Albay Dursun Çiçek tutuklandı

12 Kasım 2009 01:19  

 

Albay Dursun Çiçek tutuklandı

“İrtica ile Mücadele Planı” altında ıslak imzası bulunduğu iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, tutuklanarak cezaevine konuldu

ERTAN KILIÇ/Radikal

İSTANBUL - 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda imzası bulunduğu belirtilen ve günlerdir ifade verip vermeyeceği belirsiz olan albay Dursun Çiçek dün soruşturmanın yürütüldüğü savcılığa ifade verdi. Savcılar, Çiçek'i tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Çiçek tutuklanarak cezaevine konuldu.
Genelkurmay Harekat Başkanlığı 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Çiçek'in imzasını taşıyan 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' ilk olarak Taraf gazetesinde 12 Haziran'da yayımlandı. O günden beri Türkiye'nin önemli gündem maddesi haline geldi. Söz konusu belgenin Ergenekon soruşturması kapsamında haziran ayı başında yapılan operasyonda tutuklanan eski asker avukat Serdar Öztürk'ün ofisindeki aramada ele geçirildiği belirtiliyordu. Genelkurmay Harekât Başkanlığı'nca hazırlandığı ileri sürülen belgede AKP ve Fethullah Gülen cemaatiyle mücadele planının detayları yer alıyordu.

Belgede neler vardı

"Laik düzeni yıkıp İslam devleti kurma hayalindeki AKP hükümeti ve Gülen Grubu başta dini oluşumların faaliyetlerine son vermek için çalışılacaktır" denilen belgeyi önce Genelkurmay reddetti ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da belgeyi 'Kâğıt parçası' diye nitelendirdi. Askeri savcılık soruşturmayı 'şüpheli hakkında delil bulunmadığından' takipsizlik kararıyla, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.

18 saatlik tutukluluk

Bu arada Çiçek, gözaltına alındı ve 30 Haziran'da 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçu nedeniyle tutuklandı. İfadesinde belgenin altındaki imzanın kendisine ait olduğunu ancak bu imzanın 10 yıl önce imzaladığı başka bir belgeden koplayandığını öne sürdü. Üç yıl önce imzasını değiştirdiğini de öne sürdü. Çiçek 18 saat tutukluluğun ardından 'delil yetersizliği' gerekçesiyle tahliye edildi.

Belgenin orjinali geçen 30 Eylül'de bir ihbar mektubuyla birlikte Ergenekon savcılarına ulaştırıldı. İhbar mektubunda belgenin hazırlanışı ve ardından imha edilmesiyle ilgili bazı iddialar öne sürülürken, kimi isimlere de yer verildi. Bu arada belgeyle ilgili Adli Tıp Kurumu, 'altındaki imza Çiçek'in el ürünüdür' diye rapor verdi. Bunun üzerine soruşturmada önemli bir aşamaya gelindi. Savcılık ismi geçen askerlerden şimdiye kadar 11 askerin ifadesine başvurdu. Bunlardan sadece biri 'şüpheli' sıfatıyla sorgulandı. Ancak asıl beklenen imzası olan Çiçek'ti.

Günlerdir hakkında tebligat çıkarıp, çıkarılmadığı netleşemeyen Çiçek dün ifade vermek üzere adliyeye geldi.
 
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine saat 10.15’te gelen sivil plakalı bir minibüs, hakim ve savcıların giriş yaptığı kapıdan adliye bahçesine girdi. Belgeyle ilgili yeniden savcılarca ifadesi alınan ve ihbar mektubundaki iddialar da sorulan Çiçek saat 15.55'te tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Çiçek mahkemedeki sorgusunun ardından tutuklandı.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0