'12 Eylül’den hesap sormak demokrat olmanın, eşit, özgür, adil bir toplum olmanın önkoşuludur'

02 Nisan 2012 16:51  

 

'12 Eylül’den hesap sormak demokrat olmanın, eşit, özgür, adil bir toplum olmanın önkoşuludur'

Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı “12 Eylül Darbesini yapanların ve o karanlık günlerde halka zulmedenlerin mahkeme önüne çıkartılması, basit bir yargılama değildir. 12 Eylül’ün yargılanmasından yana olmak, demokrat olmanın ölçütüdür, aynı zamanda vicdani bir sorumluluktur. 12 Eylül’den hesap sorulması işi bir tür demokrasi sınavıdır” dedi.

EDP İzmir İl Örgütü Başkanı Av. Arif Ali Cangı yazılı bir açıklama yaparak 4 Nisan’da Ankara 12nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak olan ve 12 Eylül Darbesi’nin hayatta kalan sorumluları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı davaya İzmir il Örgütü olarak katılacaklarını belirtti.

“12 Eylül’den hesap sormak demokrat olmaktır, vicdanlı olmaktır” diyen Eşitlik ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Arif Ali Cangı “Mücadelemiz 12 Eylül suçlularından hesap soruluncaya kadar, başta Anayasası olmak üzere demokratik olmayan yasaları ve kurumlarıyla 12 Eylül rejiminden kurtuluncaya kadar devam edecektir” dedi.

EDP İl Başkanı Cangı’nın açıklaması şöyle: 4 Nisan’da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak ‘12 Eylül’ün Davası’na gidiyoruz.

12 Eylül Darbesi’nin komuta kademesinde olanlardan sağ kalan Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkında dava açıldı, ilk duruşması 4 Nisan’da.

12 Eylül; gözaltında yok etme, yargısız infaz, işkence ve insanlık dışı muamele, yaşını büyülterek asma, bütün bireysel, ekonomik ve sosyal hakların ortadan kaldırılması, ülkenin açık cezaevine çevrilmesidir, halen etkisi süren baskıcı bir zihniyetin adıdır.

12 Eylül Darbecileri, insanlığa karşı suç işlemişlerdir. Suçlarını bildikleri için Anayasa’nın geçici 15.maddesini düzenlediler. Bu madde sayesinde otuz yıl boyunca soruşturmadan kurtuldular. Geçici 15.maddenin 12 Eylül 2010 Referandumu ile kalkması üzerine artık engel kalmadı, soruşturmalar açıldı, iddianame düzenlendi ve dava açıldı.

12 Eylül Darbesini yapanların ve o karanlık günlerde halka zulmedenlerin mahkeme önüne çıkartılması, basit bir yargılama değildir. 12 Eylül’ün yargılanmasından yana olmak, demokrat olmanın ölçütüdür, aynı zamanda vicdani bir sorumluluktur. 12 Eylül’den hesap sorulması işi bir tür demokrasi sınavıdır.

‘12 Eylül’den hesap sorulması; eşit, özgür, adil bir toplum olmanın önkoşuludur. Bu nedenle EDP olarak, 13 Eylül 2010 sabahından bu yana ısrarla sürdürdüğümüz ‘12 Eylül’ün yargılanması çabalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz EDP ve EDP’liler olarak davaya müdahale isteminde bulunduk, şimdi davaya sahip çıkmaya, hesap sormaya gidiyoruz. ‘12 Eylül'ü Yargılama Platformu’ ile birlikte 4 Nisan sabahı Ankara’da olacağız.

Mücadelemiz 12 Eylül Suçlularından hesap soruluncaya kadar, başta Anayasası olmak üzere demokratik olmayan yasaları ve kurumlarıyla 12 Eylül rejiminden kurtuluncaya kadar devam edecektir.




 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0