Rahat! Hazýr Ol! Uygun Adým Marþ!

11 Haziran 2009 20:53 / 3105 kez okundu!

 


Yarýn karneler alýnýnca sona erecek bu ders yýlýnýn gizli kahramanlarýndan iki kiþiye, eðitimci Yaþar Adýgüzel ve Munzur Elyak’a mektubumdur! Aslýnda bu mektup, onlarýn kiþiliðinde, tüm iyi öðretmenler ve eðitimciler için yazýlmýþtýr. 

"Sevgili öðretmenimiz, kýymetli müdürümüz;

Yüzdük yüzdük bu yýlýn da sonuna geldik. Yarýn karne günüdür. Okullarýn kapanmasýyla, takkelerin düþüp kellerin göründüðü gün alýnan belgedir karne; 15 milyona yakýn öðrenci bu gün bu belgeyle yüz yüze gelecek. Sevinenler, üzülenler hep oldu, yine olacak…
 
Bir nokta var: karneler çocuðun mu durumunu gösterir, yoksa ülkenin eðitim sisteminin mi yansýmasýdýr? Bir çocuðun bir dersten kötü not almasý sadece onun sorunu olamaz. Munzur Bey bunu her zaman belirtiyor zaten… Ýþte tartýþýlmasý gereken konu budur ama bir nokta yaþamsaldýr: karneyi ne çok önemsemek gerek ne de hiç yokmuþ saymak.

Bu karne çocuklarýn eðitim durumunu gösteriyor ama ayný zamanda eðitimimize de verilmiþ bir nottur. Üzerinde düþünülmesi gereken nokta budur. Karne geçmiþle bir yüzleþmedir ama geçmiþ sadece bizim midir? Geçmiþ ve karne ne kadar bizimdir ya da ne kadar öðretmenindir, sistemindir?
Birden memleket meseleleriyle yüz yüze geliverdik, eðitim þart diyenleri duyar gibi olduk. Evet eðitim þart ama nasýl eðitim? Bunu ne zaman güzelce tartýþýrýz, iþte ana mesele bu. 

Sevgili Munzur Bey, öðretmenimiz!
Okumayý yazmayý geliþtiren, dört iþlemi kullanarak problemler çözmeye baþlayan ve dünyayý biraz daha keþfeden çocuklarýmýzýn 2 yýldýr öðretmenisiniz… 2-C için þimdilik daha yumuþak geçilse de, karne karnedir diyelim ve henüz almadan size teþekkür edelim. 

Çocuklarýmýz þimdi artýk daha rahat okuyorlar, yazýyorlar, kitap peþinde koþuyorlar, hayatýn matematiðini keþfediyorlar. Üstelik birlikte türkü söylemenin de tadýna varýrken, öncelikle iyi insan olmayý öðrenmenin daha önemli olduðunu da yine sizin sayenizde anlýyorlar. 

Her zaman güler yüzünüzle, geniþ kucaðýnýzla önümüzde oldunuz. Kendi sýkýntýlarýnýzý öðrencilere belli etmediniz, üzüntüleriniz için köþelere kaçtýnýz, görüldünüz. Çocuklarýmýz sizi her zaman hem bir öðretmen hem de bir insan olarak kavradý. Lütfen gelecekte de enerjinizi tüm çocuklardan eksik etmeyiniz, þiddeti sýnýfýn hayatýndan uzak tutmaya devam ediniz. 

Katkýlarýnýz, çabanýz, emeðiniz, döktüðünüz ter için binlerce teþekkür.
Ýyi ki varsýnýz, iyi ki oralardasýnýz. Sizi seviyoruz… 

Sevgili Yaþar Adýgüzel, müdürümüz!
Durmaksýzýn kitap okuyan, eðitim üzerine kafa yoran, planlar yapan, haksýzlýklara karþý yüreði dopdolu, inançlý eðitimci, sevgili baþöðretmenimiz!
Yüzlerce çocuðun yeni yeni þeyler öðrenmesine aracý oldunuz, yardým ettiniz. Ýyi öðrenmeler için güzel ortamlar hazýrladýnýz. Sizin çabanýzý sýnýrlayan þeyler elbette vardý. Ancak biliyoruz ki sizin kýsýtlarýnýz ülkemizin de kýsýtlarýydý, sizin dertleriniz aslýnda bizim de derdimiz... Günlük yaþamýn kaosundan, bireyci kavgasýndan baþýmýzý kaldýrýp size ve öðretmenimize yardýmcý olabildiysek ne mutlu... 

