12 Eylül davasına az kaldı

28 Eylül 2011 14:05  

 

12 Eylül davasına az kaldı

12 Eylül darbesiyle ilgili Evren ve Şahinkaya’nın ifadesini alan savcıların iddianameyi önümüzdeki ay açıklayacağı öğrenildi

Arzu Yıldız


12 Eylül darbesi ile ilgili Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada sona yaklaşıldı. Savcılığın zaman aşımı nedeniyle ‘takipsizlik’ verip vermeyeceği konusunda tartışmalar sürerken, Evren ve darbenin mimarları hakkında iddianame hazırlanacağı öğrenildi.

İfadeleri alınmıştı

12 Eylül 2010 yılında yapılan referandumda darbecilerin yargılanmasını engelleyen geçici 15.maddenin kaldırılması ile darbe mağdurları, Türkiye genelinde başta 80 darbesinin mimarı Kenan Evren ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyeleri olmak üzere darbe sürecine katılanların tamamı hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı. Yapılan suç duyurularını soruşturan Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Hüseyin Görüşen ve Savcı Kemal Çetin, soruşturma kapsamında Kenan Evren ve hayatta kalan tek MGK Üyesi olan Tahsin Şahinkaya’nın ifadesine başvurmuştu.

Şüpheli sayısı arttı

Adli kaynaklardan alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında sadece ifade verenler Evren ve Şahinkaya ile sınırlı kalmadı. Savcılık, o dönemde darbeye zemin hazırlayan, süreçte yer alan birçok bürokratı, asker, yönetici ve emir altındaki işkencecileri de mercek altına aldı. Şüpheli olarak görülenlerin ifadesi alındı. Savcılığa ifade veren kolluk güçlerinin ise darbeyi ve sonrasında cezaevinde yapılan işkenceleri ‘emir komuta zinciri içerisinde yapıldı’ şeklinde açıkladıkları öğrenildi. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya dışında ifade veren kişilerin kimliğinin ise söz konusu kişilerin hedef haline getirilmemesi için gizlendiği belirtildi. Alınan bilgiye göre, ifadelerin alınması ve soruşturma kapsamında yazılan müzakerelerin cevaplarının gelmesinin ardından soruşturmada sona gelindi.

Takipsizlik kararı verilmeyecek

Savcılığın 12 Eylül darbesi ile ilgili suç duyurularını incelemesini ekim ayı ortasında sonuçlandırılacağı öğrenildi. Öte yandan, darbecilerin ‘zaman aşımı’ nedeniyle yargılanamayacağı yönündeki görüşlerin aksine darbeciler hakkında ‘Anayasayı silah gücü ile ihlal etmek’, ‘darbe yapmak’ suçlaması ile iddianame hazırlanacağı öğrenildi.

Kenan Evren’in Avukatı Ömer Nihat Özcan ise Taraf’ın sorusuna “Soruşturmanın ekim ayı içerisinde sonuçlanmasını bekliyoruz. Ancak büyük ihtimalle karar takipsizlik olacak” diye cevap verdi..

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0