Beşiktaş'taki sergiye saldıran CHP'liler, bir eseri parçaladı...

17 Ekim 2010 00:35  

 

Beşiktaş'taki sergiye saldıran CHP'liler, bir eseri parçaladı...

İstanbul - Bimeras Kültür Vakfı tarafından dördüncü kez düzenlenen 'iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali' kapsamında Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy meydanları için planlanan 'Free Zone Istanbul' (Serbest Bölge İstanbul) sergisi daha yerleştirme aşamasındayken Beşiktaş Meydanı'nda saldırıya uğradı. CHP Gençlik Kolları üyesi oldukları iddia edilen Kemalist grup sergide beğenmedikleri objeyi devirerek parçaladı.

Sergideki 25 farklı objeden birisinde hava meydanlarındaki "ibadet bölgesi" işaretine gönderme yapılıyor ve üç büyük dinin simgelerinin yanında Atatürk'ün resmi yer alıyordu...

Uluslararası üne sahip tasarımcılar Rosan Bosch ve Rune Fjord'un İstanbul için tasarladıkları sergi, alışılmış işaretleri dönüştürerek kent mekanlarındaki bazı alışkanlıklara ve kurallara mizahi bir bakış getirme amaçlıydı.

Sergi böylece özel alan ile kamusal alan arasındaki sınırları incelerken, paylaştığımız ortak alanlarda birbirimizle konuşup tartışabileceğimiz yeni bölgeler yaratmayı hedeflemekteydi.

Sergideki 25 farklı objeden birisinde hava meydanlarındaki "ibadet bölgesi" işaretine gönderme yapılıyor ve üç büyük dinin simgelerinin yanında Atatürk'ün resmi yer alıyordu.

Atatürk'ün bazı kesimler tarafından bir din gibi algılanıp algılanmadığını tartışmaya açan eser Beşiktaş meydanında bulunan CHP'li bir grubun tepkisini çekti. Başlayan tartışmaya Beşiktaş Belediye'sine ait bir otobüsten inen grubun da katılımıyla gerilim arttı.

Bu arada tartışma konusu olan eser devrilip yırtılarak parçalandı.

Bimeras Kültür Vakfı yaptığı açıklamada, "ifade özgürlüğüne yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırının Beşiktaş gibi İstanbul'un aydın bir semtinde gerçekleşmiş olması da oldukça düşündürücüdür" dedi.

Aynı zamanda, Uluslararası Adalet Divanı'nın yeni binasının da tasarımcısı olan serginin sanatçılarından Rosan Bosch şu açıklamayı yaptı:

"Sergideki objelerin herbirinde bir soru var. Bu sorulara farklı yanıtlar verilebilir ve ifadelere karşı çıkıp tartışmak mümkündür. Ancak, tartışmanın mümkün olmaması bazı dogmaların olduğuna işarettir.

Buluşup konuşup paylaşacağımız alanlar oluşturmayı hedefleyen bir projede çalışırken böyle bir durumla karşılaşmak beni çok üzdü."

Bugün (eksik olarak) Beşiktaş meydanında kurulumu tamamlanan serginin benzeri yarın Kadıköy ve Üsküdar meydanlarında kurulacak...


Sesonline.net


FOTOĞRAF: Serginin tahrip edilmesine neden olan CHP'lilerce parçalanan afiş...


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0