28 Þubat davasýnda karar (21 SANIÐA MÜEBBET)

13 Nisan 2018 20:05  

 

28 Þubat davasýnda karar (21 SANIÐA MÜEBBET)

Ankara 5. Aðýr Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Þubat davasýnnýn bugünkü duruþmasýnda karar çýktý.

Mahkeme heyeti, oybirliði ile alýnan kararlarý açýkladý. Çetin Doðan, Çevik Bir ve Ýsmail Hakký Karadayý'nýn da aralarýnda bulunduðu 21 sanýk için aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasý

verildi. Bu cezalar daha sonra müebbete çevrildi. 68 sanýk hakkýnda ise beraat kararý verildi.

MÜEBBET CEZASI ALAN ÝSÝMLER

Ýsmail Hakký Karadayý, Çetin Doðan, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Kemal Gürüz, Ahmet Çörekçi, Ýlhan Kýlýç, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Dizdar, Çetin Saner, Erdoðan Öznal, Fevzi Türkeri, Hakký Kýlýç, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, Ýdris Koralp, Kenan Deniz, Muhittin Erdal Þenel, Vural Avar ve Yýldýrým Türkeri.

Mahkeme, müebbet hapis cezasýna çarptýrýlan sanýklar için yaþ ve saðlýk durumlarý nedeniyle tutuklama kararý vermedi. 21 sanýða ayrýca adli kontrol hükümleri kapsamýnda yurtdýþý çýkýþ yasaðý ve karakola imza verme þartý da getirildi.

NTV'ye konuþan müþteki avukatý Cüneyt Toraman, karara itiraz edeceklerini açýkladý.

Toraman, "Grekirse silah kullanýrýz diye manþet atanlar da bunun hesabýný vermeli. Bankalarý yaðmalayanlar da hesabýný vermeli" dedi.

BERAAT EDEN ÝSÝMLER

Mustafa Býyýk, Ýbrahim Selman Yazýcý, Abdurrahman Yavuz Gürcüoðlu, Serdar Çelebi, Mustafa Babacan, Orhan Nalcioðlu, Ýsrafil Aydýn, Ayhan Cansevgisi, Hüsnü Dað, Oðuz Kalelioðlu, Ýsmail Ruhsar Sürmer, Mustafa Hakan Bural, Yahya Kemal Yakýþkan, Yahya Cem Özarslan, Ziya Batur, Bahaddin Çelik, Ruþen Bozkurt, Ünal Akbulut, Sezai Kürþat Ökte, Cengiz Çetinkaya, Ahmet Aka, Alican Türk, Osman Atilla Kurtay, Erkan Yaykýr, Mehmet Aygüner, Erdal Ceylanoðlu,Ergin Celasin, Ýzzettin Ýyigün, Sedat Arýtürk, Abdullah Kýlýçarslan, Adem Demir, Ahmet Daðcý, Ahmet Atalay Efeer, Ahmet Nazmi Solmaz, Ahmet Ziya Öztoprak, Arslan Daþtan,Arslan Güner, Bertay Turgut, Celalettin Bacanlý, Cengiz Koþal, Doðan Temel, Engin Alan, Ertuðrul Gazi Özkürkçü, Fuat Büyükcivelek, Hamza Özaltun, Ýsmail Hakký Önder, Ýzzettin Gürdal, Kurtuluþ Öðün, Lokman Ekinci, Mehmet Baþpýnar, Mehmet Ali Yýldýrým, Mehmet Cumhur Yatýkkaya, Mehmet Faruk Alpaydýn, Metin Keþap, Metin Yavuz Yalçýn, Mustafa Köseoðlu, Mustafa Özbay, Mustafa Ýhsan Tavazar, Necdet Batýran, Seyfullah Sönmez, Ümit Þahintürk, Veli Seyit, Aydýn Karaþahin, Cemal Hakan Pelit, Mehmet Þinasi Çalýþ, Mustafa Kemal Savcý, Osman Bülbül ve Yüksel Sönmez.

SUÇLAMALARI DÜÞÜRÜLEN ÝSÝMLER

Sanýklardan Altaç Atýlan, Ersin Yýlmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaþar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Þevket Turan, Þükrü Sarýýþýk ve Yücel Özsýr'ýn eyleminin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düþürmeye ve devirmeye iþtirak"a iliþkin "gizli ittifak" suçu kapsamýnda kaldýðýna hükmedilerek, zamanaþýmýndan düþürüldü.

ÝSMAÝL HAKKI KARADAYI (ESKÝ GENELKURMAY BAÞKANI)

ÇEVÝK BÝR (ESKÝ GENELKURMAY 2. BAÞKANI)

ÇETÝN DOÐAN (ESKÝ 1. ORDU KOMUTANI)

FEVZÝ TÜRKERÝ (ESKÝ JANDARMA GENEL KOMUTANI)

EROL ÖZKASNAK (ESKÝ GENELKURMAY GENEL SEKRETERÝ)

KEMAL GÜRÜZ (ESKÝ YÖK BAÞKANI)

28 Þubat 1997 yýlýnda 9.5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantýsýyla baþlayan süreç, dönemin Baþbakaný Necmettin Erbakan'ýn istifasýyla sonuçlanmýþtý. O dönemde yaþananlar tarihe, “post modern” darbe olarak geçti.

28 Þubat ile yüzleþme 2012 yýlýnda TBMM’de kurulan Darbeleri Araþtýrma Komisyonu’yla oldu. Bir yýl sonra da 28 Þubat davasý baþladý.

14 orgeneral/oramiral, 17 korgeneral/koramiral, 15 tümgeneral/tümamiral, 15 tuðgeneral/tuðamiral, 37 albay, bir binbaþý, 3 astubay ve bir sivil hakkýnda “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek ve engellemek" suçlamasýyla dava açýldý.

Dönemin Genelkurmay Baþkaný Ýsmail Hakký Karadayý, Genelkurmay 2. Baþkaný Çevik Bir ve YÖK Baþkaný Kemal Gürüz sanýklar arasýnda yer aldý.

Çevik Bir ve Kemal Gürüz'ün de aralarýnda bulunduðu 76 sanýk tutuklandý. Karadayý, tutuksuz yargýlanmak üzere adli kontrol þartýyla serbest býrakýldý.

76 sanýk aylarca tutuklu kaldýktan sonra davanýn ilerleyen aþamalarýnda tahliye edildi.

Davanýn savcýsý, 21 Aralýk 2017'de mütalaasýný açýkladý. Mütalaada, 28 Þubat süreci postmodern deðil; "Türk silahlý kuvvetleri'nin cebir ve þiddet kullanarak, tüm unsurlarýyla katýldýðý, Refahyol hükümetinin devrilmesiyle sonuçlanan gerçek bir darbe giriþimi" olarak tanýmladý.

Savcý, irticayla mücadele için Türk Silahlý Kuvvetleri bünyesinde kurulan Batý Çalýþma Grubu’nu da “darbe yapýlanmasý” olarak nitelendirdi.

Ýsmail Hakký Karadayý, Çevik Bir, Kemal Gürüz, Çetin Doðan'ýn da aralarýnda bulunduðu 60 sanýk hakkýnda müebbet hapis cezasý, 39 sanýk hakkýnda da beraat istendi. 

103 sanýkla baþlayan davada, tutuklu isim bulunmazken, 4 sanýk yargýlama sürecinde hayatýný kaybetti.

ntv.com.tr

Son Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2018 22:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0