'1. Kadın Festivali' İzmir'de başladı

07 Mart 2010 16:51  

 

'1. Kadın Festivali' İzmir'de başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin iş birliğinde gerçekleştirdiği ''1. Kadın Festivali'' başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark Uluslararası Fuar Alanı'ndaki festivalin açılışında, Türk kadınına tanınan seçme ve seçilme hakkıyla Türkiye'nin birçok ulusa öncülük yaptığını söyledi. Bilim, sanat ve kültürde ulaşılan noktada kadınlara çok şey borçlu olunduğunu belirten Kocaoğlu, ''Eşitsizliğin, şiddetin, haksızlığın her gün ağırlaştığı bir fotoğrafa nasıl yakışabiliriz bizler ve kadınlarımız?'' dedi.

Aziz Kocaoğlu, belediye olarak ''ötekileştirmeyi'' reddettiklerini, tüm renkleri zenginlik sayan bir anlayışa sahip olduklarını dile getirdi. İzmir'de kadın el emeği ürünlerinin satılması için kurulan sabit pazarlara fabrikasyon ve Uzak Doğu ürünlerini sokmayacaklarını ve disiplin altına alacaklarını aktaran Kocaoğlu, ''Kadın hakkı da insan hakkı da üretmekten geçmektedir'' diye konuştu. İçişleri Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından ortaklaşa yürütülen ''BM Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'' çerçevesinde İzmir'in ''Kadın Dostu Kent'' seçildiğini dile getiren Kocaoğlu, bununla ilgili Vali Cahit Kıraç'la birlikte pazartesi günü bir açıklama yapacaklarını da kaydetti.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Türkan Miçooğulları da her 8 Mart'ta, 1857'den bu yana şahlanan kadın özgürlüğü hareketinin bir kez daha tekrarlandığını vurgulayarak, ''Emeğimize sahip çıkmak, ülke geleceğini erkeklerle birlikte şekillendirmek zorundayız'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu, eşine ve festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere birer plaket verdi. İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın eşi Berrin Kıraç ve Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek'in de katıldığı festivalin açılışının ardından katılımcılar, el emeğini sergileyen çeşitli kadın kuruluşlarının stantlarını gezerek alışveriş yaptı. Festivali kapsamında, Cumhuriyet Anadolu Meslek Lisesi 100. Yıl Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ''Atatürk'ün İzinde Cumhuriyet'i Dokuyan Kadınlar'' adlı defile de izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Mersin

Mersin Kadın Platformu üyesi bir grup, ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü'' dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Atatürk Caddesi'nden Taş Bina önüne kadar pankartlar açarak yürüyen grup, yol boyunca kadına yönelik şiddete karşı sloganlar attı. Grup adına açıklama yapan platform sözcüsü Hacer Koçak, ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''nün resmi ücretli tatil sayılması için girişimlerde bulunacaklarını belirterek, erkek egemen bir dünyada kadın hakları üzerinde daha hassas davranılması gerektiğini savundu.


Cumhuriyet
6 Mart 2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0