Alex Bilmes, “Erkek giyim kuralları esrarengiz gibi görünse de işe yarıyorlar” diyor: “Daha kısası da daha uzunu da bir acayip.” Yeri sağlam kurallardan biri de bu gibi.

6- Farklı desenler üst üste giyilmez: Son zamanlarda etkisini en çok kaybeden kural, net olarak bu. Tüm defilelerde karışık desenler görmek mümkün, birden çok havalı bir şeye dönüştü. Martine Alexander şöyle diyor: “Çok özenli giyinmek de biraz ezik duruyor. Stil biraz rahatlıkla alakalı, çok uğraşmış görünmek kötü.”

7- Gay’ler sağ kulağını heterolar sol kulağını deldirir: Bir şehir efsanesi olarak başlasa da bir noktadan itibaren ‘kendini gerçekleştiren kehanet’ olmuştu. Şimdi ise geçmişte kalmış bir hikâye. Keza erkekler artık sağ kulak memesi de dahil kıkırdağı, kulağın ortası vs. kulaklarının her yerini deldiriyorlar.

8- Çanta-kemer-ayakkabı uyumu: Bu 50’ler işi bir kural, artık aksi yönde bir trend mevcut: Her şeyi uydurunca çok sıkıntılı durduğu fikri hâkim. Zaten ilk darbeyi baby-boomer’lardan yemiş, sonra da bir daha belini tam doğrultamamış bir görünümmüş, moda tarihçisi Amber Jane Butchart öyle diyor.

9- Renk uyumu: Maviyle yeşil, siyahla kahve, kırmızıyla pembe, koyu lacivertle siyah gibi yakın tonları birlikte kullanmaktan kaçınmak. Artık kimsenin umursadığı yok. Hatta şu ara lacivert-siyah kombinasyonları popüler.

10- Altın-gümüş birlikte olmaz: Bu konuda herkesin farklı bir fikri var gibi. Groves “Rezalet” diyor. Martine daha liberal, “Tercih meselesi” demiş.

Yine de çok abartmamak gerektiği görüşü hâkim. ( BBC )

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0