Bir Toz Tanesinin Hükmü

28 Ocak 2017 16:26 / 1747 kez okundu!

 

 

Eksi sonsuz ile artı sonsuz arasında bir toz zerresi insan! Zavallılığımızın tek tesellisi, bunun farkında olmamız ;-) Tek umutlu nokta yani. Baki Murat, son yazısında buradan kalkıp zamanda yolculuğa çağırmakta bizi...

*****

 

BİR TOZ TANESİNİN HÜKMÜ

Dünyaya en yakın yıldız, Güneş... Yaklaşık 149.598.000 km uzaklıkta. En yakın gezegen ise Venüs. Onun da uzaklığı yaklaşık 41.600.000 km olarak hesaplanmış.

Yani buradan Güneş'e veya Venüs'e bir yol olsa ve şu hayatta kullandığımız en son teknoloji ile haydi güneşten vazgeçtim Venüs'e bir dokunup gelelim desek bir ömür değil ömürler yetmiyor... En kralından saatte 250 km hız yapan bir araçla, hiç mola vermeden kamyon şoförü misali günde 12 saat de yol yapsak, Venüs'e gidip dokunmak dahi 456 yılımızı alacak çünkü... Normal bir insan ömrünün yetmeyeceği bu zaman, bizim dünyamızda neredeyse 17-18 kuşağın görülebilmesine denk bir zaman.

Güneş Sistemi'nin dışında, en yakın yıldız 4,4 ışık yılı uzaklıktaki üçlü yıldız sistemi Alpha Centauri. 

Güneş’e en yakın gezegen sistemine sahip yıldız sistemi, 10,5 ışık yılı uzakta yer alan ve Güneş’ten daha az parlak ve daha çok kızıl olan Epsilon Eridani yıldız sistemi. Varlığı kanıtlanan tek gezegen, Epsilon Eridani adını almış.

1 ışık yılı, ışığın bir yılda aldığı mesafe ve yaklaşık 9,460.530 x 10¹² km dir. Varın siz bir de bunları hesaplayın gayri, kendi ömrümüzle kıyaslayarak.

Bu uzaklıklar aynı zamanda Güneşe baktığımızda 8 dakika, Alpha Centauri'ye baktığımızda 4,4 yıl ve Epsilon Eridani'ye baktığımızda 10,5 yıl önceki hallerini gördüğümüz anlamına gelmekte...

İşte böyle, evrene üç kelimelik bir bakış attığımızda gördüğümüz manzara inanılmaz. Öte yandan evrenin büyüklüğünde saç kılına bulaşmış toz tanesi kadar bile olmayan hayatlarımıza verdiğimiz ehemmiyete bakın bir de.
Ve bunca cüsseli zamanların yanında göz kırpımı kadar dahi olmayan kendi ömürlerimize sığdırdığımız onca kavgayı, gürültüyü, asmaları, kesmeleri, kırmaları, dökmeleri, yakmaları, yıkmaları gelin de anlayabilirseniz anlayın...

Hani yol bulmak desek bu koca evrende, kavga etmeden yol bulmak bu kadar mı zor yani?

Kaldı ki rakamlar gösteriyor işte, en baba yolumuz bile bir toz tanesinden diğerine ulaşan kadar...

 

Baki MURAT

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.