Eylem New York'ta başladı, dünyaya yayılıyor

11 Ekim 2011 14:04  

 

Eylem New York'ta başladı, dünyaya yayılıyor

ABD'de 17 Eylül'de global ekonomik sistemi protesto etmek amacıyla başlayan "işgal eylemleri", tüm dünyaya yayılıyor. "Occupy Together" (Birlikte İşgal Et) adı altında organize olan eylemciler, 15 Ekim'de İstanbul da dahil dünyanın birçok farklı finans merkezinde toplanmayı amaçlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) üç hafta önce başlayan "Wall Street'i İşgal Et" protestoları hem ABD genelinde yayılıyor hem de artık ABD dışındaki ülkelere de sıçrıyor.

ABD'de New York'tan Washington D.C.'te; San Diego'dan İndianapolis'e kadar birçok farklı şehirde devam eden ve Yüzde 99 Hareketi olarak da anılan protestoların; 15 Ekim'de aralarında Kanada, İngiltere, İsveç, Avustralya, ve Brezilya'nın da yer aldığı birçok farklı ülkede yapılması bekleniyor.

Facebook ve twitter vasıtasıyla organize olan eylemciler, küresel ekonomik sistemi protesto etmek amacıyla bir araya geliyor. 17 Eylül'den beri Wall Street'i işgal edenlerle aynı amacı güttüklerini belirten ve dünya çapında ses getirmek isteyen eylemciler, yukarıda adı geçen ülkelerin genellikle finans merkezlerinde toplanacaklar. Eylemciler açıklamalarında Arap Baharı'nın üzerlerindeki etkiye de özellikle değiniyor.

Kanada'da bu cumartesi (15 Ekim) başlaması öngörülen protestoların Toronto, Vancouver, Calgary, Victoria, Ottava, Montreal, Nova Scotia ve Newfoundland'de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Vancouver Sanat Galerisi'ni "süresiz olarak" işgal etmeyi planlayan protestocuların işgale, (ısıtmalı uyku tulumundan çadıra kadar birçok kamp eşyası ile birlikte) tedarikli gelmeleri çağrısı yapıldı.

İstanbul'da yedi eylemci

Wall Street eylemcilerine destek olmak için kurulan Occupy Together (Birlikte İşgal Et) Facebook grubunun 10 Ekim pazartesi itibariyle 86 bin 696 üyesi var ve 65 bin 897 kişi Facebook'ta grup hakkında konuşuyor.

Occupy Together'in internet sitesine göre şu anda içinde Şikago'dan Londra'ya; Berlin'den Sidney'e kadar dünyanın farklı ülkelerindeki 1273 şehrin yer aldığı 1315 "işgal bölgesi" var. Türkiye'dense yalnızca İstanbul bu bölgeler arasında. İstanbul'da beş gün sonra, 15 Ekim'de gerçekleştirilmesi planlanan eyleme şu an için yalnızca "yedi işgalci" katılmak istiyor. Dünya genelinde ise toplam 7 bin 347 kişi eylemlere destek veriyor.

Occupy Together'ın Facebook grubuna göre ise dünyada şu anda 101 aktif olarak devam eden 1256 tane de "planlanmakta olan" işgal yer alıyor.

Polisin, Wall Street'te hala devam eden eylemler sırasında 400'ü aşkın kişiyi gözaltına aldığı tahmin ediliyor. (IK/HK)

Bianet

Son Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2011 12:45

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0