Ateist olarak saygı isterim

23 Kasım 2010 20:05  

 

Ateist olarak saygı isterim

İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı’nın desteği ile düzenlenen Avrupa Yazarlar Parlamentosu’na Naipaul’un Onur Konuğu olarak davet edilmesine karşı tepkiler devam ediyor.

İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı’nın desteği ile düzenlenen Avrupa Yazarlar Parlamentosu’na Naipaul’un Onur Konuğu olarak davet edilmesine karşı tepkiler devam ediyor. Cihan Aktaş, Müslümanlara hakaret eden yazarın Onur Konuğu olmasını kabul edemeyeceği söyleyip parlamentodan çekilmiş, ama başka bir statüde gelse böyle bir tavır sergileyemeyeceğini belirtmişti. Aktaş’ın ardından Beşir Ayvazoğlu da toplantıya katılmayacağını açıkladı... Parlamentonun diğer Onur Konuğu Yaşar Kemal ise, bu tartışmaya girmeyeceğini, kendisinin gidip ödülünü alacağını Taraf’a söyledi...

İfade özgürlüğü istiyorum
Tartışmayı gereksiz gören ve dahil olmak istemeyen sadece Kemal değildi. İhsan Oktay Anar da, konuyla ilgilenmediğini açıkladı.

Perihan Mağden ise Yaşar Kemal ve İhsan Oktay Anar gibi sessiz kalmadı. Mağden Taraf’a yaptığı açıklamada “Ben de ateist biri olarak saygı görmek istiyorum.” dedi ve Müslümanların ezilen psikolojisinden çıkmasını istedi... Perihan Mağden sözlerine şöyle devam etti... “Dindarlara gösterilen ifade özgürlüğünün bana da gösterilmesini istiyorum. Nasıl türbanlı kızların üniversiteye girmelerini istiyorsam ateistler için de ifade özgürlüğü istiyorum. Müslümanlar artık bu ezilen psikolojisinden çıksınlar.”

Doğru karar aldılar
Bunun yanı sıra solcu yazarlarımızdan Cezmi Ersöz Hilmi Yavuz’un yanında yer aldı... Ersöz konuyla ilgili şunları söyledi. “Hilmi Yavuz, Beşir Ayvazoğlu, Salih Tuna ve Cihan Aktaş’ın kararlarının doğru olduğuna inanıyorum, onlara katılıyorum. Naipaul, Babür Camii’nin yıkılmasını sosyolojik bir denge olarak görmüştür. Müslümanlardan ‘güruh’ diye bahsederek aşağılamıştır. Yaptığı en hafifinden ayrımcılıktır. Bu yaptıklarından dolayı herhangi bir özür yazısına da rastlamadım. Onur Konuğu olarak çağırılması bir skandaldır. Hiçbir yazar dini inanç sahibi kişileri aşağılama hakkına sahip değildir.”


Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0