Başbuğ, darbecileri açığa çıkartmak yerine 'TSK'dan elinizi çekin' dedi

28 Haziran 2009 10:49  

 

Başbuğ, darbecileri açığa çıkartmak yerine 'TSK'dan elinizi çekin' dedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Taraf gazetesinde yayımlanan “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinin ardından Kuvvet Komutanları'yla birlikte basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ "İrtica Eylem Planı" belgesinin "bir kağıt parçası olduğunu" söyledi. Başbuğ, "Artık TSK'nın üzerinden elinizi çekin" dedi. Askeri savcılık incelenmesi gereken tüm hususları kullanarak bu karar ulaşmıştır. Savcılığın verdiği kararı beğenebilir ya da beğenmeyebilirsiniz. Ancak saygısız davranamaz ve küçük düşüremezsiniz. Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin "çeşitli yerlerden gelen istifa çağrıları sizi incitti mi" sorusuna "Hiç kaale almadım" yanıtını verdi. 

Genelkurmay Başkanı Başbuğ, şunları söyledi:

"Türkiye’de etrafımızda ve dünyada cereyan etmekte olan gerçek ciddi bir sorunun bulunduğunu görürüz. Dünya ülkelerinin hemen hemen hepsi ekonomik kriz ve bunun yarattığı sosyal sorunlarla boğuşuyor. Türkiye, bunun yanısına terörle mücadeleyle devam etmektedir.

Bir kağıt parçası etrafında enerji tüketilmiştir. Yargı süreceni sabır ve sükünetle bekleme basiretini de gösterememiştir. Bunlardan TSK olarak üzgünüz. Şu anda elimizde olan hukuki anlamda bir kağıt parçasıdır.

12 Haziran’da belge olduğu iddia edilenlerin bir gazetede yayımlanması üzerine hiç zaman kaybetilmeden yargı yoluyla ortaya çıkarılması için Askeri Savcılıkça soruşturmaya başlanmıştır. Bizim tarafımızdan yapılacak tek ve doğru hareket tarzı da budur.

ASKERİ SAVCILIĞIN KARARINA SAYGISIZ DAVRANAMAZSINIZ

Askeri savcılık incelenmesi gereken tüm hususları kullanarak bu karar ulaşmıştır. Savcılığın verdiği kararı beğenebilir ya da beğenmeyebilirsiniz. Ancak saygısız davranamaz ve küçük düşüremezsiniz.

TSK'YI YIPRATMA VE KARALAMA KAMPANYASI

Kurgulanmış bazı olaylar TSK’yı yıpratma ve karalama kampanyasına dönüştürülmektedir. Bugün gelinen nokta bir kağıt parçası olduğunu göstermektedir. Genelkurmay ve Askeri Savcılık, hukuk kuralları çerçevesinde gerekeni yerine getirmiştir.

KAĞIT PARÇASI KARALAMAK İÇİN HAZIRLANDI

Bu kağıt parçasının birileri tarafından TSK’yı yıpratmak ve karalamak için hazırlandığını değerlendirmekteyiz.

Bunu ortaya çıkarılmasını istiyoruz. İstihbarat ve ve yargı, bu kağıt parçasını hazırlayanları bulmalı.

İddialar fitne ve fesat çıkarma amacındadır. TSK, bünyesinde başka amaçlar taşıyan kişileri barındırmaz. Bunu Genelkurmay Başkanı olarak ben söylüyorum.

DARBE SÖYLENTİLERİ İYİ NİYETLERİ DEĞİL, HALK USANDI

Tüm bu söylentilere rağmen, çeşitli şekillerde darbe ve muhtıra söylemlerinde bulunanların iyi niyetli olmadıklarını, halkımızın da artık bu söylemlerden usanmış olduklarını düşünüyoruz.

Genelkurmay Başkanı olarak söylüyorum, artık TSK üzerinden elinizi çekiniz. TSK üzerinden kendinizi siyasi tanımlama çabanızdan vazgeçiniz. TSK üzerinden medya üzerinden asimetrik bir psikolojik harekat yürütmeden vazgeçiniz.

KATLANAMAYIZ, DEVLETİN BEKA SORUNU

TSK, hiçbir gerçeğe dayanmayan hukuk dışı davranışlara yıpratılması faaliyetlerine katlanamaz. TSK, gerçek dışı beyanların devam ettirilmesine katlanamaz, seyirci kalamaz. TSK'nın bütünlüğünün korunmasına ve haksız yere yıpratılmasını aynı zamanda ülkemizin bir bekaa sorunu olarak görüyoruz.

TSK üzerinden oynanan ve oynanacak oyunlar, bizim görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmedeki kararlılığımızı etkileyemez. Kimse bu şekilde beklentiler içinde bulunmasın.

KONUYU MGK'YA TAŞIYACAĞIZ

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi TSK'nın güvenlik boyutunda ilgilenmek zorunda olduğu ülke sorunlarıyla ilgili görüş ve tekliflerimizi yasal çerçevede ilgili makamlara iletmeye devam edeceğiz.

Tahriklere kapılarak kamuoyu önünde tartışmalara girmeyi uygun görmüyoruz. Bu çerçevede geçtiğimiz haftalarda yaşanan tartışmaları önümüzdeki hafta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına getireceğiz.

TSK'DA DEMOKRASİ KARŞITLARI BARINAMAZ

Tekrar altını çizme ihtiyacı duyduğum husus, TSK'da demokrasi ve hukuk dışı düşünceler taşıyanlar barınamaz. Böyle durumlar olursa TSK, Genelkurmay Başkanlığı bu konuda gerekeni anında yerine getirir. Bu konularda başka yerlerden herhangi bir işaret almamıza gerek yoktur. 

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0