Balbay ve Engin Alan Ýzmir adayý mý? - Zafer Þahin

21 Mart 2011 13:02  

 

Balbay ve Engin Alan Ýzmir adayý mý?  - Zafer Þahin

"Ergenekon ve Balyoz davasý tutuklularýný Meclis'e taþýmak bu iki partiye ne kazandýracak, ne kaybettirecek? Bu sorunun cevabýný en az bizim kadar Kýlýçdaroðlu ve Bahçeli de merak ediyordur umarým!"

Bu sorunun yanýtýný Kemal Kýlýçdaroðlu ve Devlet Bahçeli'den baþka kimseler bilmiyor. Ancak rivayetler muhtelif. Aslýnda kameralar önünde farklý konuþsalar da, CHP'liler Ergenekon davasýndan tutuklu gazeteci Mustafa Balbay'ý Ýzmir'den aday yapma konusunda o kadar da istekli deðil. Ýl Baþkaný Tacettin Bayýr'ýn "Ýzmir'de trafik sýkýþýk olursa baþka yerden de gösterilebilir" sözlerinin siyaseten ne anlama geldiði malum. Ancak CHP'de genel baþkan düzeyinde bu adaylýðý destekleyen açýklamalar yapýldýðýný unutmamak lazým. Balyoz davasýndan tutuklu emekli Korgeneral Engin Alan da ismi Ýzmir'le anýlan adaylar arasýnda.

MHP, Alan'ýn Ýzmir'den milletvekili adayý yapýlmasý konusu þu sýralar kendi içinde hararetli bir þekilde tartýþýyor. Emekli korgeneral için en uygun yer Ýzmir mi? Þimdi bu sorunun yanýtýný arýyorlar. Partinin kentteki 4 milletvekilinden biri zaten emekli asker. Parlamentodaki ilk döneminde baþarýlý bir performans sergileyen Kamil Erdal Sipahi'nin yanýna ikinci bir askerin monte edilmesi ihtimali düþük. Ancak imkansýz da deðil. Belli ki MHP yönetimi Ýzmir'de kendine saðlam bir yer edinmiþe benzeyen ulusalcý damarý düþünerek hareket ediyor. Balbay'ýn adaylýðýný gündeme alan CHP'nin çýkýþ noktasý da ayný ulusalcý damar. Peki Ergenekon ve Balyoz davasý tutuklularýný Meclis'e taþýmak bu iki partiye ne kazandýracak, ne kaybettirecek? Bu sorunun cevabýný en az bizim kadar Kýlýçdaroðlu ve Bahçeli de merak ediyordur umarým!

Ege siyasetinde yeni dönem
12 Haziran'daki seçime bugün itibariyle 88 gün kaldý. Meclis çatýsý altýnda beþ, hatta altý dönemi geride býrakanlar da dahil, tüm vekillerin amacý bir kez daha Ankara'nýn yolunu tutmak. Tabii sonu hiç gelmeyen "bir dönem daha vekillik yapma" ihtirasýný yenmeyi baþaranlar da yok deðil. Vecdi Gönül, Mehmet Çerçi ve Mehmet Salih Erdoðan kendi istekleriyle noktayý koyan Egeli siyasetçiler. Bu isimlere önümüzdeki günlerde Devlet Bakaný Mehmet Aydýn da eklenebilir. Gelelim yenilere. AK Parti'nin bu seçimde Ýzmir'deki kozu Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým olacak. Kulislerde Baþbakan Erdoðan'ýn Ýzmir için yakýn çevresinden bir ismi daha düþündüðü konuþuluyor. Bu sürpriz ismin Erdoðan'ýn beyin takýmýndan olduðu ve nüfus cüzdanýnýn doðum yeri kýsmýnda "Erzurum" yazdýðý gelen bilgiler arasýnda. AK Parti'nin Ýzmir'den en az 2 kadýn aday göstermesi bekleniyor. CHP, deðiþimin en þiddetli yaþanacaðý parti olacak gibi. Mevcut vekillerin önemli bir bölümünün listeye yazýlmayacaðý artýk bir sýr deðil. Yeni dönemde Kýlýçdaroðlu'nun 'A takýmý'ndan Bergamalý Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ve Ödemiþli DPT uzmaný Rahmi Aþkýn Türeli kent siyasetinin yeni isimleri olmaya çok yakýn. Medyatik aday Ali Tezel'i de unutmamak lazým. MHP'de de iþler karýþýk. Mevcut vekillerin tamamý yine aday. Ýl eski Baþkaný Müsavat Derviþoðlu listenin dengesini bozmaya en yakýn isim. Ege'de Ýzmir dýþýndaki illerde de hareketlilik yoðun. Manisa'da Mehmet Büker ve Basýn Yayýn Enformasyon Ýzmir Ýl Müdürü Selçuk Özdað, Bülent Arýnç kontenjanýndan listeye girebilir. MHP'de eski bakanlardan Sümer Oral ve Alaþehir Belediye Baþkaný Kadir Daþ kuvvetli adaylar olarak göze çarpýyor. Muðla'da seçim yine AK Parti ve CHP arasýnda geçecek. Ýktidar partisinde Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Müsteþarý Ali Boða liste baþý olursa kimse þaþýrmasýn. Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay'ýn kendisine yapýlan adaylýk teklifini kabul etmediðini de ekleyelim. CHP'de Ali Arslan'ýn yeri saðlam görünüyor. Ýkinci sýra içinse bir kadýn aday üzerinde duruluyor.

Aydýn'a bankacý aday
Siyasette yeni yüzlerle tanýþmayý bekleyen Ege illerinden biri de Aydýn. AK Parti, 2007 seçimlerinde kentten 3 milletvekili çýkarmýþ, 2009 yýlýndaki yerel seçimden ise umduðunu bulamamýþtý. Ýktidar partisinin 2011 için hedefleri büyük. Bu amaçla titiz bir aday belirleme çalýþmasý yürütülüyor. Halk Bankasý'nda 10 yýldýr genel müdür yardýmcýsý olarak görev yapan Çineli Mustafa Savaþ, iktidar partisinin bu seçimde vitrine çýkarmayý planladýðý isimlerden biri. 46 yaþýndaki Savaþ, baþarýlý bir bürokrat. Siyasal mezunu. Aydýnla baðýný hiç koparmamýþ. Akrabalarý halen Çine ve Aydýn'da yaþýyor. 20 yýllýk memuriyetin ardýndan rotasýný siyasete çeviren Savaþ, "Devlette edindiðim tecrübe ve bilgi birikimimi artýk memleketimin hizmetine sunmak istiyorum. Aydýn'ý daha iyi noktalara taþýmak için kýsmetse göreve talibim" diyor.

Son Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2011 13:10

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0