4+4+4 Meclis'te kabul edildi

31 Mart 2012 16:22  

 

4+4+4 Meclis'te kabul edildi

Zorunlu eğitimi kademeli hale getiren yasa teklifi Meclis'te 295'e karşı 91 oyla kabul edildi, oylamada bir çekimser oy kullanıldı.

Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen zorunlu eğitimi kesintili 12 yıl haline getiren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Genel Kurul'daki oylamada 91 ret, bir çekimser oya karşı 295 oyla kabul oyu verildi.

Seçmeli Kur'an dersi

Meclis'te yapılan görüşmelerde dün (29 Mart) AKP'nin verdiği önergelerle yasa teklifine Kur'an ve "peygamberin hayatı" derslerinin seçmeli olarak okutulması eklendi.

Bir başka önergede yine AKP tarafından imam hatiplerin orta bölümünün açılmasının teklife açıkça yazılmasıyla ilgili olarak verildi.

AKP'nin önergeleri MHP'nin de desteğiyle kabul edildi.

BDP'nin anadilde eğitim yapılmasıyla ilgili verdiği önerge ise reddedilmişti.

Tartışılan maddeler değişmedi

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte çok tartışılan zorunlu ilköğretim çağı bundan sonra 6-14 yaş yerine 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.

Zorunlu ilköğretim çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.

İlköğretim aşaması dörder yıllık zorunlu iki aşamalı eğitimi kapsayacak. İlk dört yıl zorunlu ilkokul olacak. İkinci dört yıl da zorunlu olacak, öğrenciler farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından birinde okuyacak.

Ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarında tercihe göre seçimlik dersler oluşturulacak. Bu dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Ortaöğretim, yani lise de yine dört yıl ve zorunlu olacak. Örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarını kapsayacak.

Uygulama 2012-2013 öğretim yılından itibaren başlanacak ama Bakanlar Kurulu'nun bu uygulamayı bir öğretim yılı erteleme yetkisi olacak.

Orta öğretim başarı notu düzenlendi

Yeni yasaya göre,

* Sekiz yıllık okullarda, kesintisiz eğitim yapılan ilköğretim kurumları, artık ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar şeklinde kurulacak. Ancak ortaokullar, imkan ve şartlara göre ilkokul veya liselerle birlikte de kurulabilecek.

* İlköğretimin, özel idare bütçelerinden yıllık gelirin en az yüzde 20'si oranında elde edilecek gelirleri; ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılacak.

* Yükseköğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri, imkan, fırsat eşitliğini sağlayacak önlemleri almak kaydıyla, YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak.

* Yükseköğretim kurumlarına, esasları YÖK tarafından belirlenen merkezi sınavlarla girilecek. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek. Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.

* Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra YÖK kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilecek.

* Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek. Bu öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar, Milli Eğitim Bakanlığının görüşü üzerine YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

* Önlisans mezunları için ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile her yıl dikey geçiş kontenjanı ayrılabilecek.

* Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurtdışında tamamlayan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları YÖK tarafından belirlenecek. Uluslararası andlaşmalar gereği Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında burslu olarak öğrenim görecek yabancı uyruklu öğrencilerin yerleştirme işlemleri YÖK tarafından yapılacak.

* YÖK tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre, belli sanat ve spor dallarında üstün kabiliyetli olduğu tespit edilen öğrenciler ile TÜBİTAK tarafından tespit edilen uluslararası bilimsel yarışmalarda ödül kazanan öğrenciler, ilgili dallarda eğitim yapmak kaydıyla yükseköğretim kurumlarına yerleştirilebilecek.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler bakımından bu kurumların mezunlarının, YÖK tarafından belirlenen aynı meslek dalında yer alan yükseköğretim programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlarda aldıkları puanlara ilave edilecek, ortaöğretim başarı puanı hesaplanmasında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki mevzuat hükümleri uygulanacak.

Üniversite adları değişecek

Yeni yasayla Rize Üniversitesi'nin adı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi'nin adı 'Abdullah Gül Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin adı Bülent Ecevit Üniversitesi, Konya Üniversitesi'nin adı da Necmettin Erbakan Üniversitesi şeklinde değiştirildi.

Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0