Ali Nesin'den darbecilere suç duyurusu

20 Eylül 2010 20:06  

 

Ali Nesin'den darbecilere suç duyurusu

Ünlü yazar Aziz Nesin'in oğlu Prof.Dr. Ali Nesin, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenler hakkında İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Bahri KARATAŞ

İZMİR - Bir süre önce Eşitlik ve Demokrasi Partisi'ne (EDP) katılan Prof.Dr. Ali Nesin, 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvetleri Komutanı Nejat Tümer, Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun, eski başbakanlardan Bülend Ulusu, dönemin bakanları, sıkıyönetim komutanları, valiler, il ve ilçe askeri yetkilileri, il ve ilçe emniyet müdür ve amirleri, diğer askeri ve sivil özel görevlendirilmiş memurların, ‘Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak’ suçlarından cezalandırılmalarını istedi. Prof.Dr. Nesin, daha önce EDP İzmir İl Başkanı Avukat Ali Cangı'nın 556 kişi hakkında yaptığı suç duyurusuyla, bu dilekçenin birleştirilmesini talep etti.

Prof.Dr. Ali Nesin, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:“12 Eylül'de Türk Silahlı Kuvvetleri ülke yönetimine el koymuştur. Bu darbe emir- komuta zinciri içinde, yukarıdan aşağı, askeri hiyerarşi çerçevesinde cereyan etmiştir. Darbeyi yapan üst düzey komutanlar, Milli Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında anayasa yapılana dek yasama ve anayasada değişiklik yapma yetkilerini üzerlerine almışlardır. MGK kendisi hakkında kanun da çıkartarak yasal zeminin üzerine oturtmuştur. Yasamayla beraber darbeci komutanlar birçok yürütme işlemini de yerine getirmiştir. MGK, mevcut hükümeti yıkarak yerine Bülent Ulusu'ya kurdurttuğu hükümeti koymuştur. Darbe sonucu TBMM kapatılıp, anayasa ortadan kaldırılmıştır. Siyasi partilerin kapısına kilit vurulup, mallarına el konulmuştur. Yüzlerce kişi gözaltına alınıp, işkenceyle öldürüldü. 1982 Anayasası'na konulan geçici 15'inci Madde, 12 Eylül 2010 günü referanduma sunulan Anayasa değişiklik paketini halkın çoğunluğunun onaylamasıyla yürürlükten kaldırılmıştır. Şüphelilerin işledikleri suçların soruşturmasına geçici 15'inci Madde engel olduğundan zaman aşımı kesintisine uğramamıştır, zamanaşımı söz konusu değildir. Şüpheliler darbe günü ve devamında suç işlemeye devam ettiklerinden dahi zaman aşımı hiçbir şekilde dolmamıştır.”

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda, çağdaş topluların hukuk düzenlerinde zamanaşımının söz konusu olmadığını belirten Prof.Dr. Nesin, şunları kaydetti: “Nazi Almanya'sında insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının olmaması bu somut duruma emsaldir. Yukarıda açıklanan nedenlerle ve re'sen nazara alınacak durumlara istinaden; isimleri bildirilen ve kovuşturma sırasında isimleri tespit edilecek olan şüpheliler hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak, darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak suçlarından cezalandırılmaları için gerekli kamu davasının açılmasını diliyorum.”

EDP İzmir İl Başkanı Avukat Ali Cangı ise yaptığı açıklamada, 13 Eylül sabahı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak, “Bugün de partimize geçtiğimiz günlerde katılan Prof.Dr. Ali Nesin ile bir grup parti üyemiz daha suç duyurusunda bulunmuştur. 13 Eylül 2010 sabahı başvurumuz üzerine açılan dosya 2010/566 hazırlık numarasını almış, Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarından Faruk Çalışkan görevlendirilmiştir. Şimdiye kadar İzmir'den yapılan başvuruların tamamı bu dosyada toplanmaktadır. Önümüzdeki günlerde yapılacak olası başvurularla birlikte soruşturmanın başlayacağı bilgisi alınmıştır. EDP İzmir İl Örgütü olarak, 12 Eylül darbecileri ve diğer sorumlular hakkında, ‘Darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak’ suçlarından yapmış olduğumuz suç duyurusunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (dha)


Radikal.com.tr

Son Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2010 20:15

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0