MUTFAK - HÜNERLİ ELLER / ŞUBAT 2005 (Panama'dan Janine Janine )

01 Aralık 2006 12:34  

 

MUTFAK - HÜNERLİ ELLER / ŞUBAT 2005 (Panama'dan Janine Janine )

MUTFAK- HÜNERLİ ELLER / ŞUBAT 2005 (Panama’dan Janine Janine )


 

 

            Karidesli Kalamar Dolması

            Malzemeler;

 

-         Yarım kilo ayıklanmış, temizlenmiş karides

-         8 parça temizlenmiş kalamar

-         ¼ bardak ufak doğranmış yeşil biber

-         ¼ bardak ufak doğranmış kereviz sapı

-         ¼ bardak ufak doğranmış kuru soğan

-         ½ tatlı kaşığı dövülmüş sarımsak

-         ½ tatlı kaşığı soya sosu

-         ½ salçacık suyla fincanı doldur

-         ¼ fincan yağ (kalamarı kavurmak için)

-         yeterince tuz, karabiber arzuya göre

 

Hazırlanışı;


Kesilmiş karidesler, doğranmış soğan, yeşil biber, kereviz sapları, sarımsak, tuz ve karabiber karıştırılır. Kalamarların içi bu karışımla doldurulur. Yavaş ateşte, tencerede yağla kavrulur. Sonra domates sosu katılır. Üstü örtülerek ağır ağır 25. dak.pişirilir. Sıcak servis yapılır.

 

Pirinçli Ananas suyu

 

Malzemeler;

 

1 Bardak pirinç

1 küp şeklinde kesilmiş ananas

2 tane iyi yıkanmış ananas kabuğu

3 tarçın çubuğu

8 bardak su

2 bardak süt

1 çay bardağı krema

1 tatlı kaşığı vanilya

1 tatlı kaşığı tuz

şeker isteğe göre (1 ya da 1.5 bardak)

 

Hazırlanışı;

 

Pirinç, ananas kabuğu ve küp şeklindeki ananaslar, tarçınla birlikte suda kaynatılır. Sonra orta ateşte 45-60 dak. pişirilir. Pirinç eridikten sonra ateşten alınır. Bütün pişen malzeme blenderden geçirilir. Bu karışım tekrar tel süzgeçten bir kaşık yardımıyla süzülür.

Süzülen bu karışıma vanilya, süt, tuz ve şeker ilave edilir. Arzuya göre içine biraz haşlanmış pirinç veya ananas küpleri ve buz koyarak servis edilir.
Mama Liena Tatlısı (Ekmekli)

 

Malzemeler;

 

6 dilim ekmek kabuğu ( elle ufalanır)

6 dilim ekmek içi (sütle nemlendirilir)

2 bardak şeker

6 yumurta (iyice çırpılmış)

125 gr. Tereyağı (eritilmiş)

1 çorba kaşığı küçük Hindistan cevizi tozu

3 tatlı kaşığı vanilya

1 tatlı kaşığı toz tarçın

1 bardak kuru üzüm (siyah, sarı)

 

Hazırlanışı;
Büyükçe bir kapta bütün malzemeler karıştırılır. Sonra yağlanmış bir fırın kabına dökülür. Isıtılmış fırında 175 derecede 1 saat kadar pişirilir.( kürdan batırıldığında temiz çıkarsa) Üstü kızarınca fırından çıkartılan Mama Liena oda sıcaklığında ve istenirse krem şanti ile ikram edilir.
MUTFAKTA “AŞK” VAR / JANİNE JANİNE - PANAMA

Janine Ülkesi Panama’yı tanımayanlar için öyle hoş noktaları birleştiriyor ki…Türkiye nasıl Asya ve Avrupa’yı bağlıyorsa Panama da hem Kuzey hem de Güney Amerika’yı birbirine bağlıyor ayrıca meşhur Panama Kanalı ile Atlas ve Pasifik okyanuslarını birbirine kavuşturan bir köprü oluşu ile stratejik bir öneme sahip Janine’ nin doğduğu yerler. Onlar da arada kalmanın farklılığını yaşayanlardan. Amerikalılar mı, Latinler mi yoksa her ikisi bir den mi?Bir de üzerine Anne Uruguay Montevideo’ dan baba Panama’lı  derken Janine musevi, Latin kökenli bir İtalyan vatandaşı olarak kendisini pek çok kültüre ait hissediyor. Ama bütün bunların üzerine bir de Aşk ekleniyor ki işte Janine’ i bu uzak diyarlara çeken de o muhteşem karşılaşma. Chicago’ da okuyan İzmirli Neil Çukurel ile karşılaşıncaya kadar Türkiye ona çok uzaktı belki ama artık onlar Alsancaklı.

Mutfak’ ta bu ay “Hünerli Eller” in beş yıldızlısı var. Çünkü Otelcilik ve Restorancılık üzerine bir de işletme masterı yapan Janine kariyerini Houskeeping ve Mutfak üzerine geliştirmiş. Doğuştan tutkulu bir yeme içme sevdalısı.  Bakışlarındaki derinlik ve dikkat, tutkulu öğrenme ve uzmanlaşma  konusundaki  başarılı serüveninden anlıyorsunuz ki o bir akrep burcu insanı.

Öyle titiz bir çalışma yaptı ki Janine, ben vicdan azabı çektim o çok yoruldu diye. Ama sonunda ortaya mükemmel işler çıkardı. Tabii çok sevgi ile söz ettiği müstakbel kayınvalidesi ve Neil’in de değerli katkıları ile Kalamar dolma, ekmekli tatlı, tarifi kesinlikle gizli tutulan “14 Şubat Sevgililer Günü” için Neil’e ithaf edilen “Whisky chocolate truffle” ın mükemmel tatları ile biz yeni yıla çok keyifli başladık. Ve hatta değişik bir içecek tarifine de sahip olduk mektepli bir mutfakçı sayesinde. Sanki biz de gittik Janine’ nin doğduğu yere Panama’ nın başkenti Panama şehrine…

Hem bir şey söyleyeyim mi hünerli olmanın binbir çeşidini biliyor bu tatlı Latin kızı. Bir yandan kendisini mutfağa adamış öbür tarafta boncuklar ve başka farklı malzemelerle kolye, bilezik, gözlük askısı, ahşap ve metal dekupaj çalışmaları ve daha pek çok yaratıcı çalışmalar yapan muhteşem renkli bir insan Janin.  Eh bizim işimiz çok kolaydı bu ay, bakalım siz mutfağa girince işin içinden çıkabilecek misiniz?   

Janine ve Neil (akrep-akrep) çiftine ömür boyu aşk dolu günler dileriz. Sevgi ve teşekkürlerimizle&hellip.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0