Basın İlan Kurumu'ndan Apoyevmatini'ye Destek Sözü

15 Temmuz 2011 12:50  

 

Basın İlan Kurumu'ndan Apoyevmatini'ye Destek Sözü

Son günlerde kapanması gündemde olan Türkiye'nin tek Rumca gazetesi Apoyevmatini, Basın İlan Kurumu'ndan destek sözü aldı.

12 Temmuz'da 86 yılı geride bırakan Apoyevmatini, Basın İlan Kurumu'ndan ilan alamadığı için yaşadığı ekonomik sıkıntının yanı sıra, Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Yunanistan'dan gelen ilanların da kesilmesi üstüne kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Apoyevmati'nin yayın hayatına devam edebilmesi için başlatılan abonelik kampanyalarının ardından bir destek de Basın İlan Kurumu'ndan geldi.

Geçtiğimiz haftadan itibaren başlatılan abonelik kampanyaları çerçevesinde Rumca bilmemesine rağmen, pek çok kişi Apoyevmatini'nin ayakta kalabilmesi için gazeteye abone olmuştu.

"Apoyevmatini için elimizden geleni yapacağız"
bianet'e açıklama yapan Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Apoyevmatini'nin yayın hayatına devam edebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Dün (13 Temmuz) Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'la birlikte Apoyevmatini gazetesini ziyarete gittiklerini söyleyen Mehmet Köşker, gazetenin sahibi Mihail Vasiliadis'e de Apoyevmatini gibi bir değerin hayatını sürdürebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını aktardıklarını ifade etti.

"Azınlık gazetelerinin yaşamasını istiyoruz"
Özellikle azınlık gazetelerinin okuyucularını kaybettiği için zor durumda kaldığını bildiklerini söyleyen Köşker, bu gazetelerin yaşamasını istediklerini ve bunun için destek sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

Çalışmalara başladıklarını söyleyen Köşker, Ağustos ayı içinde yapacakları Genel Kurul Toplantısı'nda nasıl bir destek sağlayacaklarını tartışacaklarını ifade etti ve ekledi:

* Şu an nasıl bir düzenleme yapacağımızı ben de bilmiyorum. Tarihi geçmişi olan gazeteleri yaşatmak için fon da ayırabiliriz, yönetmelikte değişikliğe de gidebiliriz.

* 26 Temmuz'da Türkiye'de çıkan azınlık gazetelerinin temsilcileriyle bir toplantı yapacağız. Onların da görüşlerini alacağız ve zor durumdaki azınlık gazetelerine destek sağlamaya çalışacağız.

"Yönetmelik değişirken istismarı engellemek lazım"
Basın İlan Kurumu'nun ilan vermesi için gazetelerin ilan mevzuatına uyması gerektiğine dikkat çeken Köşker, Apoyevmatini'nin bu mevzuata uymadığını söyledi:

* Bir gazetenin ilan alabilmesi için her gün yayınlanması gerekiyor, bu gazete beş gün yayınlanıyor.

* En az sekiz sayfa olması gerekirken bu gazete dört sayfa.

* Tirajının 5 binin üzerinde olması gerekir, 600 adet satıyor.

* Kadrosunun en az yedi kişi olması gerekir, iki kişi çıkartıyor gazeteyi.

Ancak yönetmeliklerin kutsal olmadığını ve her zaman değişebileceğini söyleyen Köşker, ancak yönetmelik değişikliği sonrası karşılaşabilecekleri istismar riskine dikkat çekiyor:

"Biz bu zor durumdaki gazetelere destek olalım diye yönetmelik değiştirdiğimiz zaman bir sayfalık "gazete" çıkartan 50 kişi çıkarsa ne yapacağız? O nedenle 'Şu kadar süre yayın yapmış olması' gibi kıstaslar getirmemiz gerekebilir. (EKN)

Bianet

*

Türkiye'deki Rumların sesi olan gazete için Levent Üzümcü de harekete geçti

En yüksek tirajlı gazetemiz “Türkiye Türklerindir” yazadursun, Apoyevmatini hala Rum cemaatinin tüm vefat ve vaftiz ilanlarını yayımlamaya devam ediyor, motto’sunda yazdığı gibi: «Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευµατινής» (“Apoyevmatini’nin haberi olmadan ne kimse ölür ne de kimse doğar”).

Ancak bir motto’su daha var Apoyevmatini’nin, Victor Hugo’dan alıntıyla: New epochs bring new missions.

İşte bu değişen koşullarda bize düşen de gazetemize, tarihimize ve değerlerimize sahip çıkmak olmalı. 86 yıllık geçmişinde sadece 6-7 Eylül olayları sırasında yayınına ara vermek zorunda kalan bu gazeteye bir minnet borcumuz olmalı.

Mihail Vasiliadis NTV’deki röportajının sonunda, “Bu gazete basılı haliyle Istanbul Rumlarını birbirine bağlayan bir tutkaldır” diyor.

nethaber.com


>> Apoyevmatini Gazetesine Can Suyu

>> Levent Üzümcü'nün videosu için tıklayın

Son Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2011 13:48

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0