Barışa yaraşır bir Nevruz bayramı

17 Mart 2013 20:53  

 

Barışa yaraşır bir Nevruz bayramı

Nevruzla 'çözüm'e bir adım daha

BDP öncülüğünde, yurdun dört bir yanında düzenlenen Nevruz kutlamaları, geçtiğimiz yılların aksine olaysız geçti. Kutlamaları engellemek isteyen bazı gruplara polis engel oldu.

İstanbul Kazlıçeşme'de yapılan ve onbinlerce kişinin katıldığı Nevruz etkinliklerinin yanı sıra bugün yurdun pek çok bölgesinde BDP öncülüğünde kutlama etkinlikleri düzenlendi. Erzurum, Sakarya, Antalya ve İzmit'te kutlamalara engel olmak isteyen gruplara polis müdahale ederken yurt genelinde Nevruz etkinlikleri olaysız geçti

İZMİR
İzmir'de BDP İl Başkanlığı ve çeşitli sivil toplum örgütlerince Buca ilçesi Akıncılar semtindeki spor sahasında düzenlenen Nevruz kutlamalarına binlerce kişi katıldı. Geçen hafta internet üzerinden yapılan provokatif ‘engelleme’ çağrıları nedeniyle endişeye yol açan İzmir’deki Nevruz kutlamaları olaysız geçti. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı etkinlikte Nevruz ateşi yakıldı, şarkılar söylendi, halaylar çekildi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale'de, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkeziyle bir destan yazılarak Cumhuriyet'in kurulduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Türkiye'nin kalbi, 21 Mart'ta Diyarbakır’da atacak. Önümüzdeki süreçte silahların sustuğu, fikirlerin konuştuğu demokratik bir Türkiye'nin çözüm haritasını sunacağız. Artık Türküyle Kürdüyle karıştık, yeni bir demokratik ulus olduk, ortak vatan edindik. Bu vatanın ortak yaşam koşullarını yeni anayasayla taçlandıracağız. Kimse barış ve kardeşlikten korkmasın, ürkmesin. Ortadoğu yeniden şekillenirken Türkiye'nin yıldızı parlayacak. Büyüyen bir Türkiye'de hep beraber kazanacağız. Bin yıldır birlikte yaşamış halklar, bin yıl daha beraber yaşayacak. Türkiye'yi fesattan, ırkçılıktan, mikserlerden kurtarmaya çalışıyoruz. Çözüme katkı sunanlara, özellikle destek verenlere, şehit ailelerine, barış ailelerine, siyasetçisinden sanatçısına, muhalefete teşekkür ederim."

Nevruz etkinlikleriyle ilgili sosyal paylaşım sitelerinden tepki gösteren taraftarlara değinen Kaplan, şunları kaydetti: "İzmirlilere sesleniyorum. Güney Afrika'da ragbi maçları çatışmanın değil, barışın sporu oldu. Sporu kardeşlerin, barışın kucaklaştığı hale çevirmek vicdanımızın, boynumuzun borcudur. Taraftarların sağduyusuna sesleniyorum. Sabırlı, azimli, birlik olun, Türkiye kazansın."

VAN
BDP tarafından organize edilen Nevruz kutlamasında, Abdullah Öcalan'ın geçmiş Nevruzlarda verdiği bir mesajı okundu. Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, "Sayın Öcalan 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak nevruzda da tarihi bir mesajla bir adım daha atacak. Bu tarihi mesajı selamlıyoruz" dedi.

Van Kalesi arkasındaki Kültür Park'ta yapılan kutlamalara yağmura rağmen yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Kutlamalara DTK Genel Başkan Yardımcısı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekilleri Nazmi Gür, Özdal Üçer, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, BDP'li ilçe ve belde belediye başkanları katıldı. Kutlamalara katılanlar sık sık PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atarken, programın başında Abdullah Öcalan'ın önceki nevruzlarda yaptığı bir konuşma sesli olarak dinletildi.

Van’daki Nevruz programı Aynur Doğan ve Civan Haco'nun konseriyle sona erdi.

MARDİN
Mardin'de BDP İl Başkanlığı tarafından Yenişehir semtinde düzenlenen etkinliğe katılanlar, mahalli sanatçıların sahne aldığı etkinlikte 4 dilde şarkılar söyledi. Etkinlikte konuşan, BDP Mardin milletvekili Erol Dora, Mardin'in medeniyetler şehri olduğunu, farklı kültür ve farklı etnik yapıları bir arada barış içinde barındırdığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu açıdan Mardin’in bu süreçte önemi daha da öne çıkacaktır. Bütün Türkiye'de her yerde bu şekilde farklı kimliklerin farklı inançların uzlaşı içinde bir arada yaşamalarını istiyoruz. 30 yıldır Kürt ve Türk halkı birbirlerine düşmanlaştırılamamıştır. Türkiye'deki bütün halklar barış istiyor, yan yana onurlu bir yaşam istiyor."

BURSA
BDP Bursa İl Başkanlığı tarafından Nevruz etkinliği düzenlendi. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen etkinliğe, çok sayıda partili ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri de katıldı.

AYDIN
Aydın Valiliği'ne yapılan başvuru üzerine yaklaşık 5 bin katıldığı nevruz kutlamaları erkene alındı ve Osman Yozgatlı Mahallesi'ndeki Hayvan Pazarı alanında kutlandı. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından alana gelenlere karanfil ve çikolata ikram edildi. Kutlamalara, BDP MYK üyeleri Mihdi Perinçek ve Mukaddes Kubilay da katıldı.

