4 yıllık eseri 3200 yıllık diye sergilediler

27 Mayıs 2010 13:31  

 

4 yıllık eseri 3200 yıllık diye sergilediler

Heykel sanatçısı Malik Bulut tarafından 2006 yılında yapılan heykelin, 3 bin 200 yıllık olarak tarihlenerek, Van Müzesi'nin bahçesine konulduğu öne sürüldü.

VAN - DHA'nın haberine göre, Van'ın Erciş İlçesi’nde her yıl düzenlenen Uluslararası Ercişli Emrah ile Selvi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında heykel sanatçısı Malik Bulut tarafından 2006 yılında yapılan bir heykelin, 3 bin 200 yıllık olarak tarihlenerek, Van Müzesi'nin bahçesine konulduğu öne sürüldü.

Erciş İlçesi Ünseli Beldesi'nden bir kişinin bahçesinde bulunan ve savcılık ile jandarmanın gözetiminde el konulan heykeli Müze Müdürü Fütuhat Özkaynak ve müzede görevli Arkeolog Ümit Yarıcı inceledi. Yapılan inceleme sonrası Müze Müdürü Özkaynak ve Arkeolog Yarıcı, eserin Erken Demir Çağı’na ait, 3 bin 200 yıllık orijinal eser olduğu yönünde rapor tuttu. Heykel de tarihi eserlerin bulunduğu Van Müzesi bahçesinde 45 günden beridir sergileniyor.

YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Sezer Cihaner Keser, bu heykelin 3 bin 200 yıllık tarihi eser olarak tarihlendirildiğini, bunun rezalet olduğunu söyledi. Keser, heykelin, 2006 yılında heykel sanatçısı Malik Bulut tarafından yapıldığını ve kendisinin de bu eseri fotoğraflayıp Van Külliyatı kitabına koymayı düşündüğünü' söyledi.

ntvmsnbc.com

***

Öte yandan bugün Van’ın Erciş Belediye Başkanı Fatih Çiftci, 2006 yılında düzenledikleri 1. Uluslararası Sanat Sempozyumu kapsamında yapılan çalışmalar arasında yer alan heykel ile ilgili olarak basında çıkan haberlere istinaden bir açıklama yaptı.

Başkan Çiftci yaptığı açıklamada,1. Uluslararası Sanat Sempozyumu için 2006 yılında Erciş’te bir araya gelen ünlü ressam, ebruzen ve heykeltıraşların, açık alanda eserlerini yaptıklarını anımsattı. Çalışmaların Orgeneral Cemal Gürsel Kampusu’nda tamamlandığını ifade eden Başkan Çiftci, 1. Uluslararası Sanat Sempozyumu'na heykeltıraşlardan Nihat Sezer Sahahat, Mustafa Bulat, Meysem Samsun, Malik Bulut traventer ve polyester malzemeden yapılan eserlerle katılırken, ressamlardan Görüş Babayev, Ali Asker Bal, Hatice Sabahat, Mehmet Göktepe ile Ebruzen Noyan Güven’in ise resimleriyle katıldığını, tarvanter malzemeden yapılan 3 adet sanat eserinin sahil yolundaki parklara yerleştirildiğini, polyester malzemeden yapılan Ercişli Emrah ile Selvi’ye ait olan heykelinin ise belediye önündeki meydana bırakıldığını, resimlerden bir tanesinin Erciş Belediyesi Spor Komleksi’nde sergilendiğini, geriye kalan eserlerin ise Erciş Belediyesi Meclis Salonu’nda bulunduğunu söyledi. Heykeltıraş Malik Malik Bulut’a ait ve traventer malzemeden yapılan heykelin ise o günün anısına binaen Orgeneral Cemal Gürsel Kampüsü'nde sergilenmek üzere buraya bırakıldığını belirten Çiftci, heykelin bulunduğu kampus alının ise Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Erciş İşletme Fakültesi’ne ait olduğunu söyledi. Sanat eserinin yerinden alınmasıyla ilgili olarak da gerekli yasal işlemleri başlattıklarını ifade eden Başkan Çiftci, Van Müze Müdürlüğü ile yapılan yazışmaların ardından, heykelin yarın belediyeye ait bir kamyonla ilçeye getirileceğini söyledi. (ErcisNet.com)


Konu hakkında daha detaylı bilgiye Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Sezer Cihaner'in Cehaletin Rezaleti yazısından ulaşabilirsiniz:

"Aziz Nesin böyle bir hikâye yazsaydı sanıyorum hepimiz, “bak amma da atmış” derdik. Ancak ne acıdır ki bu manzara günümüz Türkiye’sinden ve günümüz Van Devlet Müzesi’nden. Ne diyeyim? Yurdum insanı, yurdum belediyecilik anlayışı, yurdum arkeoloğu ve yurdum heykelinin dünü bugünü…" (Sezer Cihaner/ErcisNet.com)





 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0