Belediye direnişi kırmak için seferber oldu: Polis 60 işçiyi gözaltına aldı

18 Mart 2011 15:36  

 

Belediye direnişi kırmak için seferber oldu: Polis 60 işçiyi gözaltına aldı

İZMİR- İzmir, Konak Belediyesi önünde 21 günden bu yana sendikal haklar ve iş güvencesi talebiyle direnişte olan taşeron işçilere polis müdahale etti. 60 işçi gözaltına alındı. İşçilerin direniş yaptığı alan Belediyeye ait araçlar tarafından kapatıldı.

Daha önce, sopalı saldırılar düzenleyen İzmir Konak Belediyesi'nin yaptığı sinsi plan adım adım uygulamaya kondu. Yapacakları basın açıklaması için belediye önünü terk eden işçilerin direniş alanları, belediyeye ait araçlar tarafından kapatıldı. Buna tepki gösteren işçilere müdahale eden polis, işçilere destek vermek amacıyla alanda bulunanların da aralarında olduğu yaklaşık 60 kişiyi gözaltına aldı.

17 Mart Perşembe günü, öğle saatlerinde Konak Belediyesi önünde 21 gündür sendikalı ve güvenceli iş talebiyle yürüttükleri direnişleri için kamuoyu oluşturmak amacıyla Basmane Meydanı’ndan Konak Meydanı’na sloganlar ve alkışlar ile yürüyen işçiler, burada bir basın açıklaması yaptılar.

İşçiler adına konuşan direnişçi işçi Gülbeniz Dönmez şunları ifade etti:

“21 gündür devam eden bu haklı ve onurlu mücadelimizi kadın-erkek işçiler olarak sürdürüyoruz. Peki bizler neden geceli-gündüzlü 21 gündür ailemizden ve eşimizden, çocuğumuzdan uzakta sokakta eylem yapıyoruz? Öncelikle kölelik sistemi olan, hiçbir güvencesi olmayan ‘taşerona hayır’ demek ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan tarafından bizlere söz verilen, demokratik, anayasal hakkımız olan ‘sendikalı- iş güvencesi”ni kazanmak için eylemdeyiz.”

21 gündür her türlü baskıya uğradıklarına değinen Dönmez, çok çirkin saldırılara ve karalamalara uğradıklarını ve eylem kıran işçiler tarafından sopalı saldırılara maruz kaldıklarını dile getirirken, “Kimi basın kuruluşlarının yalan-yanlış haberler yaptığını okuduk, gözaltına alındık ama yılmadık, buradayız. Eylemimizi kırmaya, bizi yıldırmaya yönelik bütün saldırıları ve karalamaları nefretle kınıyoruz” dedi.

İŞÇİLERE SALDIRI VE MÜDAHALE

İşçiler, yaptıkları açıklamanın ardından hazırladıkları bildirileri sloganlar atarak Kemeraltı Çarşısı’nda dağıttı. Açıklama yapmak ve bildiri dağıtmak için direniş alanlarını terk eden işçiler, Konak Belediyesi görevlilerinin çöp arabaları ve su tankerlerinin işçilerin eylem yaptıkları yerlere yerleştirildiğini görmeleri üzerine araçların kaldırılmasını istedi. İşçilerin bu talepleri sonuçsuz kalınca, işçiler Basmane Meydanı'ndaki caddeyi trafiğe kapattı. Oturma eylemi yaparak, araçların geçmesine izin vermeyen işçiler sadece ambulansların geçmesine izin verdiler. İşçiler ile polisler arasında süren görüşmelerde işçiler geri adım atmadılar ve sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde slogan attı.

Talepleri kabul edilmeyen işçilere polis çok sert müdahalede bulundu. İşçiler, polis müdahalesine direnişle karşılık verirken kol kola girerek gözaltına alınmamak için birbirlerine kenetlendi. Bunun üzerine polis işçileri çembere almaya başladı. Daha sonra işçilere çok sert bçimde müdahale ederek tek tek birbirlerinden koparan polis, direnişçi işçileri yerlerde sürükleyerek tekme tokat gözaltına aldı.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0