BİNGÖL
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ve BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile il ve ilçe başkanları yanı sıra, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Ateşlerin yakılarak, Kürtçe ve Türkçe söylenen türküler eşliğinde halayların çekildiği kutlamada konuşan Gültan Kışanak, 12 yıllık AK Parti Hükümeti'nin partileri için zulüm dönemi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bu konuda AKP hükümetinin iktidarda olduğu 12 yıl boyunca neler çektiğinizi çok iyi biliyoruz, hiç birini unutmadık. Ne cezaevindeki 1000 Kürt tutsağını, ne Uludere'deki katliamı unuttuk. Bu ülkede AKP hükümetinin iktidarı, bizler için tam bir zulüm dönemi olmuştur. Binlerce gencimizi toprağa verdik. Oysa AKP hükümeti devraldığında gerillalar sınır dışına çekilmişti. Sayın Öcalan büyük bir barış projesi sunmuştu. Ancak, bu süreci heba ettiler, büyük bir vebal, büyük bir günah işlediler. Arkasından ateşkesle ilgili atılan adımların her birini boşa çıkaran bir pratik sergilediler. Yine 'siyasi soykırım operasyonları', bu ülkede bizim yaşadığımız en zalim operasyonlardır. 10-11 yaşındaki çocuklarımızı cezaevlerine tıktılar, 60-70 yaşındaki yaşlılarımızı cezaevlerine koydular. Seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanlarımızı, bu halk için mücadele eden parti çalışanlarını cezaevine koydular. Bunlar AKP hükümetinin günahlarıdır, veballeridir."

GAZİANTEP
Gaziantep’teki kutlamalar polisin geniş güvenlik önlemleri arasında olaysız sona erdi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı kutlamalarda konuşan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, "Bu süreç İmralı'da Sayın Öcalan'ın tek kişilik hücrede kalmasıyla sürmez" dedi.

ADAPAZARI
Adapazarı'nda BDP'nin düzenlediği Nevruz kutlaması öncesi sosyal medya üzerinde Facebook sayfalarında 'Nevruz kutlamalarına baskın yapılması için çağrıda bulundukları' tespit edilen 8 kişinin profili ve sayfası Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nün mahkemeye yaptığı başvuru üzerine kapatıldı. Profilleri kapatılan kişiler hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi gereğince, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçundan haklarında işlem yapılacağı belirtildi.

ANKARA
Ankara'da, Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi. BDP'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen etkinliğe katılanlar, Toros Sokak'ta toplanıp pankartlar açtı ve sloganlar eşliğinde Kolej Meydanı'na yürüdü.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de barıştan yana olanların giderek kalabalıklaştığını söyleyerek, "Kürt halkı kaderini Türk halkıyla birleştirdi, bu coğrafyada birlikte yaşamak istiyoruz" dedi. Süreci yönetenlerden şeffaf olmalarını beklediklerini de ifade eden Sakık, "PKK barışa karşı çıksa, Kürt halkı PKK'ya karşı çıkar" dedi.

KONYA
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan partisinin Konya'da düzenlediği Nevruz kutlamasında,
"Hazreti Mevlana, 'Kim olursan ol yine gel demiş'. Kim olursanız olun, ister AKP'li, CHP 'li, ister MHP 'li, BDP'li. Kim olursa olsun. Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Azeri, Çerkez olsun ama bu sürecin içinde olsun. Bu sürece katkı verin, destek verin ki bu coğrafyaya barış gelsin, analar ağlamasın, çocuklarımız toprağın altına girmesin" dedi. Buldan ve diğer partililer Nevruz ateşini yaktıktan sonra kutlama alanından ayrıldı.

ERZURUM
BDP 'nin Erzurum'da düzenlediği Nevruz kutlamasını protesto eden gruplarla, kutlamaya katılan grup arasında taşlı sopalı çatışma çıktı. Polis kentin çeşitli semtlerinde toplanarak kutlama yapılan alana gelen protestocuları engellemek için cop ve biber gazı kullandı.

Mitingin başlamasıyla birlikte polis telsizinde hareketli dakikalar yaşandı. Aliravi, Tebrizkapı, Atatürk Üniversitesi ve Havuzbaşı semtlerinde toplanan karşıt görüşlü grupların, miting alanına doğru yürüyüşe geçtiği belirtildi. Polis telsizinden ekiplere, yürüyüşe geçenlerin durdurulması uyarısı yapıldı. Telsizden polislere taşkınlık yapan grubun dağılmaması halinde cop ve biber gazı kullanılması konusunda emir verildi. Müdahale eden polis bu grupların kutlama alanına gelmesi engellendi.

ANTALYA
Antalya’da da BDP'lilerin Nevruz kutlaması yaptığı alana yürümek isteyen bir grup ile polis arasında arbede yaşandı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan başka bir grup, slogan atarak BDP'lileri protesto etti.

Daha sonra Nevruz Bayramı etkinliğinin yapıldığı alana yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Arbede yaşanması üzerine Konyaaltı Caddesi'ne, Şehit Binbaşı Turgut Cengiz Toytunç Caddesi'nden ulaşmak isteyen grup yine polis engeli ile karşılaştı. Yaşanan arbede sırasında üzerinde bıçak olduğu belirlenen ve ismi açıklanamayan bir kişi polis ekiplerince gözaltına alındı.

Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2013 20:59

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0