Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun 5 Haziran Çevre Günü Açıklaması
05 Haziran 2009 23:58

Bugün Dünya Çevre günü.
Bu yıl da Dünya Çevre Günü kutlamalarında yine nutuklar atılacak, yetkili etkili pek çok kişi ne kadar çevreci olduklarını anlatarak bir günlüğüne çevreci kesilecekler.
Onlara EGEÇEP olarak diyoruz ki; SİZİN ÇEVRE GÜNÜ KUTLAMAYA HAKKINIZ YOK!
Çünkü siz, çevre adına çevrenin-yaşam alanlarımızın katledilmesini onaylayansınız.
Çevre gününde, sizin gerçek yüzünüzü açığa çıkarmayı görev edindik. Sizin çevreci değil çevre düşmanı yüzünüzü artık herkes bilsin istiyoruz..
Çünkü;
Turgutlu Çaldağı’nda, 18 bin dönüm arazide yaklaşık 2 milyon ağacın kesilmesinin altına imza atacaksınız, Manisa ovasının üstüne sülfirik asit yağmuru yağmasına izin vereceksiniz, bu bedel ödenerek elde edilecek nikel madenini İngiliz Kraliyet ailesine adeta armağan edeceksiniz, sonra da kalkıp çevre gününüz Kutlu olsun derken, Turgutlu’ların yüzüne nasıl bakacaksınız!!
Uşak Kışladağ’da, 600 hektar alanın delik deşik edilmesine izin vereceksiniz, bir köylü bir ağaç kesti diye hapse atarken Altıncı şirketin binlerce ağacı kesmesine onay vereceksiniz, yaşamı savunan köylülere çapulcu diyeceksiniz; sonra “çevre gününüz kutlu olsun” diyeceksiniz. Bu ikiyüzlülük değil midir ?
Bergama – Ovacık’ta, dünya çevre gününde yaşam savunucularına saldıranları bile bile kollayacaksınız, dünya çevre gününde madenci şirketlerin CEO larıyla birlikte hazırladığınız maden talanı yasasını çıkartacaksınız, sayısız yargı kararına karşın, Bergama Ovacık’ta altın madeninin işletilmesine göz yumacaksınız, sonra da kalkıp çevreci kesileceksiniz.
İzmir Efemçukuru’nda, İzmir halkının suyunu zehirleyecek olan Efemçukuru altın madenine onay verecek, köylülerin tarlalarını altıncı şirket için “yurt savunması” adı altında kamulaştıracaksınız; şimdi çevre gününü kutlayacaksınız. Hangi yüzle halkın karşısına çıkacaksınız?
Utanmayacak mısınız?
Anayasanın yaşamı-çevreyi koruyan (17., 56. maddeler) maddelerini, imzaladığınız uluslar arası metinleri ve yıllar önce çıkarılan zeytincilik yasasını hiçe sayarak, Anayasaya ve temel hukuk kurallarına aykırı çevreyi yok eden yasa, yönetmelikler çıkartacaksınız; bu yönetmeliklerle sermayeye kolaylıklar sağlayacaksınız, sonra da kalkıp “biz çevrecinin daniskasıyız” diyeceksiniz.
Bergama Kozak yaylasının ekosistemini mahvedecek, yeraltı sularını kirletecek madenciliğe göz yumacaksınız, Koza altın işletmesine Ovacık ta altın rezervi bittiği halde yeniden ÇED izni vereceksiniz, sonra da kalkıp herkesten çok çevreci olduğunuzu iddia edeceksiniz, çevre gününü kutlayan nutuklar atacaksınız!
Zehire boğduğunuz bir ülkeyi armağan ettiğiniz torunlarınızı nasıl kucaklayacaksınız?
Sizi dinledikçe, söylediklerinizi duydukça çevreciliğimizden utanıyoruz
Çevre gününüz kutlu olmasın,.
Eğer çevreciyiz diyorsanız;
- Çevre sağlığını ve canlı yaşamını tehdit eden altın madenlerini kapatın, Turgutlu Çaldağı nikel madeninin açılmasına izin vermeyin.
- Aliağa’da ve ülkenin diğer yörelerinde kömür yakıtlı termik santrallere izin vermeyin.
- Tarım arazilerini yok eden sularımızı kirleten sanayi yatırımlarını durdurun,
- İzmir’in son kalan yeşil alanlarını, İnciraltı’ndaki ve Kültür Parktaki yapılaşmaya son verin,
- Kentlerimizin içerisine kadar sokulan taşocaklarına, çimento fabrikalarına, kimya sanayi tesislerine göz yummayın,
- Kıyılarımızı kirleten, işçi yaşamını hiçe sayan, asbest ve tehlikeli atıklarıyla yaşamımızı tehdit eden tehlikeli gemi söküm tesislerine engel olun,
- Gediz, K.Menderes ve Bakırçay başta olmak üzere akarsularımızın kirlenmesi karşısında gerekli önlemleri alın,
- Nükleer enerjiyi dayatmayı bırakıp, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik edin,
- Tüm canlılar için bir hak olan suyun, sağlıklı ve yeterli miktarının herkese ücretsiz ulaşmasını sağlayın,
- Sularımızı kirleten işletmeleri derhal kapatıp, su kaynaklarımızı tüketen golf sahalarını kaldırın,
- Kıyılarımızı herkesin yararlanacağı şekilde ve doğal yapısını koruyacak projeleri üretin, turizm teşvikleri adı altında rant paylaşımını durdurun.
Yoksa, bugün yüzünüze çevreci maskesini takmayın. Maskenin arkasında ne olduğunu hepimiz biliyoruz.
EGEÇEP Dönem Sözcüsü
Av. Berrin Esin KAYA