Allah, ekmek ve özgürlük adına... - Tuğba Tekerek

02 Mayıs 2012 23:26  

 

Allah, ekmek ve özgürlük adına... - Tuğba Tekerek

Ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra alana gelen Antikapitalist Müslüman Gençler Taksim’in favorisiydi

Üzerindeki tişörtte “Capitalism kils” (Kapitalizm öldürür) yazısı taşıyanlar, başına kırmızı bant bağlayanlar, siyah pardösü üzerine siyah başörtüsü takanlar, siyah tayt ve siyah bluz giyenler, daha önce AKP gençlik kollarında çalışmış olanlar, KCK davasından cezaevinde yatmış bulunanlar, vicdani retçiler, tinerciler, geri dönüşüm işçileri... Dün, 1 Mayıs’ın en ilgi çekici gruplarından biri olan “Antikapitalist Müslüman Gençler” sabahın erken saatlerinde Fatih Camii’nin avlusunda toplanmaya başladılar. İki tarafına iş “kaza”larında ölen işçilerin resimlerini asıldığı avluda, bu işçiler için kılınacak gıyabı cenaze namazından önce ilk konuşmayı eski bir evsiz olan Tufan Aslan yaptı. Aslan, kısa konuşmasında sokaklarda yaşayanları selamlarken, daha sonra sözü alan İslamcı yazar İhsan Eliaçık dün yaşananları İslami zihniyette bir “kopuş” olarak niteledi. 40 yıl önce Fatih Camii’nde ve diğer camilerde toplanan dönemin mukaddesatçı Müslüman gençlerin, 6. Filo’yu protesto etmek isteyenleri taşladıklarını hatırlatıp, “Biz bu zihniyetten bir kopuş yaşandığını, reddi miras yaptığımızı açıkça ifade ediyoruz’’ dedi.


‘Bayan’ yerine ‘kadın’ desek

Cenaze namazı için saflar tutulurken bazı kadınlar, kendilerini hizaya getirmek için “bayanlar şuraya” diyen erkeklere “bayan demesek de kadın desek” diye karşı çıktı. Çoğunluğunu 25 yaş altı gençlerin oluşturduğu, kadınlarınsa büyük bölümünün başörtülü olduğu grup cenaze namazı kılarken aralarında HAS Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu da vardı. Ancak bazıları cenaze namazına katılmamayı tercih etti. Bu kişilerden Ömer Sezer, ritüelleşmiş namazı da değerli bulduğunu ancak kendisi için namazın hayatın içine yayılan bir dua olduğunu, o nedenle gruba katılmadığını söyledi. Facebook’ta “Anarşist Sufi” adlı bir sayfa açmış olan görme engelli Sezer, dostlarıyla birarada olmak için İzmir’den geldiğini geldiğini söyleyip “Tüm otoritelere kaşıyız” diyordu.

Duvarları yıkıyoruz

İlk kez 1 Mayıs yürüyüşüne katılan 20 yaşındaki Melike Çağlar ise örtüsü ve bulunduğu nokta itibariyle bu grupta kendisini daha iyi ifade edebildiğini söyledi. “Bir insanı iyi Müslüman, kötü Müslüman yapan kıldığı namazı ya da taktığı başörtüsü, değil vicdanıdır” diyen Çağlar “Çok paranın olduğu yerde çok da suç vardır” ifadesini kullandı. Gruptan bir başka kadınsa “Şimdiye kadar Taksim ayrı bir dünyaydı, Fatih ayrı bir dünya, biz burada mahallelerin arasındaki duvarları yıkıyoruz” dedi.

Grubun taşıdığı dövizlerde “Mülk Allah’ındır” “Suriye’de savaşa hayır” ifadelerinin yanı sıra dört kutsal kitaptan da sözler yeraldı.

“Allah, ekmek, özgürlük” “İstanbul’dan Amed’e direnene bin selam” “Zorunlu askerlik halka zulümdür” gibi sloganlar atan Antikapitalist Müslümanlara medya yoğun ilgi gösterirken, diğer gruplar da zaman zaman alkışlarla destek verdi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0