BASINA VE KAMUOYUNA

30 Nisan 2009 00:29  

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Adana'da gösterilere katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 24 çocuğa toplam 195 yıl 4 gün hapis cezası verildi. Çocuklara verilen hapis cezalarında, bir çocukta bulunan sapan ve 9 bilye ile polis tutanakları delil olarak kabul edildi.

Geçtiğimiz yıl Adana'nın Gülbahçe, Dağlıoğlu, Denizli, Barbaros mahallelerindeki Newroz kutlamalarına katılarak yasa dışı slogan atıp, polise taş attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 24 çocuktan 8’i tutuklanıp cezaevine konulmuş, 15 çocuk ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Yaklaşık üç ay tutuklu kalan 8 çocukta görülen ilk duruşmalarında tahliye edilmişti. Yaklaşık bir yıldır yargılamaları süren 24 çocuğunda karar duruşmalarında yıllara varan hapis cezaları verilerek yaşamlarını zindana çevrildi. 

Adana 6. 7. ve 8. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde gösterilere katılıp, yasadışı slogan atıkları gerekçesiyle yargılanan 23 çocuğun karar duruşmaları 27 ve 28 Nisan tarihlerinde Adana 6.7. ve 8. Ağır ceza mahkemelerinde karara bağlandı. dört ayrı davanın karar duruşmalarında 24 çocuğa mahkemeler ceza yağdırdı.

93 yıl hapse delil olarak sapan ve bilye gösterildi

S.B. (17), İ.Y. (16), A.E. (18), G.G. (16), A.E. (15), C.A. (16), M.Ç. (14), K.A. (13), M.E.O. (15), Ö.O. (13), U.C. (16) adlı çocukların 27.04.2009 tarihinde Adana 7. Ağır ceza mahkemesinde görülen karar duruşlasın da Mahkeme, "Kasten yaralama" suçlamasıyla yargılanan 11 çocuk hakkında "Delil yetersizliği" nedeniyle beraat kararı verdi. Ancak aynı mahkeme 11 çocuğa "Örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla 7 yıl 6 ay, "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla ise 1 yıl hapis cezası verdi. 11 çocuğa toplam 93 yıl hapis cezası verilirken, verilen hapis cezaları, yaşları 15'ten küçük olanlar için yarı, yaşları 18'den küçük olanlar için ise üçte bir oranında indirildi. Mahkeme 11 çocuğa bu ağır cezalar vermek için yine polis tutanaklarını yeterli delil saydı. Mahkemede bir diğer önemli delil ise bir çocuğun üzerinde bulunan sapan ve 9 adet bilye oldu.

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen başka bir davada ise, 9 Şubat 2008 tarihinde Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle Gülbahçesi Mahallesi'nde yapılan gösterilere katıldığı iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen V.Y. (17) isimli çocuğun karar duruşmasıydı. Mahkeme, "Örgüt adına suç işlemek", "Örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla V.Y.'ye 8 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ceza çocuğun yaşı nedeniyle üçte bir oranında indirildi.

Adana'nın Seyhan ilçesi Dağlıoğlu, Denizli, Gülbahçesi ve Yüreğir İlçesi Anadolu mahallesinde 22 Mart 2008 tarihinde yapılan gösterilere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan M.K. (16), Ö.M. (15), K.T. (17), H.T. (18), A.Ö. (14), B.E. (17), Z.Ç. (15), S.Ö. (15), S.K. (17), H.I. hakkında Adana 6. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde "Örgüt adına suç işlemek", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Kamu malına zarar vermek" suçlamalarıyla açılan davanın karar duruşması 28.04.2009 günü Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinde karar duruşması görüldü. Duruşmada müdafi avukatlar ve bir kısım yargılanan çocuk hazır bulundu. Duruşmada mahkeme heyeti çocuklara ilişkin kararını açıkladı. 11 çocuğa 84 yıl 6 ay hapis cezası Yargılanan çocuklardan M.T. ve Ö.K.'ın soruşturma aşamasında 2008 Newroz gösterilerinin yanı sıra 15 Şubat 2008 tarihinde yapılan gösteriye katıldığı yönünde görüntü ve fotoğrafların tesbit edildiği belirtilerek 2'şer kez "Örgüt propagandası yapmak" ve birer kez ise "Örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Verilen cezalar çocukların yaşlarının 18'den küçük olduğu için üçte bir oranında indirildi. Mahkeme heyeti M.T. ve Ö.K.'nin dışında 9 çocuğa ise "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla birer yıl, "Örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla ise 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Çocukların cezaları yaşlarının 15'ten ve 18'den küçük olması nedeniyle yarı ve üçte bir oranında indirildi. Böylelikle iki gün içinde 24 çocuğa195 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Mahkum edilen her çocukla özgürlüğümüzü kaybediyoruz, dipçiklenen her çocukla kafataslarımızda ve yüreklerimizde derin çatlaklar oluşuyor. Sadece barış umutlarımızı değil insanlığımızı da unutuyoruz.

Uğur Kaymaz’ın bedenine 13 kurşun sıkan polislerin berat edildiği, Ferhat Gerçeği kurşunla felç bırakan polisin tutuklanmasını bir tarafa bırakın doğru dürüst yargılanmadığı, televizyon ekranlarında insanın kanını donduran Hakkari’li 14 yaşındaki çocuğa vahşet uygulayan özel harekat polisinin tutuklanmamasına karşın, slogan ve polise taş atan çocuklara yıllara varan hapis cezalarının verildiği bir ülkede nasıl bir adaletin işlendiğinin de gözler önüne serilmiş oluyor.

Hakikati adalet ile ölçmediğiniz zaman zulüm kanatlanarak,tırmanır farklı bir sese bürünür ve dağ dek ulaşır


İNSAN HAKLARI DERNEĞİ
ADANA ŞUBESİ
Başkanı Ethem Açıkalın
 
29.04.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0