Baykal yolun sonunda... Oral Çalışlar

09 Mayıs 2010 05:12  

 

Baykal yolun sonunda... Oral Çalışlar

İnanmayacaksınız belki ama uzun yılların gazetecisi olarak ben hayatımda Deniz Baykal’la hiç karşılaşmadım, hiç telefonda konuşmadım, hiç haberleşmedim. Birkaç kez TV’deki açık oturumlarda karşılaşabilecekken beni istemediği söylendi, bu olanağı da onun tercihleri nedeniyle elden kaçırmış oldum. Kısmet.
Bu tecrübem bir yönüyle kişisel olmasına karşın, bir başka yönüyle Baykal hakkında ipucu verebilir. Bu örneğin kendisinin farklı olana yaklaşımını anlatıp anlatmadığı da tartışılabilir, ama bir olgu olarak bu bilgiyi paylaşmayı yararlı görüyorum.
***
Benim ‘Baykal olayı’nda ilgimi en çok çeken, medyanın yaklaşım tarzı. İktidara yakın gazeteler ve TV kanalları, haberi büyük oranda görmezden gelmeyi tercih eden bir tutum sergiliyorlar. O gazetelerde neredeyse tek satır habere bile rastlayamadım.
Buna karşın, paradoksal şekilde, ‘Baykal’a yakın’ (ya da en azından ‘hükümete muhalif’) olarak bilinen gazetelerin, gazetecilerin diğerlerinden daha eleştirel bir tutum içine girdiklerini gözlüyoruz. Örneğin kendisi de bir dönem CHP’de çalışmış olan ve CHP çizgisine yakın söylemleriyle bilinen Hürriyet gazetesi yazıişleri müdürü ve köşe yazarı Tufan Türenç son görüntüler nedeniyle Baykal’ın istifasını istiyor. Baykal’a yakın sayılabilecek başka bazı isimlerin eleştirel yaklaşımları ve haber verirken kullandıkları üslup, kafamda soru işaretleri doğmasına neden oldu.
Bazı CHP çevrelerinde ‘Baykal gitsin, çünkü biz onunla bir yere varamıyoruz’ fikri hâkimiyet kazanmış olabilir. AK Parti hükümetinin yıkılmasını isteyen, bir an önce Tayyip Erdoğan’dan kurtulmak isteyen çevreler, bunun CHP’nin başında Baykal varken imkansız olduğunu düşündükleri için, bu yeni durumu fırsat bilip ‘Baykal gitsin ki, AKP’ye karşı daha etkili muhalefet yapacak bir lider gelsin’ yaklaşımı içine girmiş olabilirler.
AKP’ye yakın gazeteler susarken, ‘Baykal’a yakın’ ve/veya ‘CHP’ye yakın’ olarak bilinen medyanın bu işin üstüne bu kadar sert bir üslupla gitmesi konusunda aklıma başka bir açıklama gelmiyor.
***
Baykal’ın hayatına skandal yoluyla yapılan müdahaleyi üzüntüyle karşılayanlardanım. Baykal’ın özel yaşamı tabii ki onun özel yaşamıdır ve mahremdir. Deniz Baykal da insandır, sevmek, sevilmek ister, kaçamaklar yapmak da isteyebilir. Bu onun kişisel sorunudur, zaafsa insani zaafıdır.
İşin bir başka boyutu ise; toplumda bu kadar öne çıkmış, kamusal kimlik haline gelmiş insanların, böyle olaylarla yüz yüze gelmeye hazır olmalarının gerekliliği. Bazı koltuklarda oturmanın, belli bir gücü elinde bulundurmanın bir maliyeti var.
Bu tür insanların özel yaşamının didiklenmesi bu açıdan doğal sayılabilir.
Baykal, deneyimli bir siyasetçidir. Birçok kez gidip geri dönmesini bildi. CHP’nin barajın altında kalarak Meclis’e giremediği koşullarda ağır baskılar nedeniyle genel başkanlığı terk etmek zorunda kaldığında bile, geri dönmeyi başarmıştı. Bunun da üstesinden geleceğini düşünenler olacaktır. Mümkündür.
Ama iki gündür ortaya çıkmakta olan tablo, bu kez işinin her zamankinden zor olduğunu gösteriyor.
***
Böylesine kritik bir dönemde bu görüntülerin ortaya çıkması elbette ki dikkat çekici. Ayrıca, siyasi müca-
dele ile ilgili şu gerçeği (ki yakın siyasi tarihimizde bu olgunun epeyce örneği var) bir kez daha görme fırsatı bulduk: Siyaset dışı alanlardan gelecek tertipler, bazen siyasetin içinden yapılan eleştirilerden daha etkili olabiliyor, daha yıkıcı olabiliyor.
Ben, kendi payıma, insani zaafları olan Baykal’ı, siyasetteki statükocu Baykal’dan daha masum buluyorum. Her türlü değişime karşı direnen, Türkiye’yi soğuk savaş döneminin koşullarına mahkum etmek isteyen, askeri darbe rejiminin bekçisi gibi davranan Baykal’dansa, ‘yasak’ aşkın peşinde koşan, insani zaafları olan Baykal’ı tercih ederim.
Baykal’ın son derece zor bir durumda olduğu bu günlerde, Baykal’a kendi çevresinden, çok da güçlü bir destek gelecek gibi görünmüyor. Kendisine ‘geçmiş olsun’ demekten başka yapılabilecek birşey yok.

—————————————————————
Pazartesi, ‘Hrant için Adalet için’ sabah 10.00’da Beşiktaş İskele Meydanı’ndayız.

oralcalislar@gmail.com

Radikal.com.tr


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0