AYNUR'A SANATÇI DESTEÐÝ: 'Bizi Þarkýlarýmýz ve Danslarýmýz Barýþtýracak!'

19 Temmuz 2011 12:08  

 

AYNUR'A SANATÇI DESTEÐÝ: 'Bizi Þarkýlarýmýz ve Danslarýmýz Barýþtýracak!'

Sezen Aksu, Kardeþ Türküler, Derviþ Zaim, Alabora, Ergün, Aydýn, Züleyha, Gürsoy, Sezer, Cengiz, Karabey, Kural, Erdoðan ve Bingöl Aynur'a yapýlan saldýrýyý kýnadý, "Barýþalým, yeter" yürüyüþünü duyurdu.

Sanatçý, aydýn ve insan haklarý savunucularý, Aynur Doðan'ý cuma günkü (15 Temmuz) konserde Kürtçe þarký söylerken izleyicilerin yuhalamasý ve sahneye pet þiþe atmasýný kýnayan bir açýklama yaptý.

Ýstanbul Kültür Sanat Vakfý'nýn (ÝKSV) düzenlediði 18. Ýstanbul Caz Festivali kapsamýnda Aynur, Buika, La Shica ve Sandra Carrasco'nun yer aldýðý "Suyun Kadýnlarý" konserinde, Aynur bir kýsým seyircinin yuhalamalarý sonucu konserini yarýda kesmiþti.

Cezayir Toplantý Salonu'nda yapýlan basýn açýklamasýný aralarýnda Sezen Aksu, Mor ve Ötesi, Gülten Kaya,, Kardeþ Türküler, Derviþ Zaim, Derya Alabora, Halil Ergün, Ýclal Aydýn, Jülide Kural, Mehmet Ali Alabora, Yýlmaz Erdoðan, Yavuz Bingöl, Cem Mansur, Esmeray, Banu Güven, Nilüfer Akbal, Serra Yýlmaz, Sema, Pelin Batu, Tülin Özen gibi birçok kiþi imzaladý.

"Yanýbaþýndakiyle halay çekemeyen nesiller..."

Açýklamayý okuyan sanatçý Yasemin Göksu, Aynur'un sanatýna, müziðine ve kimliðine yapýlan hakaret üzerine sahneden indiðini , ancak sahneye yeniden dönerek hem diline ve kimliðine, hem de bu topraklarda yeþerecek barýþa sahip çýktýðýný söyledi.

"Yýllardýr barýþ umutlarýný güçlendirmeye çalýþtýðýmýz her solukta, yeni ölümlerle savaþýn içine çekildik. Yaný baþýndaki insanýn þarkýsýna tahammül edemeyen, onun þarkýsýyla halay çekemeyen nesillerin büyüdüðü bu ülkede ölümün tahammülsüzlük, tahammülsüzlüðün ise yeni ölümler getirdiði bir girdaba çekiliyoruz. Son 30 yýlýmýz bu gel gitlerle geçti; ama barýþ çabalarýnýn sesi, umudun gücü hiç kesilmedi."

"Bizi birleþtirecek olan þarkýlarýmýz, danslarýmýz"

Aynur'a yapýlan tahammülsüzlüðü ve ölümleri kýþkýrtan anlayýþý kýnadýklarýný söyleyen Göksu, herkesi Kürt halkýnýn demokratik taleplerini dikkate alarak barýþý saðlamaya çaðýrdý.

"Bunca acýnýn ardýndan bizi barýþtýracak olan þarkýlarýmýz ve danslarýmýzdýr. Birlikte þarkýlarýmýzý her dilde söyleyelim. Birlikte dans edelim..."

Açýklamanýn Kürtçesini de oyuncu Rugeþ Kýrýcý okudu.

Sennur Sezer (þair): Bir ulusu, dili, þarkýyý mahkum etmenin sonu yoktur. Bunun adý demokrasi deðil ýrkçýlýktýr. Ne zaman topraða mayýndan baþka bir þey döþeyeceðiz. Durun, arkanýza bakýn, neden diye sorun.

Gençay Gürsoy (Türk Tabipleri Birliði eski baþkaný): Baþbakan, "bizden iyi niyet beklemesinler" diyerek niyetini belli etti ve ölümleri teþvik etti. Bu olayda da bundan sonrasýnda da sorumluluk Baþbakan'a aittir.

