'Yetmez ama Evet' aktivistleri, Çevik Bir Meydanı'nın adını 'Sivil Anayasa Meydanı' yaptı

14 Ağustos 2010 02:06  

 

'Yetmez ama Evet' aktivistleri, Çevik Bir Meydanı'nın adını 'Sivil Anayasa Meydanı' yaptı

İzmir'de Yetmez Ama Evet kampanyası aktivistleri, Buca Çevik Bir Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptı. Her cuma şehrin farklı noktalarında basın açıklaması yapan aktivistler, Buca Çevik Bir Meydanı'nın adını "Sivil Anayasa Meydanı" olarak değiştirdi ve 12 Eylül günü oy kullanacak herkesi caddelere, meydanlara darbecilerin, paşaların adlarını veren darbeci zihniyete, darbe anayasasına dur demek üzere EVET demeye çağırdı.

Aktivistlerden Enes Tatar tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar yer aldı:

"12 Eylül günü, tam 30 yıl sonra darbe anayasının çok önemli bazı maddeleri halk tarafından oylanacak. Yaklaşık 50 milyon kişi oy verecek. Hemen herkesin bu anayasaya karşı olduğunu biliyoruz. Çünkü bu anayasa halkın iradesi zorla tahakküm altına alınarak hazırlanmıştır. Çünkü bu anayasa 650 bin kişiyi göz altına alıp işkenceden geçirenler, 1.5 milyondan fazla insanı fişleyenler, 517 kişi hakkında idam kararı verip 50’sini idam edenler tarafından hazırlanmıştır. Ancak referandumu hükümete güvenoyuna çevirmeye çalışanlar, vesayetçilerle kol kola olanlar halkı yıllardır karşısında yer aldıkları bu anayasada yapılacak olan değişiklere karşı gelmeye çağırıyorlar. Bu tavır her gün biraz daha teşhir olan, varlığını devam ettirebilmek için sayısız insanı yok eden, sayısız insana tarifsiz acılar vermekten çekinmeyen darbecilere, statükoya güç vermekten başka işe yaramamaktadır.

Biz bu anayasa değişikliğinin yetmeyeceğinin farkındayız. Çünkü biz;

Savaşı değil, barışı güvence altına alan bir anayasa istiyoruz,

Bütün toplumsal kesimlerin haklarının güvence altına alındığı bir anayasa istiyoruz,

Her tür ayrımcı, ırkçı ve milliyetçi söylemden arındırılmış bir anayasa istiyoruz,

İnsan haklarının ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı bir anayasa istiyoruz,

Biz sivil, demokratik, özgürlükçü, çoğulcu, demokratik tartışmalarla şekillendirilen, tümüyle yeni bir anayasa istiyoruz.

Ama evet diyoruz. Çünkü biz;

Darbecilerden hesap sorulmasının yolunun açılmasını istiyoruz,

Fişlenmenin son bulmasını istiyoruz,

Rejimin bekçiliğini yapan değil, hukuk kurallarına uyan bir yargı sistemi istiyoruz,

Darbecilerin karşısında el pençe divan duran, partileri kapatan, başörtüsünü yasaklayan Anayasa Mahkemesinden kurtulmak istiyoruz,

Yüksek yargıçların yüksek yargıçları seçtiği yargıçlar sultasından, Şemdinli savcısını görevden alarak Şemdinli bombacısını koruyan, HSYK’nın bugünkü yapısından kurtulmak istiyoruz,

Askere sivil yargı yolunun açılmasını istiyoruz,

12 Eylül darbe anayasasının kısmen de olsa değişmesini istiyoruz,

12 Eylül’ün hesabının sorulmasını istiyoruz.

Önümüzdeki referandumda oylanacak anayasa değişikliğinin yeterli olmadığını bilsek de, 12 Eylül darbe anayasasından kurtulmak için önemli bir adım olduğunu düşünüyor ve bu değişiklikleri “yetmez ama evet!” diyerek savunuyoruz."

Basın açıklamasının ardından 20 Ağustos Cuma günü Karşıyaka Çarşı girişinde yapılacak etkinliğin daveti yapıldı ve basın açıklaması sona erdi.

Basın açıklamasının ardından aktivistler halka beyaz karanfil ve "Yetmez Ama Evet" broşürleri dağıttı. Halktan olumlu tepkiler ve destek alan aktivistler daha sonra dağıldı.


Haber: Sinan Canbay

Diğer fotoğraflar için tıklayın







Son Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2010 04:12

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0