17 yıldır karanlıkta

24 Ocak 2010 14:17  

 

17 yıldır karanlıkta

Katledilişinin 17. yılında Gazeteci Uğur Mumcu için Türkiye'nin dört yanında anma etkinlikleri düzenleniyor

24 Ocak 1993 yılında öldürülen Uğur Mumcu’nun ardından başta Başbakan Süleyman Demirel olmak üzere devlet yöneticileri, bu cinayeti aydınlatmanın “namus borcu” olduğunu söylediler. Ancak 12 hükümet, 14 içişleri bakanı, 12 adalet bakanı değişti. Ne yazık ki, Uğur Mumcu cinayeti bütün bağlantılarıyla hâlâ aydınlatılamayı bekliyor.

Arkasında birçok soru işareti bırakan Mumcu suikastını, Tevhid- Selam ve Kudüs örgütleri adına üstlenen iki kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Fakat, arabaya bomba yerleştirdiği belirtilen Oğuz Demir yakalanamadı. Buna karşın Mumcu Ailesi, ‘suçlular’ yakalansa bile azmettiriciler bulunamadığı için Mumcu Dosyası’nın kapanmadığını düşünüyor. Dönemin Uğur Mumcu Suikastını Araştırma Komisyonu Başkanı Ersönmez Yarbay da “Yakalananlar yüzde 99 Mumcu’nun katilleri değil” diyor.

Komisyon devleti adres gösterdi
Uğur Mumcu’nun ağabeyi avukat Ceyhan Mumcu, 1993 yılında faili meçhul cinayetleri araştırmak için Meclis’te bir komisyon kurulduğunu hatırlatarak “Bütün faili meçhulleri içeren komisyon raporunda kanıt toplamada özensiz davranıldığı vurgulandı. Mumcu’nun koruma istemediği iddia edilmişti. Raporda devletin ressen koruması gerektiği ifade edilerek devlet kusurlu bulunmuştu. Komisyon, DGM Savcısı Ülkü Coşkun ve Başsavcı Nusret Demiral’ı çok sert eleştirdi ve değiştirilmesi istemişti” dedi.

1992’de Uğur Mumcu’nun 312 yazı yazdığını ve bunların birinde bile İran’ın hedef alınmadığını anlatan Ceyhan Mumcu, şöyle devam etti: “Yarısı 24 Ocak’la, yarısı Barzani-Talabani ve ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi. Bardağı taşıran yazı bunlardan biri. İran’la ilgili tek bir yazı var o da Humeyni’nin ‘Ne Amerika ne Rusya’ diye söylediği sözle ilgili övgü yazısı. Uğur’a suikast saat 13.00’da oldu. İran’la bağlantılı bir örgüte operasyon saat 16.00’da yapıldı ve ‘katilleri bulduk’ dendi. Ama bunların İran’la bağlantıları zayıftı. Suikastla ilgili yakalanan Ferman Özmen ve Necdet Yüksel adlı iki kişi daha sonra Bahriye Üçok ve Ahmet Taner Kışlalı gibi 18 cinayeti üzerine aldı. Ama Uğur’un arabasına bombayı koyduğu söylenen Oğuz Gürses hâlâ firarda.”

Gerçek failler bulunmadı
İkinci defa kurulan Meclis Uğur Mumcu Cinayeti’ni Araştırma Komisyonu Başkanı Ersönmez Yarbay ise, 100’e yakın kişiyle görüşme yaptıklarını belirterek, Mumcu cinayetiyle ilgili yakalanan kişilerin gerçek suçlular olmadığını söylüyor. Yarbay, “Benim gözümde Mumcu failleri yüzde 90 ihtimalle bulunmamıştır” dedi.


Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0