Adnan Özyalçýner (þair): Olanlar siyasi bir provakasyondur. Ýktidar özgürce türkü söylemeyi düðümledi. Aydýnlarýn buna dur deme zamaný çoktan geldi de geçiyor. Ýnsanlarýn düþüncelerini ve türkülerini özgürce haykýrabilmeleri için buradayýz.

Gülsüm Cengiz (þair): Yüzyýllardan beri gelen Türk-Ýslam sentezi ýrkçýlýðý çocuklarýn kitaplarýna, masallarýna, tekerlemelerine sinmiþtir. Sanatçýlar olarak biz ýrkçýlýða karþý barýþ için daha çok dans, þiir, oyun üretmeliyiz.

Hüseyin Karabey (yönetmen): O konserde yuhalayanlar bir avuç insan deðil, salonun üçte ikisiydi. Orta ve üst sýnýf ýrkçýlýðýný açýkça deklare etti. Bundan sonra barýþ gelse de en büyük sorun ýrkçýlýk olacak.

Züleyha (þarkýcý): Birçok konserimde Kürtçe söylememem için uyarýlýyorum. Artýk kimseden uyarý almak istemiyoruz; her dilde söylemek istiyoruz.

Aynur'a destek vermek için 21 Temmuz'da saat 19:00'da Tünel'den baþlayacak "Barýþalým Yeter" yürüyüþü yapýlacak.

Aynur ile dayanýþanlar

Adnan Özyalçýner, A. Alben Altunç, Ayça Damgacý, Aynur Uluç, Ayþenur Kolivar, Attila Durak, Ayla Yýlmaz, Balçiçek Ýlter, Banu Güven, Baran Kýlýç, Barýþ Ýçin Sanat, BerfinZenderlioðlu, Birol Topaloðlu, Boðaziçi Gösteri Sanatlarý Topluluðu, BGST-KardeþTürküler, Cem Mansur, Cemil Güntepe, Cezmi Ersöz, Çýplak Ayaklar Kumpanyasý, Derviþ Zaim, Derya Alabora, Derya Durmaz, Efkan Þeþen, Erbatur Çavuþoðlu, Erdal Bayrakoðlu, Erdal Güney, Emin Þir, Esmeray, Eþber Yaðmurdereli, Ferhat Tunç, Gencay Gürsoy, Gülen Babalýk, Gülsüm Cengiz, Gülsüm Soydan Hakan Tahmaz(Barýþ Meclisi Tiyatro Grubu), Gülten Kaya, Halil Ergün, Hatice Aslan, Hicri Izgören, Hakan Gürel, Hikmet Akçiçek, Hüseyin Karabey, Ýclal Aydýn, Ýlkay Akkaya, Jülide Kural,Kayuþ Çalýkman, Koray Çalýþkan, Lale Mansur, Leman Sam, Mahir Karayazý, Marsis, Mazlum Çimen, Mezopotamya Kültür Merkezi/Navenda Çanda, Mezopotamya, Mehmet Ali Alabora, Mehmet Esen, Mehmet Yüksel, Metin Boran, Mirza Metin, Mor ve Ötesi, Muhsin Kýzýlkaya, Mustafa Avkýran, Murat Meriç, Murat Batgi, Murat Saraçoðlu, IMese Yaþýn, IMesimi Aday, Nesrin Cavadzade, Nevzat Çelik, Nevzat Karakýþ, Nilüfer Akbal, Nuray Sancar, Orhan Alkaya, Osman Sonant, Övül Avkýran, Özgün Bulutk, Özlem Taner, Özcan Alper, Pelin Batu, Ragýp Ýncesaðýr, Redd, Refika Kadýoðlu, Sabahat Akkiraz, Þebnem Sönmez, Selim Atakan, Sema, Sennur Sezer, Seray Þahiner, Serra Yýlmaz, Servet Kocakaya, Sevan Ataoðlu, Sevinç Özgen, Sezai Sarýoðlu, Sezen Aksu, Sýrrý Süreyya Önder, Þenol Morgül, Taner Koçak, Tatavla Keyfi,Taner Öngör, Tülin Özen, Uður Yücel, Ülkühan Zekioðlu, Yasemin Göksu, Yaþar Kurt, Yamaç Okur, Yavuz Bingöl, Yýlmaz Erdoðan, Yücel Tunca, Zeycan Alkýþ, Zeynep Özbatur, Züleyha. (NV/ÞA)

Bianet

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0