ForumSanalda Aynı Kitabı Birlikte Okumak  Yeni Konu 

Kahve Tüccarı

07 Haziran 2008

Moshe



Kitap, 1659’lu yıllarda Hollanda-Amsterdam sonuçlarının ne olacağı tahmin edilemeyen “Kahve” denen içeceğin gizlice piyasaya girmesi sonrası tüccarlar arasında yaşanan bir dizi entrikaları anlatmaktadır. Amsterdam borsasında kısa bir süre önce şeker piyasasının çökmesi sonucu tüm servetini yitirmiş ve bir yığın borç altında kalan Yahudi tüccar Miguel Lienzo’nun kahve içeceği ile tanışması sonrası geliştirdiği piyasa stratejisini uygularken karşılaştığı sorunlar esnasında ayakta kalma çabasını okurken Borsa tarihi ile ilgili çok ilginç bilgiler içermektedir.

Miguel var olma çabası esnasında Ma’mad, (Yahudi cemaatlerin yaşadığı bölgenin yerel mahkemelerinden bağımsız kendi dindaşlarının sorunlarını çözüme kavuşturmak için kurdukları mahkeme heyeti. Yahudi cemaatleri halen kendi aralarında ki sorunları Ma’mad gibi mahkemelerde çözmektedir.) yerel mahkeme, borsada ki rakipleri, erkek kardeşi, Parido (kızı ile evlenme vaadiyle evine yerleştiği borsa simsarı aynı zamanda Ma’mad üyesi Parido kendi evinde hizmetçi Hıristiyan kız ile Miguel’i suçüstü yakaladıktan sonra evinden kovmakla kalmamış en büyük düşmanı olarak görmüştür) gibi son derece tehlikelerle çevrelenmiştir. Miguel içinde bulunduğu batıktan Kahve sayesinde kurtulmaya çalışmaktadır.

Borsa tarihi, Portekiz Engizisyonundan kaçan Yahudilerin tarihi, Avrupa’da kahve tarihi, Diaspora Yahudilerinin tarihi ve o yıllarda Hollanda yaşam kültürü tarihi hakkında anlatımların bulunduğu sürükleyici bir tarihi roman.

Din olgusunun egemen güçlerde nasıl bir terör aletine dönüştüğü, yönetilenler için nasıl bir sığınma yeri olduğunu bu anılarda da bir daha görmek mümkün. Aynı dine inanın bir kimse için Din bir baskı aracı olurken diğer bir dindaş için insani erdemlilikleri ayakta tutmak veya bu erdemlilikleri sürekli başkalarına vurgulamak için kullanılan bir olgu olarak nasıl kullanıldığı ironik bir dille anlatılmış.

Bir tüketim ürünün nasıl kitlelere kabul ettirildiği, ürünün değerini yükseltmek veya düşürmek için nasıl spekülasyonların yapıldığını, alış-veriş işlemlerinde ki hilelerin o yıllarda nasıl yapıldığını okurken günümüzde de pek bir değişiklik olmadığını görebilirsiniz bu eserde.

Kitap aynı zamanda Miguel’in kardeşinin eşi Hannah’ın içsel kavgalarını anlatmaktadır. Hannah bir yandan eşine olan saygısı ve bağlılığı bir yanda da eşinin kardeşi Miguel’e olan aşkı arasında çok ciddi içsel kavgalar yaşamaktadır. Miguel’in erkek kardeşi ise çocukken yaşadıkları bir kız meselesinin intikamı uğruna abisinin borsa’da ki felaketini organize etmekle meşguldür. Bu iki insanın arasında ki ilişki sanki Tevrat’ta ki Habil ile Kabil savaşını anımsatmaktadır. Yahudi yaşam kültürünün bir klasiği olan bu çekişmeler bu yaşam öyküsünde de kendisine bir yer bulmuş.

Belki kahvenin bu kadar pahalı olması, ticareti üzerine dönen o kadar entrikanın maddi ve manevi anlamda ne kadar ağır olduğu ile ilgilidir belki :)

İyi okumalar.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0