Gözümüz Munzur Bey sayesinde hiç arkada olmadý ama sizin varlýðýnýzýn da payýný unutmuyoruz. Koridorlardaki gölgenizin bile olumlu etkisini hep hissettik.
Bize saðladýðýnýz bu güven ortamý için sað olun. Çocuklarýmýz gündüzleri bizden çok öðretmenlerindi, sizindi; onlara iyi baktýnýz. Elinize, gözünüze, beyninize saðlýk. 

Gelecek yýllarda sistemimizi daha çok anlayan, soru soran, sorgulayan, deðiþen ve deðiþtiren bireyler olmalarý için biliyoruz ki, hepimizin ek çabasý gerekiyor.
Bu konulara en baþta sizin de ne denli kafa yorduðunuz açýk. Zaten önemli olan, sakince, baðýrýp çaðýrmadan, meseleleri birbirine karýþtýrmadan, þiddeti okulun ve öðretmenlerin yaþamýndan uzaklaþtýrýp, duru bir akýl, demokrat bir duruþ ve hoþgörü ile çözümler aramaktý. Sizler hep bunu yaptýnýz…
Ve çok iyi biliyorsunuz ki gerçek çaðdaþlýk aslýnda budur! 

Sevgili öðretmenlerimiz!
Biz veliler çocuklarýmýzý nispeten özgür ev ortamýnda yetiþtiriyoruz, toplumsal yaþamýn sýnýrlamalarýný ise genellikle ve kaçýnýlmaz okullar öðretiyor. Önemli olan bu sýnýrlarýn diðer yaþamlarla dengesini kurabilmeleridir, sýnýrlarýn zaman zaman sorgulanmasýdýr, geliþtirilmesidir. Yoksa hiç ilerleme olamazdý.
Örneðin eminim ki, "Rahat", "Hazýr ol!", "Uygun adým marþ!"lar; içeriði, zamaný ve zemini abartýlý, artýk miadýný tamamlamýþ antlar, bir gün elbette okullarýmýzdan sessizce ellerini çekecektir. Kardeþliðin, yeni ve yazýlý olmayan sözleþmeleri özgür insanýn disiplin ihtiyacýna da yeni yorumlar getirecektir. Hep aþýrýya kaçan askeri vurgularla artýk bezenmemiþ eðitim özlemimiz tüm toplumun malý olacaktýr. “Aklý hür vicdaný hür” bireyler yetiþtirme hayali ise zaten öðrencilerinize en büyük hediyenizdir. Bizim tam göremediðimizi inanýyorum ki onlar hayata geçireceklerdir.
Eðitim sistemimizin, içinde yaþadýðýmýz zor dönemeçlerde bile geliþmesini sürdürmesi çok önemlidir. Bu geliþim, týpký yaþamýn kendisi gibi iniþli çýkýþlý da olsa… Elbette bu geliþim sadece yeni okul yapýlmasý, araç gereç alýnmasý anlamýna gelmez. Çok basit, derme çatma okullarda da farklý bir ruhla eðitim yapýlabileceðini biliyoruz. Ýþte bu nedenle eðitim anlayýþýnýn geliþimi, deðiþimi, zamanýn ruhuna uymasý belki de her þeydir. Bu anlayýþý ise ancak iyi eðitimciler hissediyor, planlýyor ve yaþama geçirebiliyorlar.
Bereket ki biz böyle en azýndan iki eðitimciye sahibiz. Umarýz eðitime katkýlarýnýz artarak sürer. 

Sevgili Munzur Bey, Sevgili Yaþar Bey;
Önemli olan iyiliklerin, güzelliklerin arkamýzdan deðil þimdiden bilinmesi, anlaþýlmasý ve dile getirilmesidir. Bu genellikle yapýlmaz… Biz tersini yapmak istedik: Biz sizden hoþnutuz, daha iyisi için de yine hep birlikte olmak isteriz. Kabul ederseniz zaman zaman eleþtiri ve önerilerimizi de sunmak isteriz. Ama öncelikle memnuniyetimizi açýkça dile getirme yolunu seçtik.
Bir eðitim yýlý daha kapanýrken sizlere ve mesai arkadaþlarýnýza en içten teþekkürlerimizi sunuyoruz.
Umarým gelecek yýl daha iyi koþullarda, etüd ve beslenme okulu þansýmýzý yitirmeden yeniden birlikte oluruz.
Ýyi tatiller, iyi dinlenmeler… 

Sevgilerimizle." 

Ýlhami Mýsýrlýoðlu
11.06.2009

Eðitimle ilgili sitedeki diðer yazým için bakýnýz:

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/koseyazilari/yazi.php?yazi_no=184

Serdar Deðirmenci'nin militarizm, ant içme ve okullar konusundaki harika yazýsý için lütfen bakýnýz:

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/koseyazilari/yazi.php?yazi_no=945

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.