AKP taslağında "Türklüğe" atıf yok

28 Temmuz 2012 12:06  

 

AKP taslağında

AKP'nin hazırladığı Anayasa taslağında "Türklük" sözü yer almazken, "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma" maddesi siyasi partilerin kapatılması için gerekçe olamayacak.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) hazırladığı yeni Anayasa taslağında "Türklüğe" atıfta bulunulmazken, "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak" siyasi partilerin kapatılması için neden olmayacak. Ancak taslağa göre, "şiddeti savunmak ve şiddetin odağı olmak" kapatma nedeni sayılacak.

Radikal gazetesinden Tarık Işık'ın haberine göre, AKP'nin yeni Anayasa önerisinde Türk vatandaşlığı tanımı değiştiriliyor. Mevcut 1982 Anayasası'nın 66. maddesinde Türk vatandaşlığı tanımlanırken, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" deniliyor.

AKP'nin hazırladığı taslak metinde ise vatandaşlığın bir hak olduğu ve kanunla düzenleneceği ifade ediliyor. Taslakta Türklüğe atıf yapılmadığı ifade edildi.

Taslakta ayrıca bugüne kadar Milli Görüş geleneğinden gelen Milli Nizam Partisi (MNP), Milli Selamet Partisi (MSP), Refah Partisi (RP) ve Fazilet Partisi'nin (FP) kapatılmasına AKP hakkında da kapatılma davası açılmasına neden olan "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma" maddesiyle ilgili de köklü değişiklikler yapılması öngörülüyor.

Taslağa göre; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, Meclis'te grubu bulunan her siyasi partinin eşit sayıda üye vermesi ile bir komisyon kurulacak. Komisyonun üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun gizli oyu ile vereceği izinle Anayasa Mahkemesine dava açılacak.

Ayrıca "siyasi yasaklılık" uygulamasının da tümden kaldırılacağı belirtiliyor.

Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0