ABD Kongresi çok dinli

13 Temmuz 2012 23:36  

 

ABD Kongresi çok dinli

ABD Kongresi’ne genel olarak bakıldığında bir Protestan hakimiyeti var gibi görünüyor ama kimse kendini Protestan ya da Hıristiyan olarak tanımlamıyor

ABD Kongresi’ne genel olarak bakıldığında bir Protestan hakimiyeti var gibi görünüyor ama kimse kendini Protestan ya da Hıristiyan olarak tanımlamıyor. Amerikalı siyasetçiler ibadetin geleneksel olarak çoğulculuğundan dolayı dinlerini bağlı oldukları kilisenin ya da cemaatin adıyla ifade ediyor. Amerikan Kongre üyeleri, künyelerindeki “din hanesinde” kendilerini, “Hıristiyan” yerine Katolik ya da Baptist, Metodist gibi ibarelerle tanımlıyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu PEW Araştırma Merkezi’nin istatistiklerine göre, 2010’daki seçimlerde göreve gelen 535 üyeli Kongre’de 156 üyeyle en çok Katolik kilisesi temsil ediliyor. PEW’ın verileri çerçevesinde Kongre’de dinlerin dağılımı ise şöyle:

» Baptist: 68 üye

» Metodist: 51 üye

» Presbiteryen: 45 üye

» Anglikan: 41 üye

» Luteryen: 26 üye

» Restorasyonist: 3 üye

» Kutsiyet: 2 üye

» Adventist: 2 üye

» Herhangi bir cemaate bağlı olmayan Protestan: 2 üye

» Reforme: 2 üye

» Titreyenler (Quakers): 1 üye

Bu kiliselerin yanı sıra, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Mitt Romney gibi Mormon mezhebine mensup 15 Kongre üyesi bulunuyor. Üçü Rum Patrikhanesi, biri Antakya Ortodoks Kilisesi’ne mensup olmak üzere toplam beş Kongre üyesi ise Ortodoks. Bunların yanı sıra Kongre üyeleri arasında 39 Yahudi, üç Budist ve iki de Müslüman bulunuyor. California eyalet temsilcisi, Demokrat Partili Pete Stark ise kendini tüm vekil ve senatörler arasında “ateist” olarak tanımlamayı seçen tek üye.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0