BÝRLÝKTE BAÞARACAÐIZ PLATFORMU, ÝZMÝR’DE TOPLU ULAÞIM ZAMLARINI DA DURDURDU

19 Aralýk 2009 15:11  

 

BÝRLÝKTE BAÞARACAÐIZ PLATFORMU, ÝZMÝR’DE TOPLU ULAÞIM ZAMLARINI DA DURDURDU

Ýzmir Birlikte Baþaracaðýz Platformu'nu temsilen platformun Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkan Adayý Av. Arif Ali Cangý'nýn aralarýnda bulunduðu 28 kiþi tarafýndan, Ýzmir'de 1 Haziran 2009 tarihinde yürürlüðe giren su ve ulaþým zamlarýnýn iptali için açýlan davada toplu ulaþým zamlarý durduruldu.

Birlikte Baþaracaðýz Platformu'nun konu ile ilgili olarak yaptýðý açýklama þöyle;

Bilindiði gibi; Ýzmir Birlikte Baþaracaðýz Platformu'nu temsilen platformun Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkan Adayý Av. Arif Ali Cangý'nýn aralarýnda bulunduðu 28 arkadaþýmýz tarafýndan “ Ýzmir'de 1 Haziran 2009 tarihinde yürürlüðe giren su ve ulaþým zamlarýnýn iptali için dava açýlmýþtý. Böylelikle krizle ve yoksullukla boðuþan Ýzmirli emekçilerin konuya dair haklý talepleri yargýya taþýnmýþtý. Davalarýmýzda yargýdan peþ peþe kararlar alýyoruz; ilk önce ÝZSU Yönetim Kurulu tarafýndan suya yapýlan % 20’lik zammýn yürütmesinin durdurulmasý kararýný almýþtýk. Þimdi de 1 Haziran 2009 tarihinden geçerli olmak üzere, toplu ulaþýma % 50’ye varan oranlarda zam yapan Ýzmir Büyükþehir Belediyesi Ulaþým Koordinasyon Merkezi (UKOME)nin kararý (28.05.2009 gün ve 2009/130-131-132 sayýlý kararlar)nýn yürütmesinin durdurulmasýna karar verildi (Ýzmir 2.Ýdare Mahkemesi’nin 2009/1053 E sayýlý dava dosyasýndan verilen 10.11.2009 tarihli karar).

Ders niteliðindeki mahkeme kararýnda özetle; “…idareye verilen toplu ulaþým bedelini belirleme yetisinin kamu yararý, hizmet gerekleri, devletin sosyal niteliði, hakkaniyet, objektif ölçüler gibi temel hukuk ilkeleri dikkate alýnarak belirlenmesi gerektiði, toplumdaki kamu hizmetlerinden ve kamu hizmetleri içinde yer alan toplu ulaþým olanaklarýndan, herkesin eþit, güvenli, konforlu ve en ucuz þekilde yararlanmasýnýn asýl olduðu, kamu hizmetinden yararlanýldýðý ölçüde külfete katlanmak konusunda davalý idarece adil ve dengeli bir daðýlýmýn amaçlanmasý ve buna göre hedef ve ölçülerin belirlenmesi gerektiði, toplu ulaþýma yapýlan zammýn yeniden deðerlendirme oranlarýný ve enflasyon oranlarýný aþar þekilde olduðu, toplu taþýma hizmetinin kamu hizmeti özelliði de göz önünde bulundurulmaksýzýn iþlem tesis edildiði, bu nedenle zam kararýnýn hukuka, hakkaniyete, külfetlerin adil daðýtýlmasý ilkesine ve kamu yararýna aykýrý olduðundan, hukuka aykýrýlýðý açýk olan iþlemin, uygulanmasý halinde telafisi güç zararlar da doðurabileceðinden teminat alýnmaksýzýn yürütmesinin durdurulmasýna…” karar verilmiþtir.

Davayý açarken, …yapýlan fiyat artýþýnýn, kent halkýnýn büyük çoðunluðunu oluþturan yoksullarýn kentte yaþamasýný bile olanaksýz hale getireceðini, kent halkýnýn yoksullaþmasýna ve kent yaþamýna katýlmasýna engel oluþturacak toplu ulaþýmdaki fiyatlandýrmanýn Anayasadaki “sosyal devlet” ilkesine açýkça aykýrýlýk oluþturduðunu…” açýklamýþtýk. Mahkeme kararý ile itirazlarýmýzda haklý olduðumuz ortaya çýkmýþ, ayný zamanda Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nin kamu kurumu gibi deðil, ticarethane gibi yönetildiði de kanýtlanmýþtýr.

Anayasa’nýn 138. maddesi ve Ýdari Yargýlama Usulü Yasasý’nýn 28. maddesi gereðince idari yargý kararlarý gecikmeksizin, en geç 30 gün içinde uygulanmasý gerekmektedir. Kararlarýn uygulanmamasý, idarenin hukuksal, kararý uygulamayan kamu görevlilerinin de hem hukuksal hem de cezai sorumluluðunu doðurur.

Yürütmeyi durdurma kararýnýn hemen uygulanmasýný, toplu ulaþýmda 1 Haziran 2009 tarihinden önceki tarifeye dönülmesini istiyoruz. Mahkeme kararýnýn uygulanmamasý ya da gecikmeli uygulanmasý halinde hukuksal ve cezai sorumluluklarý olacaðý konusunda Büyükþehir Belediyesi yetkililerini uyarýyoruz.

Birlikte Baþaracaðýz Platformu olarak, yerel seçimlerde, Ýzmirlilere “sosyal ve katýlýmcý yerel yönetim” sözü vermiþtik, verdiðimiz sözün gereði olarak baþlattýðýmýz mücadeleyi zamlar temelli geri alýnýncaya kadar sürdüreceðimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Birlikte baþaracaðýz.


BÝRLÝKTE BAÞARACAÐIZ PLATFORMU


Barýþ ve Demokrasi Partisi (BDP), Devrimci Sosyalist Ýþçi Partisi (DSÝP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanýþma Partisi (ÖDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Devrimci Ýþçi Partisi Giriþimi (DÝP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi Giriþimi (ESP-G), Mezopotamya Sosyalist Partisi-Giriþimi (MESOP), Emek ve Özgürlük, Özgürlükçü Sol Hareket (ÖSH) , Yeþiller Partisi Ýzmir Grubu, Komünist KÖZ, Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP), Türkiye Gerçeði Gazetesi, Ürün Dergisi temsilcileri ile Ýzmir'de bulunan sendika, meslek odasý yöneticisi, demokratik kitle örgütü temsilcisi, kadýn, gençlik, çevre hareketi aktivistleri, yazar, sanatçý, öðretim üyesi ve bireysel katýlýmcýlardan oluþmaktadýr.

-------

ÖNCEKÝ HABER:

ULAÞIM-SU ZAMLARI GERÝ ALINSIN! AKP, NE CHP! EMEKÇÝLER BÝRLÝKTE BAÞARACAK!

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/haberler/haber.php?haber_no=3457





 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0